Ölhunden – Öltips och ölrecensioner

Ölhunden är en sida som recenserar öl på ett enkelt och kortfattat sätt samt sammanställer andra ölrecensenters betyg för att få fram ett medelbetyg.

single.php

Porter/stout

Goose Island Bourbon County Vanilla Stout

Varunummer: 11148, Flaska 650ml, 149.90kr, Alkoholhalt: 13%

Ölhundbetyg

9

Goose Islands hyllade stout som bryggts med mängder av malt (2-Row, Munich, Chocolate, Caramel, Roast Barley, Debittered Black) och Williamettehumle och sedan lagrats på bourbonfat i 150 dagar, har här även fått ett tillskott av färska vaniljbönor.

Utseende: Kolsvart och oljigt ogenomtränglig. Vill du ha skum får du hälla hårt, men endast för att få till ett kort glänsande brunt bubbligt skum som fräser bort ögonblickligen utan att lämna minsta spår. Vätskan klibbar likt sirap på glasets insida. Här finns det sötma misstänker jag.

Doft: Sött och rejält bränt och maltigt med massa melass och fattoner. Köttig soja, trä, vanilj, bränt svart översockrat kaffe, aningens choklad, sirap. Vaniljen är definitivt inte övertydlig tycker jag. Det känns lite som att man tar både den köttiga salta varmrätten och den rika söta efterrätten på samma gång. Lite alkoholhetta också.

Smak: Väldigt söt med massa kaffe och melass, soja, trä/fat, lakrits, bourbon och bränt socker. Sötman blir ändå aldrig för mycket utan gifter sig väl med de kraftiga rostade smakerna. I eftersmaken kommer rätt mycket mörk choklad och bara en aning av vanilj. Jag har dock ofta svårt att uppfatta vaniljtoner.

Mun: Väldigt klibbig med stor kropp och endast en lätt förnimmelse av något som kan kallas kolsyra och sticker endast lite på tungan. Alkoholen värmer lite i halsen.

En väldigt kraftig, köttig och söt stout för den som är ute efter mycket kraftig smak och volym. Ölet är ungefär 1,5 år gammalt och den stora frågan är ju (om du har en flaska hemma) om man ska spara den ett tag till? Det är väldigt sött (men inte sådär sockrigt och för mycket), det osar lite alkohol och bränner lite i munnen, men det är ju väldigt smakrikt och fylligt även nu så det är bara för den tålige att se.

Mer info om Goose Island Bourbon County Vanilla Stout:

4 Responses to “Goose Island Bourbon County Vanilla Stout”

 1. Erik Alm

  Hej.

  Jag undrar om stoten "Goose Island Bourbon County Stout" finns att köpa i Sverige. Hittar den inte på Systembolagets hemsida, finns den ändå där på speciallistor? En av de godaste drycker jag haft förmånen att smaka på (på Monks i Stockholm).

  Vänligen

  Erik Alm

 2. Fredrik Broberg

  Hej Erik!

  Ja det är väl så att det är Monks som importerar Goose Island (Panogruppen) till Sverige och jag vet inte riktigt om det går att privatimportera just Bourbon County just nu. Dom hade ett race för ett tag sedan när dom sålde ut en massa Goose Island men jag antar att dom är slut vid det här laget.
  Jag misstänker att vill man dricka just Bourbon County får man nog masa sig till Monks.
  :-)

 3. Delreich

  Ska komma småflaskor första februari, enligt Uppducket.
  Grymt dyrt, om uppgifterna stämmer; 62,80 kr för 35,5 cl.

 4. Fredrik Broberg

  Men just det ja. Det hade jag faktiskt glömt för tillfället. Ja det är ett rätt så saftigt centiliterpris. Riktigt bra öl dock.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *