Ölhunden – Öltips och ölrecensioner

Ölhunden är en sida som recenserar öl på ett enkelt och kortfattat sätt samt sammanställer andra ölrecensenters betyg för att få fram ett medelbetyg.

single.php

Ale

Great Divide 18th Anniversary Wood Aged Double IPA

Varunummer: 11652, Flaska 650ml, 92.90kr, Alkoholhalt: 10%

Ölhundbetyg

8

Kom första gången 2009 för att fira bryggeriets 15e år och har sedan blivit ett återkommande inslag. Baserad på bryggeriets Denver Pale Ale och lagrad med träkuber av Fransk och Amerikansk ek.

Utseende: Vackert skiftande koppar/mörkt bärnstensfärgad och aningens disig med ett stort gulnat kompakt skum med gnistrande små bubblor. Skummet fastnar med tjocka skumklumpar på glaset. Riktigt snyggt och lockande!

Doft: Söt och rikt maltig med knäckig karamell, sirap/brynt socker, läder och tobak, torkad aprikos, grapefrukt, passionsfrukt, vanilj och lite möbelfernissa.

Smak: Smaken är söt och knäckigt maltig med karamell, brynt socker, läder, torkad frukt som grapefrukt och aprikos, smörkola och vanilj. Alkoholen värmer men är väl integrerad i smaken. Beskan är örtig och markerad men balanserad.

Mun: Stor kropp med mjuk kolsyra och oljig lite klibbig textur.

Ett stort öl som sticker ut från genren då det inte är fullt så vanligt med fatlagringskaraktär på DIPA. Ett känsligt experiment kan jag tycka men här funkar det. Den läderaktiga sältan med toner av vanilj från träkuberna gifter sig fint med den söta malten och fruktiga humlen och ger ölet en dragning åt amerikanskt barley wine. Ett gott och intressant öl att sippa på som passar som hand i handske till lite ostar.

Mer info om Great Divide 18th Anniversary Wood Aged Double IPA:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *