Ölhunden – Öltips och ölrecensioner

Ölhunden är en sida som recenserar öl på ett enkelt och kortfattat sätt samt sammanställer andra ölrecensenters betyg för att få fram ett medelbetyg.

single.php

Ale

Achouffe N’Ice Chouffe

Varunummer: 11364, Flaska 750ml, 56.90kr, Alkoholhalt: 10%

Ölhundbetyg

7

Brasserie d’Achouffes klassiska “vinteröl” med de små tomtarna på etiketten är ingen nyhet för de svenska julölskonsumenterna. Ett sött och robust belgian strong ale på 10% som förutom de vanliga ingredienserna vatten, malt, humle och jäst även fått socker, timjan och curacau tillsatt.

Utseende: Snygg mörkt läderaktigt rödbrun färg med ett stort smutsbeige/gulnat skum som inte lämnar så mycket rester. Disig med rätt mycket småpartiklar som simmar runt i vätskan.

Doft: Doften är söt och jästig med massa torkad frukt, smörkola/knäck, sirap, trä, läder, tobak och kryddor. Alkoholen hettar lite i näsan.

Smak: En rätt hög sirapsaktig sötma med torkad frukt och knäck blir snabbt attackerad av en sträv kryddig ton av tobak, läder och örter som torkar ut munnen rejält och det känns som man ätit papper på tungan. Fyllig men trevlig jäst, smörkola, russin, aprikos, apelsin, tobak, trä, kryddor och värmande alkohol.

Mun: Större kropp med frisk skummande kolsyra. Vätskan är aningens tjock.

Ett stort, sött, fruktigt och knäckigt belgiskt öl med en rätt rivig uttorkande beska som känns mer tobak än humle. Det är gott och komplext men även lite fränt med sin aggressiva strävhet och det tar ifrån ölet lite finess. Jag gissar på att det här ölet mår bäst av att få vila i ett par år. Sjuan är väldigt nära en åtta.

Mer info om Achouffe N’Ice Chouffe:

2 Responses to “Achouffe N’Ice Chouffe”

  1. Drack den på Belgobar i Stockholm, i fredags...på fat. Riktigt nice tyckte jag och min tjej, som juste avslutning på musselmiddagen....

  2. Fredrik Broberg

    Kan tänka mig att den här höjer sig ett snäpp på fat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *