Ölhunden – Öltips och ölrecensioner

Ölhunden är en sida som recenserar öl på ett enkelt och kortfattat sätt samt sammanställer andra ölrecensenters betyg för att få fram ett medelbetyg.

single.php

Ale

BrewDog Dogma (Original)

Varunummer: 1690, Flaska 330ml, 96.70kr, Alkoholhalt: 7.8%

Ölhundbetyg

7

En riktig dekokt av udda saker som Guarana, Sömntuta, Kolanöt and Skotsk Ljunghonung. Basen till ölet är dock en Scotch Ale bryggd på Maris Otter-, Karamell-, Choklad- och Rostad Malt, samt humlad med Bramling Cross och Amarillo. Har du en Dogma med orange etikett så har du fått tag på den nya varianten som kom i år. Denna (svart etikett) är dock den äldre varianten som kom i BrewDogs Mixpack som släpptes på Systembolaget i mars i år.

Utseende: Klar, rödaktigt kastanjefärgad med ett kort gulbeige skum som fastnar i stråk på glaset.

Doft: Söt och fruktig doft med toner av kola, vanilj, torkad frukt som aprikos, grapefrukt och papaya, honung och diffusa kryddor plus humle. Något med den får mig att tänka på någon sorts tung fruktcocktail med en skvätt söt bourbon. Komplext och spännande.

Smak: Söt med karamell, torkad frukt (grapefrukt, apelsin, aprikos, lite passionsfrukt), honung, mörkt bröd och kryddor. Mjukt kryddigt beskt avslut samt läderaktig sälta i eftersmaken. God smak, men inte riktigt så färgstark som doften.

Mun: Medelstor kropp med mjuk kolsyra. Texturen är oljig och aningens klibbig.

Ett något sött maltigt öl med en spännande sammansättning av karamell, bröd, frukt och kryddor. Det finns massor att plocka ut ur doften men de exotiska ingredienserna som nämns sticker väl inte direkt ut allt för mycket. Smaken är god och sött maltig men torkar ut ordentligt i slutet så det inte blir sliskigt. Lite rörigt öl måhända, men gott. Plocka fram en god ost vetja!

Mer info om BrewDog Dogma (Original):

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *