Ölhunden – Öltips och ölrecensioner

Ölhunden är en sida som recenserar öl på ett enkelt och kortfattat sätt samt sammanställer andra ölrecensenters betyg för att få fram ett medelbetyg.

single.php

Spontanjäst Öl

Cantillon Fou’ Foune 2011

Varunummer: -, Flaska 750ml, -kr, Alkoholhalt: 5%

Ölhundbetyg

7

Många som har druckit lambic har förmodligen stött på fruktvarianterna kriek och framboise som bryggs med körsbär respektive hallon. Det finns dock fler varianter och denna har fått Bergeronaprikoser tillsatt som odlas av en vän till bryggare Jean Van Roy med smeknamnet Foufoune. Den snygga etiketten har gjorts av Jeans dotter syster Julie Van Roy.
Tappdatum: 25 Augusti 2011

Utseende: Gyllene med ett lätt dis och ett kortvarigt fräsande vitt skum som inte lämmnar rester.

Doft: Bakpulversyrlig med massa frän citrussyra, ammoniak och en lite fränare unkenhet av fuktigt mögligt trä och brieost.

Smak: Strävt och aggressivt syrlig med trä och citrus, lite bokna äpplen, gröna äppelskal och skarp ton av skal från brieost. Även här känns syran plus kolsyran lite som bakpulver.

Mun: Lätt med något vattniga toner och en till en början aggressiv batterisyraliknande munkänsla som blir avsevärt mjukare med luftning.

Enormt sur, nästan frän och lite tunn och jag har väldigt svårt att hitta tonen av persika. Det är helt uppenbart Cantillonklass, men trots det så kan jag inte låta bli att känna mig lite besviken. Bryggeriet själva säger att vill du få ut så mycket av fruktigheten som möjligt så bör du dricka ölet inom ett år. Min flaska var bara fem månader gammal så den får väl ändå påstås vara hyfsat färsk, men jag misstänker att jag kunde jobbat upp mer bottensats i flaskan vilket skulle ha kunnat hjälpa upp både balans och de lite vattniga tonerna en aning. Hade hoppats på lite mer elegans och balans.

Mer info om Cantillon Fou’ Foune 2011:

5 Responses to “Cantillon Fou’ Foune 2011”

 1. Jim

  Hej! How did you manage to get this bottle in Sweden? I've been looking for it but only seen it in some really good pubs and there you can't buy them to bring home :(.

 2. Rafiki

  Jag drack den för nån månad sen och den var "in your face" med persika och syra. Nästan lite som en väldigt vuxen läsk, enligt mig är detta dock bland Cantillons bästa skapelser :)

 3. Fredrik Broberg

  @Jim, No sadly you can't. If you're really desperate there are online shops that ship beer if you're up for paying some extra for that. I bought mine in Brussels, but the shop also have an internet shop. http://www.beerplanet.eu/index.php?cnt=6&UBID=1026001&srch=1

  @Rafiki, Ja jag har ibland problem med vissa av de här surölen och får helt andra associationer eller missar vissa inslag helt. Jag hade problem att hitta den enorma vågen av fläder i Mamouche som alla pratar om. Men jag håller definitivt med dig om att den är "in your face". Det är trots allt Cantillon så jag kommer självfallet dricka dessa igen så fort chansen ges.

 4. En av mina absoluta favoritöl alla kategorier, och kanske en av Cantillons bästa "ordinarie" öl.

  Kul att du ändå gillade den... :)

 5. Fredrik Broberg

  @Fredrik, Ja är det Cantillon halkar det sällan under åttan i betyg och inget har hamnat under sjuan för mig. Det är ett fantastiskt bryggeri!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *