Ölhunden – Öltips och ölrecensioner

Ölhunden är en sida som recenserar öl på ett enkelt och kortfattat sätt samt sammanställer andra ölrecensenters betyg för att få fram ett medelbetyg.

single.php

Spontanjäst Öl

Cantillon Iris 2011

Varunummer: -, Flaska 750ml, -kr, Alkoholhalt: 6%

Ölhundbetyg

8

Cantillon Iris är en lite udda lambic. Först och främst så är det en oblandad lambic, vilket är hyfsat ovanligt att hitta på flaska. För det andra så har det inte använts något vetemalt, vilket oftast är standard, utan Pale Ale-malt och så har man humlat ölet med 50% gammal humle och 50% färsk humle istället för den annars hundraprocentiga användningen av gammal humle. Efter två år i fat så kallhumlar man ölet genom att sänka ner en påse med humle i fatet och låta det dra där i två veckor innan man tappar ölet på flaska. Ölet bryggdes för att fira Bryssels Gueuzemuseums tjugoårsdag 1998.
Min flaskas tappdatum: 26 Januari 2011

Utseende: Grumlig orange bärnsten med ett lite smutsgult skum.

Doft: Sur doft av balsamvinäger, trä, lite grapefrukt, bokna äpplen och den sedvanliga unkna tonen av brett, men det finns även en lite söt ton av malt som inte är så vanlig i stilen. I början finns även en rätt stark doft av syrad gurka samt lite pissoar. Det må låta hemskt, men det är märkligt nog på ett rätt angenämt sätt och i och med att ölet luftas och tempereras så tonas dessa inslag ner och den runda maltigheten sticker ut mer med lite torkade blommor.

Smak: Den härliga Cantillonsyran slår snabbt till med vinäger, trä, äpplen och citrus, men den är här hyfsat nedtonad och balanseras upp fint av en aning fyllig malt som ger ölet en fyllig balanserad rundhet. Skalbeska med trä i avslutet.

Mun: Medium till större kropp med mjuka pyttesmå bubblor.

Ett rätt så komplext, fylligt och balanserat surt öl. Sticker ut i genren med sina lätta toner av malt och humle och doft och smak gör en lättsamt skiftande resa från nyöppnad och sval till luftad och tempererad. Mycket bra!

Mer info om Cantillon Iris 2011:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *