Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /var/www/html/olhunden.se/wp-includes/pomo/plural-forms.php on line 210
Amiata Caronte - Ölhunden

Ölhunden – Öltips och ölrecensioner

Ölhunden är en sida som recenserar öl på ett enkelt och kortfattat sätt samt sammanställer andra ölrecensenters betyg för att få fram ett medelbetyg.

single.php

Porter/stout

Amiata Caronte

Varunummer: 11710, Flaska 750ml, 86kr, Alkoholhalt: 6.5%

Ölhundbetyg

-

Det Italienska hantverksölet är uppenbarligen på frammarsch och vi har på sista tiden börjat se lite tecken på det här hemma i Sverige. den 1:a Juni i år såg vi tre öl från Birra Almond (importör; Fondberg Group) på hyllorna och nu i Augusti tog Galatea hit tre flaskor från Birra Amiata. Jag slökollade Ratebeer för betyg och bestämde mig för att ge portern Caronte från Amiata ett försök.
Bryggd med “10 sorters malt och engelsk humle (Nugget & East Kent Golding)”. Opastöriserad och flaskjäst. IBU: 25. Korken har ett plastmembran på insidan som ska motverka eventuell rostbildning vid lång lagring.

Utseende: Det poppar till rejält när kapsylen åker av och jag får snabbt börja hälla upp. Vätskan är kolsvart och skummet är brunt med millimeterstora bubblor och reser sig högt i glaset för att sedan rätt snabbt falla utan att lämna allt för mycket rester efter sig.

Doft: En rätt murrigt rostad doft av kaffepulver och multna löv blandar sig med en syrligt bärig ton och blött bränt surt trä. Jag är svag för den torra tonen av kaffepulver men den surt bäriga askiga tonen tilltar och stör.

Smak: Oj… Surt! Sura bittra bär med citronkärnor, äppelskal, aska, ginseng och bakom smyger lite mer rostade toner med en vag ton av choklad i eftersmaken. Inte bra alls.

Mun: Tunn med låg lite syrlig kolsyra. Sträv.

Nej usch, fy och blä! Det här är inte min idé om en porter då den är alldeles för sur och bitter. Först tänker jag att den måste vara kraftigt infekterad men så ser jag på Ratebeer att dom nämner koffein och ginseng som ingredienser och börjar tänka att det helt enkelt är ett dåligt experiment. Detta dementerar dock importören som informerar att Amiata har slutat att använda dessa ingredienser och menar att det är mer rimligt att det är något fel på min flaska. Jag får dock intrycket att det är fler som uppfattat ölet på liknande sätt som jag. Hur som helst så blir det en retur på flaskan för min del. Jag dömer den som defekt.

Då är frågan: Varför recensera ett (förmodat) infekterat öl? Johan Lenner, som driver bloggen Portersteken, tog nämligen upp den här frågan nyligen och åsikterna var många och blandade (se diskussionen på bloggen samt facebook). Min ståndpunkt blir att jag vill skriva om så mycket öl som möjligt, både bra och dålig, då jag hela tiden velat erbjuda “konsumentupplysning” som någon så elegant kallade det.

Edit: Importören har gjort stickprover och dragit tillbaka ölen från Systembolaget då infektion har fastslagits.

Mer info om Amiata Caronte:

2 Responses to “Amiata Caronte”

  1. Överlägset godaste infekterade öl jag druckit.

  2. Fredrik Broberg

    Haha, ja man behöver ju inte tycka illa om det bara för att det knasat lite. Som sagt, hade den kallats "svart geueze" så kanske det varit en sjua istället? ;-)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *