Ölhunden – Öltips och ölrecensioner

Ölhunden är en sida som recenserar öl på ett enkelt och kortfattat sätt samt sammanställer andra ölrecensenters betyg för att få fram ett medelbetyg.

single.php

Porter/stout

Carnegie Special 175th Anniversary Porter

Varunummer: 11033, Flaska 750ml, 99kr, Alkoholhalt: 8.8%

Ölhundbetyg

8

Ingen har väl missat att Carnegie Porter (Carlsberg) firade 175 år förra året? Carnegie Porter är därmed sveriges äldsta aktiva varumärke, och detta firades med att man tillsammans med Brooklyn Brewery, som Carlsberg distribuerar i Sverige, bryggde en specialversion av ölet för att sedan lagra det på bourbonfat från Heaven Hill. En annan sak som skiljer denna version från originalet är att detta öl har bryggts med både under- och överjäst medan originalet endast bryggs med underjäst. Läs mer om ölet och Carnegie här.

Utseende: Svart med klara rödbruna strimmor mot ljuset. Skummet är stort och ljusbrunt/mockafärgat och lite poröst och bubbligt och lämnar lite tunna trådiga rester.

Doft: Först rätt söt med rostade karamelltoner, vanilj och ljus choklad. Men sedan kommer en stor salt ton av fatlagring med soja, bourbon, blött trä, mörk frukt och en gnutta dill. Ibland dyker en ton av Play-Doh upp.

Smak: Söt och rostad med mycket karamell och mjölkig choklad, torkade plommon och lite röda bär. Fatkaraktären kommer mjukt med vanilj, lite soja samt lakrits. Och, som bryggmästare Daniel Eriksson själv säger, så smyger en lite fet ton av kokos runt i eftersmaken.

Mun: Medium till större kropp med mjuka små krämiga bubblor.

En stor söt porter med en distinkt ton av fatlagringen i doften medan den är mer mjuk och balanserad i smaken. Smaken är fyllig men munkänslan är förhållandevis lättsam, kolsyran är närvarande men behaglig och sötman pareras precis lagom av rostad malt och köttig sälta. Ett förvånansvärt smakrikt och lättsamt elegant fatlagrat öl från en av världens stora ölgiganter.

Mer info om Carnegie Special 175th Anniversary Porter:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *