Ölhunden – Öltips och ölrecensioner

Ölhunden är en sida som recenserar öl på ett enkelt och kortfattat sätt samt sammanställer andra ölrecensenters betyg för att få fram ett medelbetyg.

single.php

Ale

Jämtlands India Pale Ale

Varunummer: 89796, Flaska 500ml, 23.40x15kr, Alkoholhalt: 5.5%

Ölhundbetyg

6

Allas våra jämtlänningar Jämtlands Bryggeri tar ett grepp om den väldigt populära stilen India Pale Ale. India Pale Ale/IPA kan antingen vara mer brittisk i stil (mer maltig med mer balanserad beska) eller mer amerikansk (ofta tropiska frukter och väldigt hög beska). En IPA ska hur som ha en något högre alkoholhalt och en påtaglig humleprofil.

Utseende: Mörkare bärnsten med ett lätt lätt dis och ett stort kompakt smutsvitt, nästan lite gulnat skum som lämnar klumpiga rester på glaset.

Doft: Söta fruktiga och bäriga humletoner med stor del svarta vinbär och lite söt kiwi plus apelsin. Tyvärr är dessa dofter väldigt flyktiga och sköljs snabbt över av de klassiska Jämtlandstonerna av smörig diacetyl och karamell. Det kommer sedan och går. Ena stunden är det marmeladiga bär, den andra är det smör och karamell.

Smak: Söt och knäckig med karamell och lite smörkola men även här lyckas de bäriga och fruktiga tonerna kämpa sig fram tillräckligt för att ge ölet lite karaktär.

Mun: Medelfylligt med mjukt kittlande kolsyra.

Ett Gott öl är det. Men det är alldeles för lågmält vad gäller humlekaraktär för att det ska kunna stå sig i dagens amerikaniserade humletempo (även om den här ska vara mer brittisk i stil). Med det sagt behöver ett öl inte vara galet beskt och dofta och smaka frukostjuice, men när de fruktiga och spännande dofter och smaker som finns där överskuggas av smör och knäck så blir det svårt att känna någon vidare extas mer än att man dricker en god öl. Men det kanske är så vissa vill ha det helt enkelt.

Mer info om Jämtlands India Pale Ale:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *