Ölhunden – Öltips och ölrecensioner

Ölhunden är en sida som recenserar öl på ett enkelt och kortfattat sätt samt sammanställer andra ölrecensenters betyg för att få fram ett medelbetyg.

single.php

Ale

De Molen Vuur & Flam

Varunummer: 11142, Flaska 330ml, 32.90kr, Alkoholhalt: 6.2%

Ölhundbetyg

7

Det högt rankade nederländska bryggeriet de Molen kom för ett tag sedan med ett gäng öl till Systembolaget. Vuur & Vlam betyder “eld och lågor” och är ett india pale ale på 42 IBU bryggt med humlesorterna Galena, Chinook, Cascade, Simcoe, Amarillo och har torrhumlats med Amarillo och Sorachi Ace. Spännande! Varning dock, alla flaskor från de Molen som jag druckit senast har “skummat över” ur flaskan vid öppning.

Supergrumlig brunorange vätska med ett enormt smutsvitt skum som, efter att ha lagt sig lite, blivit gropigt och påminner om månens yta. Resterna på glasets insida är så tjocka och täckande att det ser ut som att ölet vill krypa ut ur glaset!

Doften är jordigt och lätt blommigt humlig med torra fräna citrustoner. Citronskal, grapefrukt, aningen mandelmassa och småkakor, kåda, lite kryddor och en träigt torr tobaksliknande ton.

Smaken är först maltigt söt med karamell och mandelmassa för att snart ge plats åt en torr grov beska med grapefrukt, lite passionsfrukt, mangokärna, jäst, tallbarr och kåda. Både sötman och beskan är dock mediumstark. Avslutet är trots det väldigt torrt och munnen känns lite som papper.

Kroppen är medium till stor. Kolsyran låg och len.

En rätt speciell IPA som gör mig en aning kluven. Tycker jag om det eller inte? Det är hur som smakrikt och med sin egen touch och…ja, det är faktiskt riktigt gott.

Mer info om De Molen Vuur & Flam:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *