Ölhunden – Öltips och ölrecensioner

Ölhunden är en sida som recenserar öl på ett enkelt och kortfattat sätt samt sammanställer andra ölrecensenters betyg för att få fram ett medelbetyg.

single.php

Porter/stout

Ægir Lynchburg Natt

Varunummer: 11685, Flaska 500ml, 149kr, Alkoholhalt: 10%

Ölhundbetyg

8

Norska Ægir Bryggeri hamnade nyligen på fjärde plats i den norska ölföreningen NORØLs omröstning om “2011 Års Bästa Norska Bryggeri” och deras Jack Daniels-fatlagrade Imperial Porter Lynchburg Natt vann titeln “2011 Års Bästa Nya Öl”.

Utseende: Mörkt brun/svart med lite röda toner och ett ljusbrunt tjockt skum som har svårigheter med att fastna på glaset.

Doft: Rostad med en söt kvalmig fatkaraktär med sälta och dill som får mig att tänka på dillchips. Även trä, läder, choklad, bourbon och lite övermogen frukt. I skuggan av den kvalmigt köttiga fatkaraktären med dill blir dock allt det andra något subtilt.

Smak: Söt och mjukt rostad med en stor dos choklad, vanilj, karamell, läder, ek och gnuttan whisky. Alkoholen värmer behagligt. Rätt mjuk men rik smak.

Mun: Stor kropp med mjuk kolsyra med små kittlande bubblor. Tjock oljig vätska.

En stor, söt och komplex imperial porter med massa kvalmig fatkaraktär i doften. Jag blir ofta smulan avtänd av öl med så här stark fatkaraktär till en början, och tonerna av dillchips kör verkligen över doften mer än en smula och smaken är möjligtvis en smula för söt. Dock inte i närheten av BrewDogs muskelstouts. Ändå sitter jag där i slutändan och är rätt nöjd med ölet som är riktigt behagligt att sitta och sippa på. Jag tror dock att lite lagring inte skulle skada här, och då tror jag dillen kommer ebba ut och fattonerna kanske bli något mjukare.

Mer info om Ægir Lynchburg Natt:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *