Ölhunden – Öltips och ölrecensioner

Ölhunden är en sida som recenserar öl på ett enkelt och kortfattat sätt samt sammanställer andra ölrecensenters betyg för att få fram ett medelbetyg.

single.php

Ale

AleSmith X

Varunummer: 11661, Flaska 650ml, 79.90kr, Alkoholhalt: 5%

Ölhundbetyg

7

Den 1a juni  Kom två öl från amerikanska AleSmith till systembolaget. Den ena, AleSmith IPA, kom det bara några få hundra av och då den är rankad som världens bästa IPA på Ratebeer så blev det sån hets efter den att systembolagets webtjänst helt tappade fotfästet och många blev besvikna då dom inte fick några flaskor. Det andra ölet var det här som är en APA och kom i avsevärt större kvantitet. Det ligger på plats 27 i sin kategori på Ratebeer.

Utseende: Grumligt gyllenorange med stora flagor som flyter runt. Skummet är vitt, såpigt och poröst .

Doft: Jästigt och lite sträv doft med mycket citrus/apelsinskal/grapefrukt och aprikos. I toppregistret ligger den syrligt sträva citrushumlen med en hel del mineral och lite krydda och i botten ligger en lätt ton av karamell med jästiga toner av kakdeg.

Smak: Rätt torr med apelsinskal/pomerans/grapefrukt, lite aprikos, lätt ton av kakdeg, gräs, blommor och mineral. Sträv mineralig och gräsig skalbeska.

Mun: Medelstor till lättare kropp med en lite syrlig, stickig kolsyra och sträv tunn textur.

Helt klart en rätt udda American Pale Ale som med sin sträva citrus, jäst och lätta kakdegssötma mer påminner om ett välhumlat belgiskt pale ale. Även utseendet drar åt det hållet. Det är rätt gott och läskande, men som ett amerikanskt välhumlat pale ale förvirrar den mig och när temperaturen stiger blir den lite låga maltsötman i kombination med mineral och beska lite påfrestande. Kan nog sitta fint med en brie eller någon annan trevlig mjukost.

Mer info om AleSmith X:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *