Ölhunden – Öltips och ölrecensioner

Ölhunden är en sida som recenserar öl på ett enkelt och kortfattat sätt samt sammanställer andra ölrecensenters betyg för att få fram ett medelbetyg.

single.php

Mörk Lager

Grebbestad Lunator 2012

Varunummer: 11625, Flaska 330ml, 23.90kr, Alkoholhalt: 7.9%

Ölhundbetyg

6

Grebbestad är ett litet bryggeri med sju anställda. Bryggeriet håller sig mer eller mindre till att brygga öl i lagerstil och denna dubbelbock är nu lite av en årligt återkommande klassiker som fått sitt namn av att den bryggs under årets första fullmåne.

Utseende: Klar och mahognyfärgat med ett kort gulnat skum som rätt snabbt pyser undan och lämnar något streck här och där.

Doft: Intensivt maltig doft med toner av kornigt rågbröd med lite lätta toner av torkad frukt, läder och sirap samt något vagt kryddigt.

Smak: Brödigt maltig smak med en hyfsat återhållen sötma. Rågbröd, aprikos och apelsinskal, bränt socker, fikon och ett mineraliskt bränt brödigt avslut.

Mun: Medel till aningens större kropp med kittlande kolsyra och något oljig konsistens.

Jag vill minnas den här som lite fylligare, komplexare och till och med sötare än så här. Nu känns den rätt sträv och kornig med en distinkt ton av halvbränt bröd. Jag noterar att fler fått samma intryck även 2011 och tidigare, kan det vara så att det är ett sådant öl som man “växer ifrån” smakmässigt? Det är dock fortfarande ett hyfsat intressant, smakrikt och välgjort öl för dig som gillar mörk och kraftig lager av tysk typ. Spara till julen och drick till en stor skiva julvörtslimpa med julskinka och senap.

Mer info om Grebbestad Lunator 2012:

2 Responses to “Grebbestad Lunator 2012”

  1. Javisst kan man växa ifrån ett öl. Eller en stil. Eller ett helt land – för några år sedan var jag själv trött på alla former av belgiska öl. Så jag slutade dricka dem, och intresset/njutningen kom sakta men säkert tillbaka.

  2. Fredrik Broberg

    Ja visst är det så Magnus. Det jag mest undrade över var om jag personligen uppfattade ölet som bättre förr eller om det verkligen blivit sämre.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *