Ölhunden – Öltips och ölrecensioner

Ölhunden är en sida som recenserar öl på ett enkelt och kortfattat sätt samt sammanställer andra ölrecensenters betyg för att få fram ett medelbetyg.

single.php

Porter/stout

Amager Drei Von Dänen

Varunummer: 11185, Flaska 500ml, 69.90kr, Alkoholhalt: 9.5%

Ölhundbetyg

7

Donald Kissmeyer från Nørrebro och Mikkel Borg Bjergsø a.k.a. Mikkeller tittar in hos Amager för att brygga en rejäl baltic porter. Enligt etikettens text slog det sådana gnistor om mötet att ölet fick en rökig karaktär. Jag misstänker däremot att det har använts rökmalt. Förutom en massa malt har det även använts muscovadosocker, honung och engelsk lakrits.

Utseende: Ogenomträngligt svart med ett exploderande enormt kompakt beige skum som blir poröst och lämnar en tjock krater efter sig i glaset.

Doft: Det första som slår emot mig är en stor, fyllig och rostad ton av kaffe. Men när jag häller på mer öl kommer en mer rökig karaktär med en lite laktisk syrlighet fram. Blött bränt trä, lakrits, brunt socker, lite soja, choklad och aningens vinöst bäriga drag.

Smak: Söt och rostad med choklad, kaffe, lite sirapssöt karamell, lakrits, lite rök och mörk frukt. Rejält barrigt beskt avslut med en lång eftersmak av kaffe och choklad. Alkoholen är knappt märkbar.

Mun: Större fylligare kropp med en mjukt skummande kolsyra och en lite krämig munkänsla.

En söt och smakrik porter med en laktisk syrlighet och lite vinösa drag och en krämig munkänsla. Längre ner i glaset doftar det dock som allra bäst med sin fina stora kaffe- och chokladton. Återigen ett öl som jag tycker både doftar och smakar bäst mot slutet av glaset när det fått lufta sig och tappat lite kolsyra. Baltic Porter är inte riktigt samma sak som annan porter med den största skillnaden att den nu för tiden ofta är underjäst.

Mer info om Amager Drei Von Dänen:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *