Ölhunden – Öltips och ölrecensioner

Ölhunden är en sida som recenserar öl på ett enkelt och kortfattat sätt samt sammanställer andra ölrecensenters betyg för att få fram ett medelbetyg.

single.php

Ale

Chimay Bleue 2003 vs 2012

Varunummer: 11698, Flaska 330ml, 54.90kr, Alkoholhalt: 9%

Ölhundbetyg

7

Chimay Bleue/Blå är förmodligen ett av de mest kända och sålda av trappistölen. Väldigt populärt att lagra så för dom som inte har möjlighet, uthållighet eller helt enkelt precis nyligen har fått upp ögonen för öl så är det ju välkommet när Systembolaget tar in ett gäng redan lagrade flaskor. I det här fallet en på nio år. Vi ser hur den står sig mot en från 2012.

2003

Utseende: Grumlig och mörkt brun med ett ytterst kort varmvitt kortlivat skum som fastnar fläckvis.

Doft: Söt kola och knäck med russin samt en mjuk vag kryddig ton som påminner lite om mjuk pepparkaka. Låter man glaset stå en stund kommer en lite bränd ton av lakrits/salmiak samt en vag ton av balsamico och tar över. Ett tag fanns en ton av björnklister som tur nog försvann. Spännande och växlande doft och lagringen har verkligen förändrat ölet.

Smak: Mörkt bröd med en del choklad och knäck samt russin och katrinplommon med en hint av apelsinskal och en lite bränd ton som ligger snyggt i bakgrunden och ger lite karaktär till eftersmaken som tyvärr lider av lite vattniga tendenser. Näst intill ingen beska.

Mun: Medelstor kropp med mjuk låg kolsyra. Slick textur.

2012

Utseende: Grumlig mörkt brunröd med ett skum som exploderar ur flaskan och reser sig högt i glaset och har en lite smutsgul/beige färg. Lämnar en kort tät kant i glaset.

Doft: Mer syrlig och jästig doft jämfört med 2003. Mörkt rågbröd, jäst, farin, banan, plommon och russin.

Smak: Maltig och söt utan att vara klibbig med mörkt bröd, russin och plommon, banan, farin, vaga lite peppriga kryddor och lite avslutande alkoholvärme. Viss kryddig beska.

Mun: Stor munkänsla med massa skummande kolsyra. Trots det aningens tunn i texturen.

Ett öl som är väldigt omtyckt av många och som är väldigt populärt att lagra och dricka flera årgångar av samtidigt. Men för min del har det aldrig varit någon större favorit då jag stör mig på den livliga kolsyran och banantonen. I det här läget har båda årgångarna för och nackdelar. Den lagrade har utvecklat en riktigt spännande doft och kolsyran har lugnat ner sig. Tyvärr känns det också smulan tunt i jämförelse med den unga flaskan och dess extrema kolsyra. Det blir i slutändan oavgjort, fast jag personligen föredrar den äldre något mer. Framför allt doften som är riktigt spännande.

Mer info om Chimay Bleue 2003 vs 2012:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *