Ölhunden – Öltips och ölrecensioner

Ölhunden är en sida som recenserar öl på ett enkelt och kortfattat sätt samt sammanställer andra ölrecensenters betyg för att få fram ett medelbetyg.

single.php

Ale

De Dolle Dulle Teve 10° (Mad Bitch)

Varunummer: -, Flaska 330ml, -kr, Alkoholhalt: 10%

Ölhundbetyg

8

En opastörisera och ofiltrerad tripel som bryggts med en hel massa pale malt och candisocker och fått sin beska på 30 IBU från den brittiska humlen Goldings. Ölet har en lite rolig historia då bröderna Herteleer, De Dolles ägare och huvudbryggare, hittade kvarglömda flaskor med ett öl på 6% vid namn Dulle Teve när dom övertog bryggeriet och bestämde sig för att återskapa ölet fast med mer tyngd. Läs mer om historien på den superba bloggen The Belgian Beer Shrimper.

Utseende: Gyllene orange och lätt disig med rätt stora “flingor” som simmar runt. Skummet är stort, vitt och poröst och lämnar rester.

Doft: Jästig doft med mycket citrus (apelsin och citron), tuggummi, mjuk fruktkaka, apelsin- och äppelskal samt lite mintiga kryddiga toner med ett stänk tvål.

Smak: Söt och jästig med mycket frukt (apelsin, aprikos, bokna äpplen, druvor) och lite peppriga örtiga kryddor. Det är syrligt, men en snygg och lite köttig sälta dyker snabbt upp för att sedan glida ut på en härligt knäckig kolaton i eftersmaken med en bra balanserad beska. Komplex och udda smak. Riktigt spännande!

Mun: Stor kropp med till en början livlig kolsyra som sedan lägger sig och mjuknar. Konsistensen känns en smula oljig.

De Dolle är verkligen ett av de mest spännande belgiska bryggerierna med betoning på hantverk och attityd utan att för den skull tappa balans eller kännas murriga, och så även här. Stor rik smak och doft med bra beska och en annorlunda twist med sältan och inslagen av knäck/kola. De tio procenten är läskigt väl paketerade och drickbarheten är mycket hög. Åttan står och balanserar mot en nia.

Mer info om De Dolle Dulle Teve 10° (Mad Bitch):

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *