Ölhunden – Öltips och ölrecensioner

Ölhunden är en sida som recenserar öl på ett enkelt och kortfattat sätt samt sammanställer andra ölrecensenters betyg för att få fram ett medelbetyg.

single.php

Ale

Great Divide Hibernation Ale

Varunummer: 11332, Flaska 355ml, 29.90kr, Alkoholhalt: 8.7%

Ölhundbetyg

7

Great Divides populära och prisbelönta vintervärmare är ett maltrobust öl med tydliga humletoner som lagras i hela tre månader för att komma till ro innan försäljning. Förra året var den lite av en favorit och jag måste säga att jag tycker att Great Divide gör några av de snyggaste etiketterna jag känner till.
Maris Otter-, Vienna-, Karamell-, Choklad-, Biscuit-, Havre- och Brunmalt har hamnat i byttan tillsammans med humlesorterna Williamette, Citra och East Kent Goldings. IBU ca. 37.

Utseende: Klar och mörkt rödaktigt bärnsten/läderfärgad med ett snyggt medium gräddigt cremevitt/lätt gulnat skum som lämnar snygga nätmaskiga mönster på glaset.

Doft: Murrigt maltig doft med toppiga blommiga humletoner. Det luktar sött men det har också en lite köttig sälta i doften. Knäck, pomerans, aprikos, mango, passionsfrukt, tobak, mynta, stekspad och granbarr. Även en ton av målarfärg dyker upp. Det må låta lite illa men det är mer intressant än avskräckande.

Smak: Söt med knäck, choklad, sirap, stekspad, pomerans och kvalmig tropisk frukt som aprikos och mango. Doften går igen rätt bra i smaken och det blir en märklig mix av övermogen tropisk fruktighet och köttig sälta med en tobakspepprig beska.

Mun: Större kropp med mjuk kolsyra och en lite krämig munkänsla.

Ett stort, spännande, hyfsat komplext och smakrikt öl som trots allt blir lite för mycket för mig med sina schizofrena smaker. Den fruktiga kvalmigheten från Titan IPA känns igen och blandas med en hårdstekt fläskkotletts sälta. Går säkert mycket bra ihop med stinkande ostar. Ändå kan jag inte låta bli att bli lite trollbunden av det då det är väldigt balanserat väl sammansatt och jag tror det kan bli ännu intressantare med lagring.

Mer info om Great Divide Hibernation Ale:

One Response to “Great Divide Hibernation Ale”

  1. Protopic!

    Yup! Älskar doften. Den här åker in i garderoben till nästa jul.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *