Ölhunden – Öltips och ölrecensioner

Ölhunden är en sida som recenserar öl på ett enkelt och kortfattat sätt samt sammanställer andra ölrecensenters betyg för att få fram ett medelbetyg.

single.php

Porter/stout

Dark Star Imperial Stout

Varunummer: -, Flaska 330ml, -kr, Alkoholhalt: 10.5%

Ölhundbetyg

7

Brittiska Dark Star startade i källaren till den lilla puben The Evening Star i Brighton 1994 och är nu kända för sina relativt välhumlade real ales. Det mesta av produktionen går till fat men denna Imperial Stout är ett av undantagen som tappas på flaska. Bryggd med Target-humle.

Utseende: Grumligt mörk rödbrun/svart med ett kort ljusbrunt/mockafärgat tätt skum som inte lämnar så värst mycket rester.

Doft: Bränd och vinös doft med syrlig aska, kallt kaffe, lakrits, lite bär och torkade plommon samt en rätt påtaglig ton av alkohol. Men under detta täcke ligger en söt ton av fudge med vanilj och bränt socker.

Smak: Söt och rostad med karamell i botten och syrligt bäriga vinösa toner i toppen. Syran blir lite askig, men den söta karamellen tillsammans med en hyfsad ton av kaffe och bitter choklad samt en hel del vanilj räddar det från att bli för tunt och skarpt. Avslutet är bränt beskt med örter och i den hyfsat långa eftersmaken breder vaniljsmaken ut sig.

Mun: Medium till något större kropp med låg mjuk kolsyra och en rätt len slick munkänsla.

Nja… India Pale Ale och Imperial Stout, två ölstilar som härstammar från Storbritannien men som så uppenbarligen har övertagits av amerikanarna. Har du någonsin fått smak för exempelvis Yeti eller liknande motoroljeliknande dryck med sin intensiva maltighet med kaffe och choklad faller Dark Star Imperial Stout rätt platt med sin lite mer fladdriga karaktär av karamell och vinös bärighet och aska och sticker mest ut med sin ton av vanilj och fudge samt att alkoholen är något för påtaglig. I eget ljus är dock ölet en hyfsat trevlig upplevelse och ett plus ett skapar i det här fallet betyget sju.

Mer info om Dark Star Imperial Stout:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *