Ölhunden – Öltips och ölrecensioner

Ölhunden är en sida som recenserar öl på ett enkelt och kortfattat sätt samt sammanställer andra ölrecensenters betyg för att få fram ett medelbetyg.

single.php

Ale

Gouden Carolus Noël (Christmas)

Varunummer: 11360, Flaska 330ml, 29.50kr, Alkoholhalt: 10.5%

Ölhundbetyg

8

Belgiska Brouwerij Het Ankers Gouden Carolus-serie är högkvalitativ och omtyckt. Denna julversion återupptogs 2002 efter 38 års frånvaro. Säsongsbryggs varje år i augusti med tre sorters “belgisk humle” och “sex sorters örter och kryddor”.

Utseende: Klar och mörkt rödbrun med ett kompakt beige skum som lämnar en spretig krans på glasets insida.

Doft: Söt och vinöst maltig med karamell, bränt socker, limstift, plommon, spritindränkta russin, dadlar, kryddnejlika och en rejäl dos av anis som drar år Ouzo.

Smak: Rejält söt och maltig med massa mörka frukter och kryddor. Doften går igen i smaken med plommon, apelsinskal, russin i likör, bränt socker, dadlar, beska körsbär och mjuka “julkryddor” med framför allt kryddnejlika, lite kanel och anis. Strävt vinöst avslut.

Mun: Len och “sval” munkänsla som tillsammans med en väldigt mjuk och lätt skummande munkänsla skapar en stor och mjuk kropp.

Ett komplext, vinöst, fruktigt och kryddigt belgiskt öl som gömmer sin alkoholstyrka väl och faktiskt är riktigt lättdrucket trots sin höga ABV och smakrikhet. Tonen av anis tar över doften en aning, annars är det här en riktigt högkvalitativ belgisk julöl som är värd att köpas, drickas och sparas.

Mer info om Gouden Carolus Noël (Christmas):

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *