Ölhunden – Öltips och ölrecensioner

Ölhunden är en sida som recenserar öl på ett enkelt och kortfattat sätt samt sammanställer andra ölrecensenters betyg för att få fram ett medelbetyg.

single.php

Ale

Contreras Valeir Extra

Varunummer: 11705, Flaska 750ml, 69kr, Alkoholhalt: 6.5%

Ölhundbetyg

8

“Belgisk IPA” må låta som ett sätt att få vissa öl att passa in i ett trendigt fack, men BeerAdvocate ser det ändå som en stil som ännu är under utveckling. Vad man än tycker om genrebenämningar som dessa så går det inte att ignorera det stora intresset för ljusa öl med tydlig humlekaraktär oavsett ursprungsland. I det här fallet handlar det om en rejäl dos Sterling och Amarillo. Denna 75cl-flaska släpptes i vinkällarbutikerna den 1a November och importeras av Belgodeli.

Utseende: Grumligt brunorange med mycket jästfällning. Stort poröst bubbligt lätt gulnat skum som lämnar bra spår efter sig.

Doft: Gräddig och humligt fruktig doft med apelsin, aprikos, lite banan och ananas med lite kokos samt grädde och kakdeg. Får mig att tänka på gräddtårta med konserverad cocktailfrukt.

Smak: Apelsin, citron, aprikos och lite äpple tillsammans med mjuka söta toner av kakdeg och halm ger ett friskt och lättdrucket intryck med en trevlig balanserad citrusskalbeska.

Mun: Medelstor kropp med en lagom fyllig mousserande lite kittlande kolsyra och lätt oljig textur.

Ett mycket friskt och lättdrucket belgiskt ljust ale med högre humlenärvaro än ofta brukligt i belgiskt öl. Det känns lite som en cross over mellan amerikanskt pale ale eller IPA och belgiskt pale ale och det funkar oerhört bra. Den fruktiga humlen plus den söta jästiga malten får mig verkligen att tänka på ett gräddigt bakverk med konserverad frukt en solig sommardag. Vad synd att det inte är sommar bara…

Bäst Före: 2014-10-01

Mer info om Contreras Valeir Extra:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *