Ölhunden – Öltips och ölrecensioner

Ölhunden är en sida som recenserar öl på ett enkelt och kortfattat sätt samt sammanställer andra ölrecensenters betyg för att få fram ett medelbetyg.

single.php

Ale

Jämtlands Påsköl 2012

Varunummer: 1399, Flaska 500ml, 25.30kr, Alkoholhalt: 6%

Ölhundbetyg

7

Jämtlands Bryggeri är verkligen ett av de svenska mikrobryggerier som nog flest svenskar känner till gissar jag. Denna påsköl är en stadig trotjänare vid påskölssläppen och även om Jämtlands etiketter kan vara hiskeligt fula, och den här är verkligen en av de fulaste, så brukar innehållet vara trevligt maltigt med en bra dos humle.

Utseende: Klar med en färg av koppar/bärnsten och ett stort lätt gulnat/cremevitt skum som blir poröst och gropigt och lämnar tjocka kletiga mönster på glaset. Snyggt!

Doft: Som ofta med Jämtlands öl så är det rejält med brynt smör i doften, men när du gräver dig djupare hittar du torkad aprikos med lite pomerans, smörkola och karamell samt blommig och lite jordig humle med något kryddigt. Det doftar mustigt brittiskt.

Smak: Smörkola och knäck ger en rund söt maltig bas samt apelsin och aprikos med nötter som stegrar sig upp mot övertoner av brittiskt dammiga, något metalliska och mineraliska humletoner med apelsinskal, blommor och lite tobak.

Mun: Medium till något större kropp med en mjukt skummande kolsyra och lite klibbig munkänsla.

Man kan ha åsikter om Jämtlands övertydligt smöriga diacetyltoner som återfinns i de flesta av deras öl. Personligen så är jag ganska oberörd av dessa och kan inte låta bli att känna mig lite…nostalgisk när jag sniffar på antingen en Postiljon, Bärnsten eller förslagsvis det här Påskölet. Det här är fylligt och rikt brittiskt men jag blir lite besviken på smaken som avslutar med lite för fräna mineral- och metalltoner.

Mer info om Jämtlands Påsköl 2012:

2 Responses to “Jämtlands Påsköl 2012”

  1. Jens

    Testat Sigtuna Easter IPA ännu?

  2. Fredrik Broberg

    Nej inte ännu. Ska försöka rota fram den till helgen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *