Ölhunden – Öltips och ölrecensioner

Ölhunden är en sida som recenserar öl på ett enkelt och kortfattat sätt samt sammanställer andra ölrecensenters betyg för att få fram ett medelbetyg.

single.php

Ale

Anchor Christmas Ale 2011

Varunummer: 11370, Flaska 355ml, 25.50kr, Alkoholhalt: 5.5%

Ölhundbetyg

6

Anchors klassiska julöl är en mörk “winter warmer” som bryggs med en lite annorlunda (hemlig) kryddning för varje år. Varje upplaga har ett nytt träd på etiketten och detta år har den 37e upplagan en Bristlecone Pine.

Utseende: Klar och mörkt brun/rubinröd med ett stort imponerande kompakt och pösigt ljusbrunt/beige skum som sitter som berg för att sedan sakta falla och lämna en mjuk ring vid toppen av glaset med lite fläckar under.

Doft: Söta karamell och chokladtoner med lite sträva lingon och kryddor trängs med en söt doft av limstift och kåda. Lite lättsammare doft med en lite syltigt syrlig karaktär.

Smak: Sötsur och sträv med bittra bär, bitter choklad och kaffe, örter och kryddor och karamell. Beskt bittert avslut med bär och lite choklad i eftersmaken.

Mun: Medium till lättare med små livliga kittlande bubblor och vätskan känns bara aningens klibbig.

Här finns kryddor som är lite svåra att sätta fingret på, här finns en sträv bärighet, här finns en lite tunn kropp, här finns en lite syltig sötma. Det är ett rätt välbalanserat och lättsamt öl samtidigt som det har komplexa drag och en påtaglig torr kryddighet. Lite för torr och tunn för mig möjligtvis och jag uppskattade nog förra årgången lite mer när den fått ett år på nacken. Ett år till kanske kan göra underverk?

Mer info om Anchor Christmas Ale 2011:

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.