Ölhunden – Öltips och ölrecensioner

Ölhunden är en sida som recenserar öl på ett enkelt och kortfattat sätt samt sammanställer andra ölrecensenters betyg för att få fram ett medelbetyg.

archive.php

Ale

Celt Experience Celt La Téne

Varunummer: Dagligvaruhandeln, Flaska 500ml, -kr, Alkoholhalt: 3.5%

Ölhundbetyg

5

Craftbeertrenden fortsätter att påverka utbudet av “folköl” i dagligvaruhandeln, och senast på ett ICA på Folkungagatan hittade jag den här från The Celt Experience. En del känner kanske igen dom från deras andra “trefemma” Iron Age som också funnits i dagligvaruhandeln ett tag. Flaskan kallar ölet för en “dry-hopped pale bitter”, men det goda folket på Ratebeer vågar sig på att lägga det i facket “Golden Ale/Blond Ale”.

Utseende: Grumlig med en brunaktigt orange färg och en rätt så avtändande bottensats som grumlar runt. Jag borde nog hällt upp den lite mer varsamt. Skummet är smutsvitt och medelstort.

Doft: Aggressivt humlig doft med juicig citrus, persika, mango, kakor, blomsav, mint och svartvinbärsblad. Doften biter sig fast och jag känner den starkt även fast jag ställer ifrån mig glaset.

Smak: Smaken ger vad doften lovar, och toppar det. Tropisk citrus, aprikos och lite småkaka simmar runt i en bläckig beska med drag av mint och malört.

Mun: Medelstor till lättare kropp med mjuk kolsyra och aningens oljig textur.

En rejäl humlesoppa som påminner om hur humlegalna öl kunde vara för en fem-sex år sedan. Den får mig faktiskt lite att tänka på första gångerna jag drack BrewDogs Nanny State. 43 IBU? Känns mer än så. Det blev i slutändan lite för mycket för mig den här gången, men jag känner ändå att det finns något här som jag inte helt vill slå ifrån mig. Den kan nog få sig ännu ett försök och med en mer varsam upphällning en dag, men som det känns nu så är den något för rivig för att tilltala någon mer än den allra stryktåligaste humleknarkaren.

Fler som provat:
Fajan och Jöns

Mer info om Celt Experience Celt La Téne:

Ale

Brains Dark

Varunummer: -, Flaska 500ml, -kr, Alkoholhalt: 4.1%

Ölhundbetyg

6

Brains är ett Walesiskt bryggeri som grundades 1882 och äger idag runt 250 pubar i Wales samt huserar märkena Brain’sBuckley’s och Hancock’s. Dark är av den smått utrotningshotade stilen Mild Ale och då den förut låg på 3.5% så har man här uppdaterat ölet med lite extra alkohol till 4.1%.

Utseende: Klar och mörkt rödbrun som gränsar mot svart. Skummet är lite gråbrunt och skrovligt och lämnar ett tunt spräckligt mönster efter sig en bit ner i glaset.

Doft: Doften är trevligt rostad med mycket choklad och kola samt en hint av aska och lite bär.

Smak: Rostad och rätt torr med trevliga fylliga toner av choklad, karamel och kola med lite nötter. Tyvärr tappar smaken lite fotfäste och blir snabbt lite vattnig och avslutar mer askigt och lite metalliskt för att sedan göra en hyfsad come back i eftersmaken med en trevlig smak av bröd, choklad och kola. Beskan är mer bränt maltig än humlig.

Mun: Medelstor till tunnare kropp med mjuk och något skummande kolsyra. Något vattnig textur.

Ett trevligt maltbetonat öl med en härlig doft av söt choklad och nötig kola som tyvärr blir lite väl tunn och askig i smaken. Goda smaker som tyvärr störs av det lite askigt vattniga avslutet i kombination med den lite skummande kolsyran.

Mer info om Brains Dark: