Ölhunden – Öltips och ölrecensioner

Ölhunden är en sida som recenserar öl på ett enkelt och kortfattat sätt samt sammanställer andra ölrecensenters betyg för att få fram ett medelbetyg.

single.php

Ale

Amager Christianshavn Pale Ale

Varunummer: 89756, Flaska 500ml, 48.50kr, Alkoholhalt: 5.5%

Ölhundbetyg

7

En pale ale av amerikansk stil från danska Amager. Framstående mängder Cascade och Centennial har använts både i koket och som torrhumling efteråt och ska enligt bryggeriet landa beskan på 27 IBU. Är en del av bryggeriets fasta sortiment och går för tillfället att beställa styckvis från systembolaget.

Utseende: Tjockt disig bärnsten/orangebrun vätska med ett stort bubbligt såpigt smutsvitt/gulnat skum som fastnar fläckvist. Jag vet inte varför, men det här smått rustika utseendet har jag börjat associera med danskt hantverksöl.

Doft: Knäckig malt med kola och karamell som blandar sig med mogen citrus, aprikos och något lite mer udda som gröna vindruvor och honungsmelon. Det doftar sött, men det finns även en stickig ton som varnar om att det här kan bli beskt.

Smak: Smaken är även den rätt malttjock och lite sötklibbig med knäck och karamell och frukten känns även här lite övermogen med toner av grapefrukt, aprikos, mango och honungsmelon. Beskan kommer dock snabbt och trycker till rätt rejält med oljiga barr och kåda och får munnen att vattnas i eftersmaken. 27 IBU? Känns bra mycket mer än så.

Mun: Medelstor till något större kropp med mjukt kittlande kolsyra och en tjock, oljig och lite klibbig textur. Lite “stabbig”.

Amager vet verkligen att göra rejäla smakfulla öl och den här är så pass rejäl att den lika väl skulle kunna gå under benämningen AIPA. Jag kan däremot tycka att det nästan blir lite för stabbigt och robust för att man skulle vilja ha en till. Jag kan känna ibland med danska hantverksöl att den lite oborstade delen av “hantverk” ofta är lite mer understruken än i t.ex. (större) svenska hantverksöl. På gott och ont. Det ger karaktär men tar ibland ner drickbarheten.

Mer info om Amager Christianshavn Pale Ale:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *