Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /var/www/html/olhunden.se/wp-includes/pomo/plural-forms.php on line 210
AleSmith IPA - Ölhunden

Ölhunden – Öltips och ölrecensioner

Ölhunden är en sida som recenserar öl på ett enkelt och kortfattat sätt samt sammanställer andra ölrecensenters betyg för att få fram ett medelbetyg.

single.php

Ale

AleSmith IPA

Varunummer: 11660, Flaska 650ml, 99kr, Alkoholhalt: 7.3%

Ölhundbetyg

9

Ett “sånt där” öl som lyckats bygga ett lite extra skimmer omkring sig i och med att det rankas som en av världens bästa IPAs. På Ratebeer.com har den till och med förstaplatsen. Mycket imponerande. Men sådana “listplaceringar” sätter även en hel del press på både ölet och öldrickaren och kan göra en en smula besviken. Inte nog med problemet med avklingad fräschör hos humlestinna öl som ibland tagit lång tid på sig att hitta hit efter buteljeringsdatum.

Ölet fick lite extra uppmärksamhet nu nyligen då det var många som inte fick sina beställda flaskor när ölet lanserades på Systembolaget i juni på grund av teknikstrul med webtjänsten. Detta är alltså en av de flaskor som Brill & Co så snällt fixade till de som blev utan.

Utseende: Bärnstensfärgad och klar med ett stort fint gulnat skum som lämnar klumpar och fläckar lite här och där på glaset. Hmm… Var det inte jästflagor i den senast jag drack den? Jaja, det ser ut som en ljusare ale formulär A kan vi säga.

Doft: Godissöta toner av karamell, aprikospuré, ananas, lite litchi och söt grapefrukt samt en lite udda fet ton av kokos. Det tar ett tag innan näsan uppfattar någon indikation om beska, men till slut börjar det sticka lite i näsan som av citrusskal, bar och lite mint för att sedan gå över till mer tvåligt beska toner. Intressant!

Smak: Godissöta karamelltoner även här, men väl balanserat mot en barrig parfymerad beska som tilltar ju mer du dricker. Karamell med lite vanilj blandas med grapefrukt och blommor. Ett charteröl = Det börjar sött och lite klibbigt för att sakta men säkert bli beskt och lite mintigt kyligt.

Mun: Medelstor kropp med mjuk och relativt låg kolsyra. Aningens oljig textur.

Ok. Jag ger mig. Det är värt allt ståhej. Jag kan förstå om man blir en smula besviken och tänker “det här är ju bara en vanlig IPA” men det finns tre små detaljer som tillsammans gör en något fetare helhet. Om humlen är trött? Tja, inte så det stör mig allt för mycket.
1: Det är välkomponerat. Ölets smakkomponenter är för stilen rätt klassiska, men det dyker upp små nyanser som gör det intressant. Som kokosen och den lite vaniljiga karamellen bl.a.
2: Det är lite av en resa att dricka ölet. Först börjar det lite sött och puréigt med lite kladdig karamell och låg beska, för att sedan sakta men säkert ändra ton och landa någon helt annan stans.
3: Det blir aldrig dåligt. Du kan sippa det här ölet länge. Lite så som man kan göra med ett intensivare mörkt öl. Många ljusa öl tröttnar efter en stunds luftning och snurrande, men här håller ölet stilen och man vill inte riktigt att det ska ta slut.
Så kontentan är att det är ett mycket gott och välgjort öl med en extra gnutta klass som jag med glädje dricker igen och igen, världsbäst eller inte.

Mer info om AleSmith IPA:

2 Responses to “AleSmith IPA”

  1. Ja visst tusan var det massor med jäst sist den var på besök i Sverige (för några år sedan).

    I övrigt kan jag nog bara hålla med, jag blev positivt överraskad över hur bra den faktiskt är. Jag hade liksom glömt bort det.

  2. Fredrik Broberg

    Kruxet är ju bara att man vill att sådana här öl ska finnas liiiite mer tillgängligt och kanske kosta en femtilapp mindre bara. ;-)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *