Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /var/www/html/olhunden.se/wp-includes/pomo/plural-forms.php on line 210

Ölhunden – Öltips och ölrecensioner

Ölhunden är en sida som recenserar öl på ett enkelt och kortfattat sätt samt sammanställer andra ölrecensenters betyg för att få fram ett medelbetyg.

archive.php

Ale

Engelszell Gregorius Trappistenbier [2012]

Varunummer: -, Flaska 330ml, -kr, Alkoholhalt: 9.7%

Ölhundbetyg

6

Ett nytt Trappistbryggeri är självklart en anledning att höja på ögonbrynen. Och 2012 höjdes ögonbrynen för Stift Engelszell Trappistenbier-Brauerei, Österrikes enda Trappistkloster, som blev det åttonde i raden av ölbryggande Trappistkloster som fått stämpeln “äkta trappistbryggeri”. Gregorius var det första ölet bryggeriet lanserade och klassas enligt Ratebeer som en Abt/Quadrupel medan BeerAdvocate säger, lite mer luddigt, Belgian Strong Dark Ale. Någon annan stans läser jag även “Trippel-bock”. Hur som helst verkar det vara bryggt med maltsorterna Pilsner, Cara Munich och Rostad malt och humlat med Mühlviertler Aurora och Mühlviertler Magnum samt fått egenproducerad honung tillsatt. Primärjäst med trappistjäst och sekundärjäst med vinjäst från Alsace.

Utseende: Grumligt mörkbrun med en gnutta rött, klumpig bottensats. Knappt två fingrar högt beige och kortlivat skum som inte lämnar rester.

Doft: Kornigt mörkt bröd med toffee, farin, russin, plommon, banan, jäst, lite alkohol och krydda. Det ligger något lite syrligt/surt över doften. Ganska trevlig helhet.

Smak: Söt och maltig med bränt socker/farin, syrligt mörkt rågbröd, karamell, knäck, mandarin, röda bär, druva, russin, peppriga kryddor och värmande alkohol. Även smaken drar lite åt det syrliga och slutklämmen är mer torr och bränt kryddig än sött maltig och komplex.

Mun: Medelstor till större munkänsla med fyllig och något skarp kolsyra och len till lätt textur.

Efter alla välkända Trappistöl man druckit kan man kanske få lite höga förhoppningar och förutfattade meningar om hur det här ölet bör vara. Första gången jag drack den (smakprov SBWF) blev jag riktigt besviken och tyckte att det kändes hårt och kryddigt syrligt utan någon finare djup eller munkänsla för att göra det intressant. Idag, med gnuttan mer ålder på ölet, är jag lite mer positiv, trots att en del av kritiken kvartstår. Jag blir inte riktigt vän med den lite strävt syrliga tonen i ölet och jag undrar om det kan vara alsacejästen som känns fel i sammanhanget. Det ska hur som helst bli intressant att följa ölets (och bryggeriets) utveckling, men jag kommer inte springa benen av mig för att få tag på mer flaskor av den här på ett tag.

Bäst Före: 26-09-14

Mer info om Engelszell Gregorius Trappistenbier [2012]:

Ljus lager

Kapsreiter Landbier Hell

Varunummer: -, Flaska 500ml, -kr, Alkoholhalt: 5.3%

Ölhundbetyg

6

Kapsreiter är ett Österikiskt bryggeri (Schärding) som producerar runt 12000 hektoliter öl om året. Märket har anor bak till 1863 då Michael Kapsreiter tog över ett bryggeri från 1590. Landbierserien, med sin karaktäristiska bygelkork, är bryggeriets flaggskepp. Landbier Hell är bryggd enligt de tyska renlighetslagarna med Tettnangerhumle och enbart ekologiska ingredienser för att sedan lagras i 66 dagar i stenkällare.

Utseende: Väldigt ljust guldgul och kristallklar med ett stort vit såpigt skum som inte lämnar så mycket rester.

Doft: Söt brödig malt med lite toner av smöriga popcorn, söta blommor och våt sten.

Smak: Söt brödig smak med smörblommor, majs och lite citrus. Beskan är gräsig och balanserad men understruken. Kanske något trött?

Mun: Medelstor kropp med mjuk lättsam kolsyra. Texturen är len och aningens oljig.

En ren och lite småsöt brödig lager med viss smörighet och en helt klart godkänd beska. No more, no less.

Bäst Före: 01-02-13

Mer info om Kapsreiter Landbier Hell: