Ölhunden – Öltips och ölrecensioner

Ölhunden är en sida som recenserar öl på ett enkelt och kortfattat sätt samt sammanställer andra ölrecensenters betyg för att få fram ett medelbetyg.

single.php

Ale

Eskilstuna Nyfors ISB (Innesittarbärs)

Varunummer: 89149, Flaska 500ml, 31.90kr, Alkoholhalt: 5.5%

Ölhundbetyg

6

Nyfors är en av de äldsta stadsdelarna av Eskilstuna. Det är även en ale av “stilen” extra special bitter. Så här säger bryggeriet om den: “Fyra olika maltsorter har använts och smaken har en tydlig maltighet som kommer från generösa givor av mörk
karamellmalt och en liten touch av chokladmalt. Northern Brewer har använts som bitterhumle och sedan fyller vi på med Fuggle för hela slanten. Beskan är på 40 IBU.”

Utseende: Disig och mörkt karamelligt brunröd/bärnstensfärgad med ett cremefärgat/gulnat gropigt skum som lämnar vissa rester.

Doft: Maltig och lite småsur med syrligt halvjäst bröd och en bra dos svartvinbär plus lite apelsin och under allt trycker lite träig karamell. En ton av plast smyger omkring.

Smak: Något söt och fruktig med apelsin och svartvinbär, té, lite “sträv” karamell samt en gnutta lakrits i den örtigt beska eftersmaken.

Mun: Medium till något lättare kropp med mjuk kolsyra.

Något sträv med en distinkt ton av svartvinbär samt en lite smått instabil munkänsla. Doften är inte riktigt harmonisk med lite jästiga och sura inslag. Som med vissa av de andra öl jag druckit från Eskilstuna så växer ölet till sig en smula efter en stund. Ett dugligt öl som kunde behövt något som mjukade upp i bottenregistret.

Mer info om Eskilstuna Nyfors ISB (Innesittarbärs):

2 Responses to “Eskilstuna Nyfors ISB (Innesittarbärs)”

  1. Jag har alltid haft lite svårt för öl med mycket Fuggles. Tycker ofta de luktar och smakar vaxduk.

    Så det var intressant att du nämner att den doftar plast.

  2. Fredrik Broberg

    Ja vaxduk är en rätt bra liknelse. Doften kom och gick rätt mycket och var ena stunden lite i bakgrunden för att i den andra nästan ta över.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *