Ölhunden – Öltips och ölrecensioner

Ölhunden är en sida som recenserar öl på ett enkelt och kortfattat sätt samt sammanställer andra ölrecensenters betyg för att få fram ett medelbetyg.

single.php

Porter/stout

De Molen Hel & Verdoemenis

Varunummer: -, Flaska 330ml, 24x54.90kr, Alkoholhalt: 10%

Ölhundbetyg

9

Menno Olivier och hans rustika hantverksbryggeri De Molen är inte bara Hollands bästa bryggeri utan ett av de små europeiska bryggerier som skapat sig ett rykte av världsklass. Ölen utmärker sig med sin smarta rena svartvita etikett och ofta lite rustika hantverksmässiga karaktär, och de mörkare ölen framförallt håller en enormt hög kvalité.
Hel & Verdoemenis (Helvete & Fördömelse) är en russian imperial stout bryggd med Ljus-, Brun, Choklad- och Caramalt samt humlesorterna Premiant och Saaz och har imponerande 102 IBU (grad av bitterhet).

Utseende: Ogenomträngligt mörkbrun/svart med ett pösigt och lite poröst ljusbrunt skum som lämnar fina rester.

Doft: En fullkomligt underbar doft av mörk intensiv choklad och lite kaffe med rostad malt, trä, lite barr och en söt ton av karamell med en hint av vanilj.

Smak: Första intrycket är sött med starkt bittert kaffe, mörk choklad, karamell, melass och sötlakrits. Sedan stegrar sig en intensiv beska med barr och kåda och gör choklad- och kaffetonerna rejält bittra med ett sting av alkohol som ger en touch av pepparmint.

Mun: Stor men ändå rätt slimmad kropp med en mjukt kittlande kolsyra.

Ett mästerligt öl i sin klass. Doften är fenomenal och elegant och smaken är härligt “mörk” med en hög beska. Det är till och med så att jag tycker att beskan är en smula för hög då den nästan trycker ner de enormt snygga tonerna av kaffe och choklad för mycket. Får det här ölet stå och dra sig ett par år tror jag resultatet kan bli fantastiskt. Annars är det ett klockrent öl att plocka fram som ett sent avslut på en bra kväll.

Ölet går att privatimportera via Brill & Co med ett kollikrav på 24 flaskor.

Mer info om De Molen Hel & Verdoemenis:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *