Ölhunden – Öltips och ölrecensioner

Ölhunden är en sida som recenserar öl på ett enkelt och kortfattat sätt samt sammanställer andra ölrecensenters betyg för att få fram ett medelbetyg.

single.php

Ale

Amager IPA

Varunummer: 11635, Flaska 500ml, 44.90kr, Alkoholhalt: 7%%

Ölhundbetyg

9

Danska Amager tycker att man ska glömma att IPA är en stil som kommer från England och menar att den moderna versionen från den amerikanska västkusten är det nya svarta. Vem håller med? Simcoe, Amarillo och Cascade lär ju helt klart att ge ölet en skjuts i rätt riktning i alla fall.

Utseende: Mörkt rödaktigt bärnstensfärgad och något disig med ett snyggt stort såpigt gulnat/beige skum som lämnar stora klumpar på glaset. Inbjudande!

Doft: En härlig mix av söt karamell, grapefrukt, litchi, lite persika, kåda och barr samt lite parfym slår emot en. Och det ligger något i det hela som känns som vanilj blandat med sockervadd. Det är den här välhumlade fruktiga doften som så många av oss i stort sett har avdyrkat under de senaste humlegalna åren. Pang på!

Smak: Söt klibbig karamell blandar sig med grapefrukt, litchi och lite persika, men sötman motas snabbt tillbaka av en hög svulstig beska med toner av kåda och barr. Det är inte mycket att snacka om här. Det är västkust. Det är frukt och karamell. Det är beskt. Efter ett tag så kommer en läderaktig sälta fram, men den håller sig på en behaglig nivå med beskan och sötman.

Mun: Medelstor till något större munkänsla med klibbig textur och mjukt masserande kolsyra.

Dansken kan. Inga krusiduller här inte. Det är rätt på med allt vad man kan önska av en kraftig västkust-ipa. En välbalanserad käftsmäll från ett av Danmarks absolut bästa bryggerier. Jag tycker inte man behöver knussla. Den får en nia. Men varför är etiketterna så tråkiga?!

Mer info om Amager IPA:

One Response to “Amager IPA”

  1. Jonas

    Jag ger den också en 9:a. En magisk öl skulle jag vilja påstå.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *