Ölhunden – Öltips och ölrecensioner

Ölhunden är en sida som recenserar öl på ett enkelt och kortfattat sätt samt sammanställer andra ölrecensenters betyg för att få fram ett medelbetyg.

single.php

Ale

Jämtlands Julöl 2011

Varunummer: 11382, Flaska 500ml, 25.90kr, Alkoholhalt: 6.5%

Ölhundbetyg

7

Jämtlands klassiska julöl har varit en stadig trotjänare på systembolaget i många år nu och varit en favorit hos både köparna och skribenterna. Ölet är en English Strong Ale vilket är en brittisk stil med stadig maltkaraktär och lite ruffiga kanter.

Utseende: Klar och mörkt kastanjebrun med ett medelstort fräsande ljusbeige skum som lämnar lite smårester här och där i glaset. Lite trött första intryck.

Doft: Första intrycket är onekligen Jämtlands med den klassiska smöriga fudgetonen med nötiga karamelltoner. Men snart kommer en mer tobakskryddig och lite bränd maltig ton med mörk frukt mer i förgrunden och ger doften en väldigt vinös karaktär.

Smak: Söt med massa mörk rostad, lätt smörig, knäckig malt och mörk frukt som plommon, russin och apelsin. Den första sötman får sig en rejäl törn av en tobaksliknande örtig beska och skapar tillsammans med de fruktiga tonerna en bränd vinös känsla. Det känns faktiskt mer som ett kraftfullt belgiskt mörkt öl och om jag inte visste att ölet låg på 6.5% så skulle jag gissa på 7.5-8%. Inte för att det nödvändigtvis känns direkt spritigt utan det är bara så maltigt och robust. I eftersmaken kommer choklad och beska örter. Det sticker lite i munnen som när man tuggat på tobak.

Mun: Stor munkänsla med en hyfsat mjuk men kittlande kolsyra.

Ett rätt rivigt öl där humlen får ta ett steg bakåt och betoningen ligger på maltbomb. Ändå känns det elegant som en nött gammal trämöbel. De fruktiga tonerna med den jordigt brända tobakstonen ger det nästan tonen av ett robust rödvin samtidigt som det känns rivigt skotskt och även från och till lite belgiskt. Här behöver du robust mat att parera med tänker jag och julbordets lite feta kötträtter borde bjuda bra balans. Jag ser riktigt klibbiga revbensspjäll framför mig. Robust och välgjort är det i alla fall (fast jag måste säga att jag tycker etiketten är i fulaste laget). Hmmm…jag undrar hur det skulle bli efter ett år eller två i källaren?

Mer info om Jämtlands Julöl 2011:

One Response to “Jämtlands Julöl 2011”

  1. Jonas

    Tänke precis som du att den smakar belgiskt och känns alkoholstarkare än den är. Håller också med om att etiketten är väl ful, även om odjur i sig är trevliga. Tyvärr gillar jag inte innehållet, ger den blott en 4:a. Av de julöl jag druckit hittills den här hösten är Nils Oscars och Nynäshamns bäst; båda 8:or.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *