Ölhunden – Öltips och ölrecensioner

Ölhunden är en sida som recenserar öl på ett enkelt och kortfattat sätt samt sammanställer andra ölrecensenters betyg för att få fram ett medelbetyg.

single.php

Porter/stout

Jämtlands Oatmeal Porter

Varunummer: 71221, Flaska 500ml, 21.90x15kr, Alkoholhalt: 4.8%

Ölhundbetyg

8

Jämtlands Oatmeal Porter fick 2002 tillägget “Oatmeal” till namnet då man höjde måttet av havre i brygden. Ölet har vunnit priser åtskilliga gånger på Stockholm Beer & Whisky festival.

Utseende: Mörkt brun till svart men klar med röda strimmor och ett stort smutsbeige poröst såpigt skum som lämnar tjocka rester.

Doft: En askig, torr och lite sur karaktär med havre tävlar med en mer fyllig och sötare ton av kaffe, choklad, vanilj, karamell och torkade katrinplommon samt gräs. I slutändan vinner de rikare tonerna och doften går från något vass och askig till fyllig och komplex. Imponerande!

Smak: Söt och välbalanserad med fina kaffe- och chokladtoner samt karamell, mörkt bröd, lite citrus och bär och även här en hint av vanilj. Mjuk men markerad lång bitter beska i avslut och eftersmak.

Mun: Förvånansvärt fyllig för sina 4.8% med en lite oljig karaktär och mjukt kittlande kolsyra.

Det här är en liten pärla om man ger den lite tid. Drick den för kallt och i ett hastigare tempo och du får en trevlig men lite askig porter, ge den tid och låt den luftas och tappa lite kolsyra så växer den till en förvånansvärt fyllig och smakrik öl som man inte skulle tro låg på under 5%.

Mer info om Jämtlands Oatmeal Porter:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *