Ölhunden – Öltips och ölrecensioner

Ölhunden är en sida som recenserar öl på ett enkelt och kortfattat sätt samt sammanställer andra ölrecensenters betyg för att få fram ett medelbetyg.

single.php

Ale

BrewDog IPA is Dead

Varunummer: 11174, Mixpack 4x330ml, 99.20kr, Alkoholhalt: 7.5%

Ölhundbetyg

7

Single hop-öl (ett öl bryggt med endast en sorts humle) har varit lite på modet den senaste tiden. Danska Mikkeller släppte hela 19 st. nyligen och svenska Mohawk kom även med en Amarillo samt en Goldings i våras. Nu har skotska BrewDog även hakat på och i och med den här lanseringen så ser vi det första mixpacket på Systembolagets hyllor. Bara det fenomenet i sig är trevligt och värt att uppmuntra. Det är även tänkt att man själv ska kunna experimentera med ölen och blanda till sin egen lilla favoritmix av sorterna.

De fyra ölen i det här paketet är alltså IPA (India Pale Ale) och alla har samma bas och alkoholhalt förutom humlen. Humlesorterna är Nelson Sauvin, Bramling Cross, Citra och Sorachi Ace.
Nelson Sauvin är en relativt ny humlesort från Nya Zeeland som ska kunna ge toner av passionsfrukt och krusbär. Bramling Cross är brittisk och har drag av svarta vinbär. Citra är också en ny sort från USA och ska gå hand i hand med namnet och ge mycket citrustoner. Sorachi Ace är även den ny och kommer ursprungligen från Japan och ska vara väldigt speciell och ha kryddiga drag med toner av dill.
Med risk för att vara krånglig har jag gjort fyra korta enkla recensioner av varje öl som jag länkar till här nedan för att sedan göra en resumé av hela paketet efteråt.

Nelson Sauvin

Bramling X

Citra

Sorachi Ace

Mitt omdöme blir i slutändan att upplevelsen av att få bekanta sig med humle på ett så här tydligt och smulan extremt sätt är spännande och att det är kul att kunna blanda sin egen lilla ipa-grogg med flaskorna. Ett litet problem med just det är dock att ölen ligger på relativt kraftiga 7.5% och vill man pröva alla samtidigt för att kunna blanda kan det vara bra att ha en kompis till hands. Detta är dock bara ett plus då det är ett perfekt tillfälle för diskussion kring doft- och smakskillnaderna. På egen hand får jag tyvärr säga att jag inte var så värst förtjust i något av ölen. Nelson Sauvin och Citra var de som var godast utan att lida av för mycket kvalmiga inslag som jag tyvärr uppfattade i Bramling Cross och Sorachi Ace är ju lite kul men…nej.
För upplevelsen att få nörda ner sig en stund är det definitivt värt att prova.

Mer info om BrewDog IPA is Dead:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *