Ölhunden – Öltips och ölrecensioner

Ölhunden är en sida som recenserar öl på ett enkelt och kortfattat sätt samt sammanställer andra ölrecensenters betyg för att få fram ett medelbetyg.

single.php

Porter/stout

Det Lille Bryggeri Lakridsporter

Varunummer: 89641, Flaska 500ml, 52.30kr, Alkoholhalt: 5.7%

Ölhundbetyg

7

Det finns vissa smaker som ofta dyker upp i just mörkare öl som porter och stouts. Choklad och kaffe är två klassiska smakpreferenser för stilarna men så även lakrits. Därför tänker vissa att det vore en god idé att förstärka dessa toner genom att tillföra just någon av dessa råvaror. I det här fallet har det lilla danska mikrobryggeriet Det Lille Bryggeri (inte att förväxla med det norska Det Lille Bryggeriet) tyckt att det var en god idé att tillsätta rålakrits.

Utseende: Grumligt svart med ett stort ljusbrunt poröst såpigt skum som vägrar fastna på glaset. :-1

Doft: Som förväntat så luktar det lakrits, men tyvärr så är den mest dominanta doften vaxduk och lite gummi/cykelslang. Det blir visst inte så mycket mer än det. :-(

Smak: Hög men rätt rund och behaglig sötma av sötlakrits och underliggande choklad. Mjuk träig beska i avslutet och i eftersmaken kommer lite kaffe också, men överlag ligger koncentrationen på lakrits. Söt brittisk färsklakrits och lakritsrot. :-D

Mun: Medelstor kropp med mjuk och krämigt fyllig kolsyra, oljig len textur. Krämig! :-D

Gillar man lakrits så borde man gilla det här. Det må vara linjärt men så blir det ofta med lakritsporters/stouts tycker jag och det är mer en fråga om balans. Vad gäller just denna så får man verkligen en rejäl dos söt brittisk konfektliknande lakritston och en härligt krämig munkänsla. Doften är inget att hänga i granen kanske men det känns på något sätt mindre viktigt i just det här fallet. Ölet går att beställa styckvis via Systembolaget. :-)

Mer info om Det Lille Bryggeri Lakridsporter:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *