Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /var/www/html/olhunden.se/wp-includes/pomo/plural-forms.php on line 210

Ölhunden – Öltips och ölrecensioner

Ölhunden är en sida som recenserar öl på ett enkelt och kortfattat sätt samt sammanställer andra ölrecensenters betyg för att få fram ett medelbetyg.

archive.php

Ale

BrewDog Jack Hammer IPA

Varunummer: 11868, Flaska 330ml, 27.90kr, Alkoholhalt: 7.2%

Ölhundbetyg

8

Skotska BrewDog lämnar oftast ingen oberörd med sin uppkäftiga stil och marknadsföring och har mer eller mindre blivit basvara i Sverige. Efter expansion och bygge av ett nytt bryggeri 2012 har dock kvalitén svajat en smula. Därför är det kul att denna IPA föregåtts med gott rykte. “Taste the hops and live the dream” säger BrewDog, men vilken humle det handlar om framgår icke så vi får väl nöja oss med drömma.

Utseende: Gyllengul/ljust orange och lätt disig av små partiklar. Skummet är vitt, knappt två fingrar högt och försvinner rätt så snabbt utan att lämna speciellt mycket rester.

Doft: Humlig och citrustoppig doft med grapefruk, stjärnfrukt samt lite litchi och mango men först och främst mycket grapefrukt/grapefruktskal och barrolja. Lättsamma malttoner som mest känns lite som havrekaka och lite halm.

Smak: Doften fortsätter i smaken. Massa barriga skalbeska citrustoner med tropiska inslag som får precis lagom understöd av lite honungsdoppade havrekakor och apelsinmarmelad. Stor barrig beska som sträcker ut sig i eftersmaken och biter till rejält.

Mun: Medelstor kropp med mjuk kolsyra och lite småoljig textur.

Jag har tyckt att BrewDog har varit lite väl skakiga i kvalitén på sista tiden, det får jag erkänna, men här tar dom ett stort steg mot upprättelse. Inget knussel, inget flum, bara en ljus citrus- och tropiktoppig IPA med lättsam maltkropp och hög beska. Kunde gärna få klämma in sig mellan Punk IPAn och Hardcore IPAn i det fasta sortimentet om du frågar mig.

Mer info om BrewDog Jack Hammer IPA:

Ale

BrewDog / Ballast Point San Diego Scotch Ale

Varunummer: 11755, Flaska 330ml, 119kr, Alkoholhalt: 11.9%

Ölhundbetyg

8

Yusseff Cherney från amerikanska Ballast Point tittar över till Aberdeen i Skottland för att tillsammans med BrewDog brygga ett imperial scotch ale lagrat på whiskyfat tillsammans med russin indränkta i Ballast Point-rom. Humlen som användes var Challenger, First Gold och Amarillo. Jag fick ett smakprov på Stockholm Beer & Whisky Festival innan ölet släpptes på systembolaget den första december i år.

Utseende: Med sin disigt rödbruna färg och korta beigea skum kan jag nästan se vad ölet kommer smaka. Ska vi gissa på knäck och karamell? Det ser mysigt ut, och flaskan är ju riktigt snygg också.

Doft: Japp! Här var det knäck och karamell. En karamellig men hyfsat avvägd sötma med toner av russin, rom och fudge samt lite päron ger en gliring åt Xante. Sött och maltigt med söta whiskey/rom-fattoner.

Smak: Även smaken är söt men hyfsat balanserad med maltiga toner av knäck, karamell, nötter samt värmande toner av romindränkta russin och lite lakrits. Riktigt gott och faktiskt ganska balanserat. Sticker dock lite i munnen efter en stund.

Mun: Större kropp med mjukt kittlande låg kolsyra och lite oljigt len tjock textur.

Jag blev glad av mitt smakprov. Det visade prov på en snyggt balanserad maltighet med en mjuk fatkaraktär. Det svåra med ölet är väl då prislappen som inte bjuder in till slödrickande. Och så komplext är inte ölet att jag känner att allvaret breder ut sig. Istället får jag intrycket av ett mycket gott, sött och sammansatt öl som slinker ner lättare än prislappen vill tillåta. Dyrt men gott, som man säger.

Mer info om BrewDog / Ballast Point San Diego Scotch Ale:

Ale

BrewDog International Arms Race

Varunummer: 11744, Flaska 330ml, 39.90kr, Alkoholhalt: 7.5%

Ölhundbetyg

3

Amerikanska Flying Dog och skotska BrewDog får för sig att dom passar ihop för att båda har ordet “hund” i sitt namn och hör sedan av sig till mig för att…nej, nu skojar jag visst till det här. Hur som helst så drog de båda bryggerierna igång en tävling där de skulle brygga var sin IPA fast med regeln att ingen humle fick användas. Flaskorna skulle även bedömas utseendemässigt sett och då Flying Dog i sedvanlig ordning använde sig av Ralph Steadmans konst medan BrewDog anlitat Johanna Basford. Man åkte sedan på en mindre turné mellan BrewDog-barerna i Skottland där publiken fick rösta. Ölet innehåller alltså ingen humle utan istället saker som enbär, rosmarin och lagerblad bl.a.

Utseende: Jag tycker personligen att BrewDog tar poäng redan på etiketten som jag tycker är oerhört snygg. Ölet i sig är klart och orangeaktigt bärnstensfärgat med ett medelstort gulnat skum som fräser och sprakar bort rätt snabbt utan att lämna spår. Förutom det oroväckande fräsande skummet så ser det väl ok ut.

Doft: Ingefära, rosmarin, tvål och doftkrus (ni vet sånt där som står på vissa toaletter) dominerar. Efter en snurr i glaset tittar apelsin och lite kaka och karamell fram. Något med den påminner mig om Abstrakt 08. Jobbigt kryddig doft.

Smak: Söt karamell, apelsin, aningens aprikos, ingefära och sedan en våg av tvål och parfymiga kryddor och en eftersmak av enbär. Ingen direkt beska. Åh fy fan va äckligt.

Mun: Medelstor till något lättare kropp med lättsam kolsyra och något oljigt vattnig textur.

Oerhört parfymkladdigt och svårdrucket öl med en massa ingefära, rosmarin och örtiga saker som man helt enkelt inte vill ha i sitt öl. Eller rättare sagt, hade det funkat om det funnits humle också? Ack ja, vem vet. Det var ett roligt projekt på pappret och etiketterna är snygga, men drickbart är det inte. Och med det något häftiga priset 39.90 så är katastrofen ett faktum.

Batch: 258
Bäst Före: 12-08-13

Mer info om BrewDog International Arms Race:

Ale

BrewDog Abstrakt AB:10

Varunummer: 11796, Flaska 375ml, 129kr, Alkoholhalt: 11.5%

Ölhundbetyg

8

Abstraktserien rullar vidare och är vid det här laget framme vid nummer 11 som nyss släpptes på systemet och var något sorts barley wine med ingefära, chipotle och hallon. Serien har hittills kanske varit mer kul än riktigt bra tycker jag, men ibland har det skramlat till och det har kommit nån variant som varit riktigt trevlig. Så var det med det förra ölet, AB:10, som var ett “imperial brown ale” lagrat på spanska rödvinsfat.

Utseende: Mörkt rödbrun och grumlig med en massa partiklar. Skummet är stort, ljusbrunt, finbubbligt och lämnar rester.

Doft: Intensivt maltig och söt doft med toner av sirap, choklad, kanel/”kryddor”, och trä/nötter. Komplext och lockande.

Smak: Hög sötma med karamel, choklad, nötter, kanel, mörkt bröd och kryddor.

Mun: Stor munkänsla med mjuk låg kolsyra, klibbig textur och lite sprithetta.

Ännu ett spännande öl ur BrewDogs Abstraktserie som faktiskt går att dricka som ungt. Och som vissa av de andra (bättre) ölen i serien tycker jag det blir bäst efter en rejäl stunds luftning. Det här är den totala motsatsen till “en kall stor stark”. Till en början har ölet en mycket spännande doft men kanske lite väl svår smak. Sedan mjuknar det sakta upp när ölet värms och kolsyran försvinner och kvar blir en len maltig vätska med en rik lyxig söt smak av choklad och nötter (om man ska förenkla). Det här kan nog lagras riktigt elegant också.

Mer info om BrewDog Abstrakt AB:10:

Ale

BrewDog Dogma (Original)

Varunummer: 1690, Flaska 330ml, 96.70kr, Alkoholhalt: 7.8%

Ölhundbetyg

7

En riktig dekokt av udda saker som Guarana, Sömntuta, Kolanöt and Skotsk Ljunghonung. Basen till ölet är dock en Scotch Ale bryggd på Maris Otter-, Karamell-, Choklad- och Rostad Malt, samt humlad med Bramling Cross och Amarillo. Har du en Dogma med orange etikett så har du fått tag på den nya varianten som kom i år. Denna (svart etikett) är dock den äldre varianten som kom i BrewDogs Mixpack som släpptes på Systembolaget i mars i år.

Utseende: Klar, rödaktigt kastanjefärgad med ett kort gulbeige skum som fastnar i stråk på glaset.

Doft: Söt och fruktig doft med toner av kola, vanilj, torkad frukt som aprikos, grapefrukt och papaya, honung och diffusa kryddor plus humle. Något med den får mig att tänka på någon sorts tung fruktcocktail med en skvätt söt bourbon. Komplext och spännande.

Smak: Söt med karamell, torkad frukt (grapefrukt, apelsin, aprikos, lite passionsfrukt), honung, mörkt bröd och kryddor. Mjukt kryddigt beskt avslut samt läderaktig sälta i eftersmaken. God smak, men inte riktigt så färgstark som doften.

Mun: Medelstor kropp med mjuk kolsyra. Texturen är oljig och aningens klibbig.

Ett något sött maltigt öl med en spännande sammansättning av karamell, bröd, frukt och kryddor. Det finns massor att plocka ut ur doften men de exotiska ingredienserna som nämns sticker väl inte direkt ut allt för mycket. Smaken är god och sött maltig men torkar ut ordentligt i slutet så det inte blir sliskigt. Lite rörigt öl måhända, men gott. Plocka fram en god ost vetja!

Mer info om BrewDog Dogma (Original):

Porter/stout

BrewDog Abstrakt AB:09

Varunummer: 11633, Flaska 375ml, 129kr, Alkoholhalt: 17.1%

Ölhundbetyg

7

BrewDogs senaste i Abstraktsrerien är en superstout på 17%. den är inspirerad av den skotska efterrätten Cranachan och har, förutom en mängd rostad malt, fått havre, skotsk ljunghonung och hallon tillsatt samt lagrats på single grain-whiskeyfat och ekfat.

Utseende: Kolsvart men klar med ett rött skimmer. Väldigt kortvarig skumbildning som mest blir till lite bruna stråk på ytan.

Doft: Melass, whiskey, hallon, kaffelikör, salmiak, mörk choklad, lite läder och en rätt rejäl dos sprithetta. Något het i doften kanske, men det är komplext och intressant och faktiskt riktigt trevligt med massa mustig rostad malt som backar upp.

Smak: En välavvägd mörk sötma av choklad melass och kaffe med bakomliggande hallon hettar snart till med värmande whisky som torkar ut och det avslutar rätt strävt med whiskey och hallon. Trä och barr, bränt och mustigt. Alkoholen bränner först i halsen. Starkt och krävande, men faktiskt riktigt gott!

Mun: Fyllig och oljig munkänsla med mjukt stickig kolsyra. Alkoholen hettar rätt bra i halsen.

En av de bättre Abstrakterna tycker jag. Det blir inte för sött som jag först var rädd för och whiskeyn och hallonen är snyggt inbakade i både doft och smak. Med det sagt är det dock inte ett lättdruckit öl vi pratar om. Som Portersteken tyckte så säger även jag att det till och med kunde varit smulan mer restsötma då det känns som att både hallon och whiskey torkar ut en del. Alkoholen är dock rätt påtaglig och det bränner rätt bra i halsen plus att kolsyran känns lite vass så jag tycker ölet gör sig bäst när det fått luftas en stund då kolsyran lugnat sig och sötman får komma fram mer. Ett öl som inte bara är starkt samt doftar och smakar whiskey utan jag tycker man kan bemöta det lite som en whiskey också. Drick lite i taget i konjakskupa och låt ölet ta tid.

Mer info om BrewDog Abstrakt AB:09:

Porter/stout

Black Isle Black Islay

Varunummer: 11638, Flaska 330ml, 69kr, Alkoholhalt: 8%

Ölhundbetyg

8

Det helekologiska skotska bryggeriet Black Isle bryggde nyligen en stout på 7.4% och bestämde sig för att lägga den på whiskeyfat från Bruichladdichdestilleriet på den lilla ön Isley utanför den skotska västkusten. Enligt bryggeriet det första ölet i sitt slag i världen då både ölet och whiskeyfaten är 100% ekologiska.

Utseende: Kolsvart men klar med en antydan till rött skimmer. Skummet är brunbeige och lite svampigt och gropigt och lämnar inte några direkta rester.

Doft: Bränd doft med tjärpastill, salmiak och whiskey. Lite bränt socker och vanilj lättar upp efter en stund och släpper även fram lite choklad. En rätt varsam men mogen doft där whiskeyn ligger rätt lagom i balans.

Smak: Sötma av melass och bränt socker får hårt motstånd av bittra brända toner av tjära och salmiak, whiskey och brända örter och trä. En rejäl beska i avslutet som är örtig och skalbesk. Bränd fin hårdrostad eftersmak med salta tjär- och lakritstoner samt whiskey.

Mun: Medelstor munkänsla med en mjuk men lite kittlande kolsyra med tydliga bubblor. Lite oljig textur.

Gott! Whiskeytonen är tydligen men har fint sällskap av tjärpastill, lakrits och mörk besk choklad. Det har en rätt stram munkänsla och känns inte fullt så tjockt som vissa imperial stouts kan kännas. Känns lite som ett brittiskt drag. Men det är eleganta dofter och smaker för den som gillar whiskey och jag kan verkligen tänka mig att den här kan bli intressant med några år på nacken då kanske lite av det bränt beska kan ha lugnat sig.

Mer info om Black Isle Black Islay:

Porter/stout

BrewDog Alice Porter

Varunummer: 1690, Flaska 330ml, 96.70kr, Alkoholhalt: 6.2%

Ölhundbetyg

7

I somras kom BrewDog med sitt mixpack IPA Is Dead som innehöll fyra stycken india pale ales som alla hade singelhumlats med var sin humlesort. Nu, den första mars, kom ännu ett mixpack men den här gången är det helt enkelt fyra olika stilar det handlar om. En IPA (Chaos Theory), en Amber Ale (5AM Saint), ett Strong Ale som smaksats med massa lustigheter (Dogma) och så denna porter kallad Alice. Alice Porter är enligt BrewDog “en 6.2% porter med massa mörk malt (Marris Otter, Dark Crystal, Caramalt, Chocolate Malt, Roast Barley), en “twist” av vanilj (vaniljstänger har tillsats) och en ovanlig blandning av engelska humlesorten Bramling X och den japanska humlesorten Sorachi Ace.” Vad jag ska ha förstått så är det även en så kallad Baltic Porter vilket betyder att den är underjäst som en lager.

Utseende: Klar, mörkt rödbrun/svart med ett lite såpigt gropigt ljusbrunt skum som lämnar tjocka rester på glaset.

Doft: Rostad, något söt med choklad och karamell samt kaffe och en hint av vanilj. Snurrar du runt ölet i glaset en sväng så kommer en lite syrligt pepprig ton av grön paprika fram.

Smak: Söt och rostad med karamell, choklad, kaffe, precis lagom aska samt lite lätta toner av bär samt trä. I eftersmaken breder en massa härlig choklad ut sig med väldigt subtila aningar av vanilj.

Mun: Medelstor kropp med mjukt kittlande kolsyra. Smulan oljig konsistens.

En riktigt trevlig porter som i mina ögon har en bra balans mellan sötma och maltigt askig syra. De rostade tonerna är snygga och välbalanserade. Jag drack den nyligen på fat och blev riktigt besviken då den mest var maltigt sur och tunn. Baltic Porter kan vara lite av en gamble för mig, men Alice fick verkligen upprättelse på flaska. Jag gillar den mer och mer för varje sipp. Jag citerar Tom Waits; “And the ice in my drink, Baby all I can think of…is Alice”.

Mer info om BrewDog Alice Porter:

Ale Porter/stout

BrewDog Abstrakt AB:08

Varunummer: 11627, Flaska 375ml, 125kr, Alkoholhalt: 11.8%

Ölhundbetyg

6

BrewDogs Abstraktserie har jobbat hårt för att tänja på gränserna för experimentell öl och den senaste utgåvan är kanske den galnaste av dom alla. Man har helt enkelt försökt att skapa en blond imperial stout utan att använda några av de klassiska rostade maltsorterna som ger stouten sin färg och karaktär och istället försökt att införa t.ex. smak- och dofttonerna av kaffe och choklad på annat sätt. De huvudsakliga ingredienserna som gett ölet sin karaktär är havre, lakrits, kakao, kaffe, rökmalt och ekchips.

Utseende: Klar gyllene bärnstensfärgad med ett hyfsat stort och något poröst gulnat skum som inte lämnar så mycket rester.

Doft: Tung kryddig söt doft med alkohol. Karamell, sirap, lite choklad, en svag hint av kaffe, jäst, läder, lite kokt rotfrukt i buljong och en hel del kryddighet som drar åt indisk mat samt svettig ost. Bissart.

Smak: Söt och kvalmig med tunga toner av övermogen frukt som honungsmelon, mango och banan, sirap, jäst, bröd, läder, buljong och mögelost. Letar man runt lite mer hittar man möjligtvis lite toner av choklad och svagt kaffe, men annars tycker jag stoutkaraktären lyser med sin frånvaro.

Mun: Stor kropp med medelstora mjuka bubblor, oljig textur.

På pappret är det här ett väldigt spännande experiment och jag var full av förväntan när jag hällde upp ölet. Tyvärr så blir det i slutändan ett besviket intryck då jag tycker att slutresultatet blir alldeles för spretigt och svårdrucket. Sötma, sälta och kvalmiga burdusa toner av kryddor, frukter och buljong med läder drar istället ölet åt något som känns som en härdsmälta mellan ett barley wine och ett starkt belgiskt ale. Ratebeers klassificering som American Strong Ale ligger nog närmre sanningen än BrewDogs egen Deconstructed Blonde Imperial Stout. Ett mycket intressant öl som tyvärr har sin största styrka i själva utförandet och inte i smaken. Förhoppningsvis kommer ölet bli bättre efter några år i källaren. Slutbetyget ligger farligt nära 5 men får en extra poäng för innovativitet.

Mer info om BrewDog Abstrakt AB:08:

Porter/stout

BrewDog Winter Porter

Varunummer: 11442, Flaska 330ml, 26.90kr, Alkoholhalt: 6.2%

Ölhundbetyg

6

BrewDogs Winter Porter heter ursprungligen Christmas Porter och är en hot roddad version av Alice Porter med Kakao, Chili och “julkryddor”. Ratebeer säger även att apelsinskal tillsats, men då flaskan inte nämner det misstänker jag att receptet har ändrats.

Utseende: Klar och till synes svart men brunaktigt rubinröd hållen mot ljuset. Skummet är ljusbrunt, svampigt, kort och kortvarigt och lämnar vissa rester.

Doft: Syrlig och lite söt med askvatten, skogsbär, , karamell, lite choklad, apelsinskal och kryddor. Luktar lite som saft blandat med julmust faktiskt.

Smak: Söt med rätt lättsamt rostad karaktär och mer karamell och mycket sötsyrliga bär vid frontlinjen. Kryddorna kommer mjukt och trevligt och när den värsta syrliga sötman av bär och citrus har lagt sig så breder en mysig eftersmak av choklad, karamell och en gnutta kaffe med kryddor ut sig. Chilin märks inte av speciellt väl.

Mun: Medium till tunn kropp med lätta och smått kittlande bubblor.

Ett förvånansvärt lättsamt och väldigt brittiskt öl från BrewDog. Väldigt lättsamt rostad för att vara porter och betoningen är mer på saftiga bär och frukter med mjuka kryddor. Påminner mig om någon lokal dussin-real ale jag drack i Brighton i somras och jag tänker att den möjligtvis skulle fått blomma ut i just det formatet. Inte dåligt, men lite tunt och snällt utan att få alltför många muskler att börja rycka.

Mer info om BrewDog Winter Porter:

Page 1 of 41234»