Ölhunden – Öltips och ölrecensioner

Ölhunden är en sida som recenserar öl på ett enkelt och kortfattat sätt samt sammanställer andra ölrecensenters betyg för att få fram ett medelbetyg.

single.php

Porter/stout

BrewDog Tokyo*

Varunummer: 1558, Flaska 330ml, 98kr, Alkoholhalt: 18.2%

Ölhundbetyg

7

BrewDogs alkoholmonster till stout har förutom en hel del malt även fått jasmin och tranbär i sig, torrhumlats rejält, samt legat med franska ekkuber för att ge fatkaraktär.

Utseende: Svart men klar med röda strimmor och ett två fingrar högt och tjockt men kortlivat brunt skum som lämnar lite småfläckar.

Doft: Bränd och träig doft med lakrits, mörk choklad, bär, karamell, översockrat kaffe, melass, vanilj, portvin och alkoholhetta.

Smak: Väldigt söt och lite vinös med översockrat kaffe, mörk choklad, mörk frukt, lite vanilj, karamell, melass, lakrits, portvin och en stor alkoholvärme som bränner i halsen.

Mun: Medium till större kropp med väldigt mjuk kolsyra och en len munkänsla.

Man förstår att svenskarna har ett speciellt förhållande till skotska BrewDog när dom lyckas kvala ett såhär extremt öl från beställningssortimentet ut till hyllorna på Systembolaget. Även om den extrema alkoholhalten hettar bra i halsen så är den ändå förvånansvärt “mjukare” än man först kanske förväntar sig. Smakerna är goda och komplexa, doften är djup och lockande, men i slutändan tycker jag ändå att det här ölet är alldeles för sött och brännande för att konsumeras på stadig basis som ungt. Jag kan tänka mig att dela en flaska på tre eller fyra i små provglas bara för att få sig något sött, rikt och värmande. Kanske till en dessert som glass eller något chokladbaserat? Annars ställer jag nog mina flaskor i källaren och försöker glömma dom ett bra tag för att se om den värsta sötman och alkoholbrännan kan lägga sig en aning.

Mer info om BrewDog Tokyo*:

3 Responses to “BrewDog Tokyo*”

  1. Sitter fortfarande uppe nätterna igenom och väntar på den första tian.

  2. Fredrik Broberg

    Ja det gör väl i stort sett jag också.

  3. Jocke A

    Den i särklass mest svårdruckna öl jag prövat, troligen direkt kopplat till den högst myndiga promillehalten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *