Ölhunden – Öltips och ölrecensioner

Ölhunden är en sida som recenserar öl på ett enkelt och kortfattat sätt samt sammanställer andra ölrecensenters betyg för att få fram ett medelbetyg.

single.php

Ale

Brekeriet Saison

Varunummer: 89686, Flaska 330ml, 39.90kr, Alkoholhalt: 6.5%

Ölhundbetyg

8

Den lilla importfirman Brekeriet från Staffanstorp mellan Malmö och Lund bestämde sig som sagt för att även bli bryggeri, och snart började lovorden hagla. Och kan man klandra folk för att gilla något så charmigt som ett bryggeri som drivs av tre bröder och mer eller mindre uteslutande använder sig av brettanomycesjäst? Bryggeriet hämtar merparten av sin inspiration från ölstilar härstammande från Belgien och norra Frankrike. I detta fall handlar det om en Saison.

Utseende: Grumligt brunorange med ett poröst smutsvitt skum som lämnar lite utspridda streck här och där. Etiketten ger mig vibbar av 90-talsrave. För mig har Brekeriet stuckit ut på ett alldeles eget sätt ända sedan första gången jag stötte på dom på Örebro Öl & Whisky Festival 2011, och jag gillar det.

Doft: En rejäl dos bokna/jästa äpplen samt apelsin, kryddnejlika och en lite syrligt brettig ton av fuktig halm.

Smak: Citrussyrlig jästig smak med citron, apelsin och röda äpplen, kryddor (nejlika och lagerblad) samt en lite söt “baston” av vitt bröd och mandelkaka.

Mun: Medelstor kropp med mjukt mousserande bubblor och lätt textur.

Saison är en stil som det inte görs för många av i Sverige men som sakteligen ploppar upp lite här och där. Att det nu kommit ett bryggeri som mer eller mindre vigt hela sin image åt stilen och ölen runt omkring är ju då oerhört roligt. Och jag tycker nog t.o.m. att den är bättre än den kändes på SB&WF. En fruktig, uppfriskande och smakrik Malmöare av Belgisk karaktär som helt klart ligger i toppskiktet av sina få Svenska gelikar.

Mer info om Brekeriet Saison:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *