Ölhunden – Öltips och ölrecensioner

Ölhunden är en sida som recenserar öl på ett enkelt och kortfattat sätt samt sammanställer andra ölrecensenters betyg för att få fram ett medelbetyg.

single.php

Ale

Anchor Christmas Ale 2010

Varunummer: -, Flaska 355ml, 25.50kr, Alkoholhalt: 5.5%

Ölhundbetyg

6

Anchors klassiska julöl är en mörk “winter warmer” som bryggs med en lite annorlunda (hemlig) kryddning för varje år. Varje upplaga har ett nytt träd på etiketten och detta år hade den 36e upplagan ett Ginkgo/Kinesiskt Tempelträd.

Utseende: Mörkt brunröd och klar förutom ett lätt dis, med ett stort snyggt smutsbeige/ljusbrunt skum som pyser ihop till ett gropigt lock medan det lämnar trevliga rester.

Doft: Kryddig och lite vinös med bär och mörk frukt, choklad, karamell, aska och blött bränt trä. Doften är söt men lite sträv och kryddningen är lite diffus men väldigt spännande och ibland tycker jag mig känna lite vanilj. Doften blir bara trevligare och trevligare.

Smak: Söt och aningens sur av sträva bär, apelsin och lite bränt askigt trä med kryddor och en rätt stor portion mörk besk choklad som breder ut sig i eftersmaken och kryddorna får mig att tänka på julmust.

Mun: Medium till något lättare kropp med mjuka små och lätt kittlande bubblor.

Ett rätt torrt och bärigt öl med en fin chokladton och hyfsad balans vad gäller kryddningen. Den här flaskan var som sagt ett år gammal och jämfört med en färsk flaska från 2011 framstår doften i den lagrade något mer fyllig och mjuk och smaken är lite mjukare i eftersmaken men kroppen känns lite halvtrött. Annars känns den sträva bäriga tonen igen i årets variant. Jag ska nog pröva att spara en flaska ännu ett år, även om jag inte var så oerhört imponerad av resultatet av ett års lagring.

Mer info om Anchor Christmas Ale 2010:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *