Ölhunden – Öltips och ölrecensioner

Ölhunden är en sida som recenserar öl på ett enkelt och kortfattat sätt samt sammanställer andra ölrecensenters betyg för att få fram ett medelbetyg.

single.php

Porter/stout

Black Isle Black Islay

Varunummer: 11638, Flaska 330ml, 69kr, Alkoholhalt: 8%

Ölhundbetyg

8

Det helekologiska skotska bryggeriet Black Isle bryggde nyligen en stout på 7.4% och bestämde sig för att lägga den på whiskeyfat från Bruichladdichdestilleriet på den lilla ön Isley utanför den skotska västkusten. Enligt bryggeriet det första ölet i sitt slag i världen då både ölet och whiskeyfaten är 100% ekologiska.

Utseende: Kolsvart men klar med en antydan till rött skimmer. Skummet är brunbeige och lite svampigt och gropigt och lämnar inte några direkta rester.

Doft: Bränd doft med tjärpastill, salmiak och whiskey. Lite bränt socker och vanilj lättar upp efter en stund och släpper även fram lite choklad. En rätt varsam men mogen doft där whiskeyn ligger rätt lagom i balans.

Smak: Sötma av melass och bränt socker får hårt motstånd av bittra brända toner av tjära och salmiak, whiskey och brända örter och trä. En rejäl beska i avslutet som är örtig och skalbesk. Bränd fin hårdrostad eftersmak med salta tjär- och lakritstoner samt whiskey.

Mun: Medelstor munkänsla med en mjuk men lite kittlande kolsyra med tydliga bubblor. Lite oljig textur.

Gott! Whiskeytonen är tydligen men har fint sällskap av tjärpastill, lakrits och mörk besk choklad. Det har en rätt stram munkänsla och känns inte fullt så tjockt som vissa imperial stouts kan kännas. Känns lite som ett brittiskt drag. Men det är eleganta dofter och smaker för den som gillar whiskey och jag kan verkligen tänka mig att den här kan bli intressant med några år på nacken då kanske lite av det bränt beska kan ha lugnat sig.

Mer info om Black Isle Black Islay:

5 Responses to “Black Isle Black Islay”

 1. Mattias

  Låter finfin, missade den men kanske går den att få tag på. Bra skrivet, gillar öl med whiskeyanknytning, men det är inte alltför ofta dom blir riktigt bra...

 2. Mattias

  Gickupp för mig att den inte släppts än :-D

 3. Fredrik Broberg

  Nej jag missade visst att påpeka den detaljen Mattias. Den släpps nu på onsdag.
  Jag håller med om att whiskey kan vara lite av en gamble i öl. Men här har den bäddats in rätt fint faktiskt.

 4. Annat bra öl med Whiskeyanknytning är Emelisse White label Laphroaig edt.

 5. Fredrik Broberg

  Jepp. Jag gillade den också. Men jämfört med den här är Emelissen sötare, tjockare och mer intensiv med whiskeyn (vill jag minnas).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *