Ölhunden – Öltips och ölrecensioner

Ölhunden är en sida som recenserar öl på ett enkelt och kortfattat sätt samt sammanställer andra ölrecensenters betyg för att få fram ett medelbetyg.

single.php

Ale

De Molen Op & Top

Varunummer: 11137, Flaska 330ml, 29.90kr, Alkoholhalt: 4.5%%

Ölhundbetyg

5

Nederländskt öl från det lilla omtyckta bryggeriet de Molen (betyder “Kvarnen”) som förra året rankades som nummer tio av världens bästa bryggerier av siten ratebeer.com.

Färgen är brunorange och ölet är grumligt och pryds av ett rätt snyggt ojämt bubbligt smutsvitt skum som lämnar hyfsade rester och dröjer sig kvar i glaset.

Rätt svag doft som är maltig och karamellig med en lättsam söt blommig humleton. Lite kakdeg, fruktgodis, apelsinskal.
Efter att ha druckit det här ölet för andra gången så kan tyvärr även jag stämma in i resten av den negativa kören som tycker att ölet luktar kokt blomkål. Det söta finns där samt apelsinzesten, men överlag är det en unken doft av kokta grönsaker som verkligen inte är angenäm som ligger över allt. Betyget halkar ner.

Smaken är även den åt det försiktigare hållet. Först maltig och karamelligt söt med en aning jäst och lite kakdeg. Sedan kommer en ton av apelsinzest tillsammans med lite bröd och trä och stegrar sig till ett rätt torrt beskt avslut.
Smaken är dock trevligare än doften, men även här kommer tonen nu fram. Är det något fel på den här laddningen öl möjligtvis? Nej, efter en titt på Systembolagets beskrivning av ölet så står “vit sparris” med. Inte ett inslag jag föredrar uppenbarligen.

Kroppen är svag och en vattnig ton knackar på dörren men kommer aldrig riktigt in. Kolsyran är lättsam och kittlande med små fina bubblor.

Ja det var ju en helt ok liten en det där. Lättsam utan att bli för blaskig med småtrevlig sötma och lättsam beska tyder ju på hög “drinkability”.

Kokta grönsaker är inte min grej i öl.

Mer info om De Molen Op & Top:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *