Ölhunden – Öltips och ölrecensioner

Ölhunden är en sida som recenserar öl på ett enkelt och kortfattat sätt samt sammanställer andra ölrecensenters betyg för att få fram ett medelbetyg.

archive.php

Mörk Lager

Andechser Doppelbock Dunkel

Varunummer: 89965, Flaska 500ml, 29.90x6kr, Alkoholhalt: 7.1%

Ölhundbetyg

8

Söker man på Systembolaget efter India Pale Ale får man upp 91 träffar. Söker man på Doppelbock och Dubbelbock så får man 9 träffar sammanlagt, varav en är en spritvarant från Eggenberger. Man kan dra slutsatsen att “maltbomber” av den här stilen inte är speciellt trendigt helt enkelt.
Däremot så är finns tre av dessa på Ratebeers topp 10-lista med dubbelbockar. Den förståeliga försteplatsaren Ayinger CelebratorWeihenstephaner Korbinian på nionde plats och så Andechser Doppelbock Dunkel från det Bayerska klosterbryggeriet Andechs på en imponerande andraplats.

Dekoktionsmäskning i tre steg, Hallertauhumle (osäker källa) och en volymprocent på 7.1% borgar för en rik maltighet, och om man uppskattar ett bra maltigt öl så som jag så är kollikravet på 6 flaskor med ett styckpris på 29:90 överkomligt om man vill testa. Importören är Cask Sweden.

Utseende: Bra med tryck när kapsylen åker av. Ölet är klart och mörkt nötbrun med ett till två fingrar högt nikotingult och något fizzigt och kortlivat skum som inte lämnar så mycket rester.

Doft: Söt och rikt maltig doft med mörkt vörtbröd, lönnsirap, choklad och vaga drag av kaffe och mintig lakrits. Riktigt härlig och djup doft.

Smak: Nötig och ganska söt med lite sirapslik karamell, bröd, choklad, lakrits och läder med ett lite pepprigt/kryddigt avslut.

Mun: Medelstor till större kropp med mjuk och lite försiktig kolsyra och oljig textur.

Totalt: Ett mycket bra öl. Ändå blir jag lite besviken med tanke på förväntningarna. Riktigt fin doft, men smaken känns lite söt och jag får inte riktigt samma känsla av djup. Kan det vara en färskhetsfråga? Bra, men jag väljer nog Ayinger Celebrator framför den här i slutändan. Kan möjligtvis vara värd att lagra ett par år?

Bäst före-datum: 21-07-16.

Mer info om Andechser Doppelbock Dunkel:

Ale

Uerige Classic Altbier

Varunummer: 11024, Flaska 330ml, 37.90kr, Alkoholhalt: 4.7%

Ölhundbetyg

7

Den smått exotiska stilen altbier som härstammar från Düsseldorf/Tyskland är ett överjäst öl som lagras svalt likt ett lageröl. Altbier brukar nämnas i samma andetag som ölstilen Kölsch, som i sin tur härstammar från Köln och också är ett överjäst öl som sedan lagras svalt. Men då Kölsch oftast är ljusare och med lägre beska så tenderar Altbier att vara mörkare och avsevärt beskare. Det är inte alt för ofta vi ser altbier på systembolaget men importören Wicked Wine har skämt bort oss med denna vackra patentkorksflaska som tillfälligt lanserades den 1a Juni. Uerige (Classic) Altbier ligger på plats 14 över Ratebeers högst rankade altbiers.

Utseende: Grumligt kolabrunaktigt bärnsten med ett stort smutsbeige bubbligt poröst skum som lämnar kletiga rester och en jästig hinna efter sig på glaskanten.

Doft: Brödiga toner med en hel del jäst och sötma av farin slår emot en till en början. Sedan kommer lite jästa frukttoner av apelsin, äpplen och svartvinbär med beska örter och svart te. Intensiv och rätt så spännande doft.

Smak: Maltig med toner av bröd, sirap och farin och jäst men också fruktiga toner av apelsin, röda äpplen, svartvinbär och kanske rönnbär. Komplex smak. Rejäl örtig skalbeska med drag av apelsinskal och svart starkt te. Maltigt, jästigt, fruktsyrligt, bittert.

Mun: Masserande och lite skummande och småstickig kolsyra jobbar upp en fyllig munkänsla. Vätskan är len och aningens oljig.

På 4,7% är det här ett riktigt kraftpaket smakmässigt sätt. Magnus BarkOfiltrerat sätter faktiskt huvudet på spiken lite när han säger “Besk som en bra engelsk IPA, maltig som en doppelbock, komplex som en quadrupel“. För det är bara att hålla med. Den har verkligen drag av många stilar på en och samma gång, och smakerna är uppskruvade på hög volym. Om man sedan är lika förälskad i de Tyska ölstilarna som Bark är är en annan femma. Personligen så fascineras jag av ölet men känner att jag kanske behöver göra ett återbesök, men hantverket är onekligen imponerande.

Mer info om Uerige Classic Altbier:

Ljus lager

Reissdorf Kölsch

Varunummer: -, Flaska 500ml, -kr, Alkoholhalt: 4.8%

Ölhundbetyg

6

Ännu en variant av den tyska ölstilen Kölsch som kommer från Köln och är en ljus överjäst lager. Bryggeriet Reissdorf grundades 1894, har 83 anställda, har en kapacitet på 635000 liter och är om jag förstår det den näst största producenten i Köln.

Utseende: Klar gyllene lagergul färg med ett kort vitt skum som dör bort rätt snabbt utan några spår. Ett par pelare av små bubblor porlar från botten på glaset.

Doft: En lite småsur doft av unket vatten med visset ogräs, lite citrus samt lite halm. Längre ner i glaset blir doften mer söt med en lite…artificiell söt humleton plus lite svavel. Inte så fruktansvärt upphetsande.

Smak: Sött vitt bröd och lite fruktig med citrus och aprikos, halm, sött gräsig/ogräsig och lite mineralisk med en lättsam beska. En smak som växer på en. Ett uppsving från doften.

Mun: Lättare kropp med mjuk kolsyra som frasar lite på tungan.

Ett öl som gav mig ett lite tråkigt första intryck för att sedan rycka upp sig med en rätt uppfriskande fruktig smak. Trist på den lite småunkna doften bara samt den där lite söta ogrästonen som får mig, helt utan belägg, att tänka att humlen är från koncentrat. Varför tänker jag så?

Mer info om Reissdorf Kölsch:

Ljus lager

Mühlen Kölsch

Varunummer: -, Flaska 500ml, -kr, Alkoholhalt: 4.8%

Ölhundbetyg

6

Brauerei zur Malzmühle är med sina 150 år på nacken det äldsta bryggeriet i centrala Köln. Kölsch är ett lageröl som bryggs i Köln fast med alejäst (överjäst) i stället för lagerjäst (underjäst).

Utseende: Klar och ljust gyllene med ett vitt skummigt gropigt skum som lämnar få rester. Det ser ut som ungefär vilken ljus lager som helst fast med möjligtvis ett något bättre skum.

Doft: Halm, lite spannmål, en gnutta citrus och något sött som påminner mig om vanillin samt lite smör. Kanske lite visset gräs och mineral också, men överlag är det halm och spannmål med lite sötma.

Smak: Ljust maltig med en märkbar men godtagbar sötma. Halm och lite sött vitt bröd, lite citrusfruktig, lite spannmål mot slutet med en rätt trevligt sträv gräsig humlebeska i eftersmak och avslut. Lätt metalliska toner som sitter bra i det hela. En snygg halvsöt lager med ett fint torrt avslut. Prydligt, som Bark skulle sagt.

Mun: Medium till lättare kropp med mjuk låg kolsyra. Mjuk med torrt avslut.

En trevlig lager utan några direkta bieffekter som gör det den ska. Trevlig maltprofil utan att sticka ut, bra lättsam humleprofil, svag fruktighet. Lättsam. Jag får trevliga uteserveringsassociationer och jag blir sugen på schweinshaxe. Synd bara att jag inte är i Köln.

Mer info om Mühlen Kölsch:

Mörk Lager

Karmeliten Kloster Doppelbock

Varunummer: 1595, Flaska 500ml, 22.50kr, Alkoholhalt: 8%

Ölhundbetyg

7

 Det tyska bryggeriet Karmeliten Brauerei Karl Sturm beläget i Bayern är, om jag förstått det rätt, ett bryggeri med anor ända bak till 1367 och är sedan 1879 familjeägt. Denna dubbelbock var en del av Systembolagets vårlansering som kom den första Mars.

Utseende: Klar och kopparaktigt rödbrun med ett smutsvitt skum som lämnar några prickar här och där.

Doft: Söt och kornigt maltig med toner av sirap, bröd, halm samt mandarin och aprikos med lite mineral.

Smak: Söt och kornigt maltig med sirap, knäck, grovt bröd, mjuka fruktiga toner av apelsin, aprikos och lite äpple samt lite murriga kryddor med lite läderaktig sälta och en lätt gräsig beska.

Mun: Större kropp med mjukt skummande kolsyra, vätskan är klibbig.

Ett mastigt öl som vid första anblicken framstår som lite enformigt maltigt och sliskigt sött. Men när man känner efter lite extra så kan de små nyanserna framträda som rätt trevliga och den brödiga karaktären ger sötman balans med den uppbackande sältan. Det här är ett öl som kan sätta bra motvikt mot grillat som glaserade revbensspjäll eller någon annan rejäl köttbit. Annars kan man mysa med det tillsammans med en chark- och ostbricka. Kanske spara någon till nästa år för att se vad som händer också?

Mer info om Karmeliten Kloster Doppelbock:

Mörk Lager

Ayinger Winter-Bock

Varunummer: 11011, Flaska 500ml, 29.90kr, Alkoholhalt: 6.7%

Ölhundbetyg

8

Tysk doppelbock från Bayern som även går under namnet Celebrator Doppelbock. Fyra maltsorter, humleextrakt samt 16 veckors lagring ska enligt bryggeriet ge en en rund smak med kaffetoner i eftersmaken.

Utseende: Klar mörkt brunröd med ett kortvarigt brunt bubbligt skum som inte lämnar rester.

Doft: Väldigt spänande grillad doft med karamell, lite choklad, steksky, soja, mörk frukt, mörkt bröd och faktiskt en del kaffe.

Smak: Söt med sirapslimpa, rostad karamell, kaffe och choklad möter lite torkad frukt och lite diffusa snälla kryddor. Sött, fylligt och rätt balanserat fast robust. Aningens sötlakrits smyger igenom i eftersmaken.

Mun: Större fylligare mun med mousserande kolsyra. Lite oljig vätska.

Massa kaffe och choklad ger den här tysken en spark så att den nästan får lite stoutkaraktär. Kolsyran är lite väl mushy och den har en lite köttig sälta som parerar sötman så att det inte blir sliskigt. En riktigt trevlig maltbomb med karaktär som jag kommer köpa fler av.

Mer info om Ayinger Winter-Bock:

Ljus lager

Hofbräu Original

Varunummer: 1537, Flaska 500ml, 14.90kr, Alkoholhalt: 5.1%

Ölhundbetyg

6

Münchens stolthet är en stil av lager som skulle vara tyskarnas svar på den omåttligt populära tjeckiska pilsnern på artonhundratalet. Maltig och ljus med en något friskare humlekaraktär.

Klar gyllene lagergul med ett pösigt poröst bubbligt vitt skum som fastnar klumpvis på glaset.

Doft: Brödig och lite kornig söt doft med lite fruktiga toner samt en gnutta smör.

Smak: Söt ljust maltig och brödig med aprikos, lite apelsinskal, karamell och lite gräsiga humletoner. Knäckebröd i eftersmaken.

Mun: Mjuk munkänsla med en stabil kropp och mjuk rätt låg kolsyra.

En trevlig och rätt ren, uppfriskande och stabil tysk lager som det inte behöver ordas alltför mycket om. Trevlig sötma med ett friskt beskt avslut. Bra!

Mer info om Hofbräu Original:

Ale

Weihenstephaner/Samuel Adams Infinium

Varunummer: 11139, Flaska 750ml, 179.50kr, Alkoholhalt: 10.5%

Ölhundbetyg

5

Omtalad samarbetsbrygd mellan anrika tyska Weihenstephan och välkända amerikanska Samuel Adams. Tanken var att Samuel Adams skulle tillföra amerikansk experimentlusta till tyskarnas något strikta renhetslagar vad gäller ölbryggning. Man har t.ex. använt champagnejäst.

Ölet är klart och gyllene med ett fluffigt äggvitt skum som lämnar endast små fläckar på glasets insida.

Doften är kornigt maltig och jästig med citrus, lite jästa äpplen och en svag doft av mandelmassa som lurar i bakgrunden. Jag skönjer lite alkoholhetta också.

Smaken är rätt söt och lite kvalmigt jästig med samma grova maltighet som i doften. Korn, jästa äpplen, apelsin, banan och lite kryddiga toner. Låg beska i avslutet. Alkoholen värmer en del.

Kroppen är rätt fyllig och kolsyran en smula porlande men mjuk.

Nej det här var inte min grej. Maltiga jästiga och tjocka toner får mig att tänka weissbier medan det på andra sätt känns belgisk stark ale, och inte speciellt trevliga sådana i något av fallen. Vad man än kan kalla den här drycken så slutar det ändå för mig med att flaskan är det bästa med det hela.

Mer info om Weihenstephaner/Samuel Adams Infinium:

Veteöl

Schneider Weisse Tap 4 – Mein Grünes

Varunummer: 1507, Flaska 500ml, 21.90kr, Alkoholhalt: 6.2%

Ölhundbetyg

6

Grumligt brunorange öl med ett kort smuttsvitt skum som faller rätt snabbt och lämnar vissa rester.

En påtaglig doft av vete i doften med friska syrliga apelsiner och apelsinskal samt kryddnejlika, bröd och jäst.

Smaken är inte farligt söt utan mer friskt syrlig av apelsin med lite grapefrukt, lite aprikos, jäst, kryddnejlika, fruktkaramell och endast aningen banan.

Medium till lätt kropp, friska porlande bubblor.

En frisk, syrlig och lättdrucken hefeweizen. För mig lagom söt och utan allt för mycket banan, tuggummi och kvalmig jäst. Mycket trevlig och välbalanserad eftersmak. Som sagt så är weissbier inte min favoritstil, men måste jag så går det här ner utan problem.

Mer info om Schneider Weisse Tap 4 – Mein Grünes:

Ljus lager

Bitburger Premium

Varunummer: 1565, Flaska 330ml, 12.20kr, Alkoholhalt: 4.8%

Ölhundbetyg

6

En av Tysklands mest välkända pils.

Klar och ljust lagergul med ett medium vitt skum som lämnar få rester.

Doften Ljust maltig, brödig och hödoftande.

Smaken är aningen söt först med malt och lite citrus och blommiga toner. Bra gräsig beska med lite metall och aningens karamell i eftersmaken.

Kroppen är medium till svag och munkänslan vattnig.

Mer info om Bitburger Premium:

Page 1 of 212»