Ölhunden – Öltips och ölrecensioner

Ölhunden är en sida som recenserar öl på ett enkelt och kortfattat sätt samt sammanställer andra ölrecensenters betyg för att få fram ett medelbetyg.

single.php

Ale

BrewDog / Ballast Point San Diego Scotch Ale

Varunummer: 11755, Flaska 330ml, 119kr, Alkoholhalt: 11.9%

Ölhundbetyg

8

Yusseff Cherney från amerikanska Ballast Point tittar över till Aberdeen i Skottland för att tillsammans med BrewDog brygga ett imperial scotch ale lagrat på whiskyfat tillsammans med russin indränkta i Ballast Point-rom. Humlen som användes var Challenger, First Gold och Amarillo. Jag fick ett smakprov på Stockholm Beer & Whisky Festival innan ölet släpptes på systembolaget den första december i år.

Utseende: Med sin disigt rödbruna färg och korta beigea skum kan jag nästan se vad ölet kommer smaka. Ska vi gissa på knäck och karamell? Det ser mysigt ut, och flaskan är ju riktigt snygg också.

Doft: Japp! Här var det knäck och karamell. En karamellig men hyfsat avvägd sötma med toner av russin, rom och fudge samt lite päron ger en gliring åt Xante. Sött och maltigt med söta whiskey/rom-fattoner.

Smak: Även smaken är söt men hyfsat balanserad med maltiga toner av knäck, karamell, nötter samt värmande toner av romindränkta russin och lite lakrits. Riktigt gott och faktiskt ganska balanserat. Sticker dock lite i munnen efter en stund.

Mun: Större kropp med mjukt kittlande låg kolsyra och lite oljigt len tjock textur.

Jag blev glad av mitt smakprov. Det visade prov på en snyggt balanserad maltighet med en mjuk fatkaraktär. Det svåra med ölet är väl då prislappen som inte bjuder in till slödrickande. Och så komplext är inte ölet att jag känner att allvaret breder ut sig. Istället får jag intrycket av ett mycket gott, sött och sammansatt öl som slinker ner lättare än prislappen vill tillåta. Dyrt men gott, som man säger.

Mer info om BrewDog / Ballast Point San Diego Scotch Ale:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *