Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /var/www/html/olhunden.se/wp-includes/pomo/plural-forms.php on line 210

Ölhunden – Öltips och ölrecensioner

Ölhunden är en sida som recenserar öl på ett enkelt och kortfattat sätt samt sammanställer andra ölrecensenters betyg för att få fram ett medelbetyg.

archive.php

Porter/stout

HaandBryggeriet Akevitt Porter

Varunummer: 11641, Flaska 330ml, 39.90kr, Alkoholhalt: 7%

Ölhundbetyg

8

En starkare fatlagrad porter från norska HaandBryggeriet som dök upp första gången i början av 2010 och verkar ha varierat i alkoholstyrka med en topp på över 10% för att nu ha landat på mer modesta 7%. Grundölet är en kraftigare porter som, enligt importören AMKA, sedan fått ligga på relativt små inhemska akvavitfat i två månader.

Utseende: Mörkbrun/svart och utan bottensats. 2-3 fingrar högt brunt skum som lämnar vissa rester efter sig.

Doft: Lite kryddig doft med rostade toner av mörk choklad och lakrits med en spännande mix av viol och akvavit. Något känns även lite lätt rökigt. Eller rättare sagt som torv/peat.

Smak: Rostad och söt med betoning på lakrits med bakomliggande choklad, men också en lite druvigt syrlig fruktighet och kryddig alkoholton från akvavitfatet. Även här lite viol.

Mun: Medelstor kropp med lite mjukt kittlande kolsyra och oljig textur.

Till en början känns den lite väl lakritsstinn, vilket är en smak som ofta dyker upp i stouts och porters och som jag fått mer och mer svårt för. Men så växer den till ett riktigt snyggt öl med bra avvägning på fatlagringen. Akvavitfatet är tydligt men ändå lagom och ger en intressant kryddighet med bara lätt känning av alkohol i avslutet.

Mer info om HaandBryggeriet Akevitt Porter:

Porter/stout

Mikkeller Beer Geek Vanilla Shake

Varunummer: 11906, Flaska 330ml, 58.90kr, Alkoholhalt: 13%

Ölhundbetyg

9

Mikkeller drar sin Beer Geek-serie ett steg till och bostar sin havrestout till 13% och slänger i både kaffe och vanilj. Låter det gott? Tro fan det.

Utseende: Kolsvart och tjock likt chokladdryck med ett mjukt kompakt gräddigt brunt skum som lämnar snygga rester. Riktigt snygg etikett också. Top notch!

Doft: Söt mjölkig choklad med massa vanilj samt espresso. Luktar som en choklad/kaffedrink!

Smak: Liknande smak fast kaffe och choklad ligger mer i förgrunden med en grynig och fint rostad karaktär. Alkoholen är förhållandevis mjuk med tanke på de 13%. Vanilj, kaffe och mjölkchoklad skapar en riktig desertupplevelse men så smyger även lite grapefrukt in och bryter av med lite syrlighet så att det inte blir alltför murrigt och sliskigt. Både rik och frisk. Skitgott!

Mun: Stor krämig och lyxigt len munkänsla med mjuk kolsyra. Precis lagom kladdig och krämig.

Spektakulär och ytlig på ett sätt men vad gör det när det är så här gott? En lyxig, krämig och söt långsippare som sitter som en smäck efter maten. Ta en kaka till vetja!

Mer info om Mikkeller Beer Geek Vanilla Shake:

Ale

Lervig Rye IPA [smakprov]

Varunummer: 11892, Flaska 330ml, 28.70kr, Alkoholhalt: 8.5%

Ölhundbetyg

7

Norsk India Pale Ale av amerikanskt snitt som åtminstone förra året bryggdes med både råg, havre och kornmalt och humlades med  Chinook, Citra och Centennial (källa: Ofiltrerat.se). Beskan ska landa på minst 100 IBU.

Utseende: Grumligt brunorange med mycket sediment och ett stort gräddigt skum som lämnar fina tjocka rester. Snyggt.

Doft: Massa söt tropik i form av ananas, grapefrukt, persika och litchi, men även en lite kvalmig ton av honungsmelon och en kornig rågton med trä.

Smak: Även här är de tropiska frukterna rätt söta med ton av grapefrukt, litchi, ananas och stjärnfrukt, men blandas upp med en lite kornig ton av råg och en barrig beska som ligger kvar ett bra tag. Den känns lite “svettig”.

Mun: Medelstor till större kropp med mjuk kolsyra. Lite tjock och kladdig textur.

Massa härliga tropiska frukter och beska barr! Något söt, men beskan planar ut det rätt så bra. Däremot så har jag lite problem med just rågen i den här. Det ger helt klart ölet en twist, men jag är osäker på om jag verkligen gillar det. Annars är det precis den typ av fruktjuiciga barrigt beska IPA som man vill ha i vissa lägen.

Mer info om Lervig Rye IPA [smakprov]:

Porter/stout

Lervig Brewers Reserve Konrads Stout [smakprov]

Varunummer: 11891, Flaska 330ml, 29.90kr, Alkoholhalt: 10.4%

Ölhundbetyg

8

Som Bill & Bull återkommer norska Lervigs två öl Rye IPA och Konrads Stout från deras Brewers Reserve-serie. Konrads Stout är en imperial stout bryggd med (saxat från Ratebeer) “pilsnermalt, chokladmalt, karamellmalt, rostat korn och havre. Humlen är Northern Brewer och Chinook.

Utseende: Mörkt brun till kolsvart med ett stort tjockt gräddigt brunt skum som lämnar kletiga rester. Ser riktigt gott ut!

Doft: Soja, melass, svett trä, rågbröd, lite choklad samt mint. Komponenter som tillsammans kan bli för hårt för mig, men just nu tycker jag allt sitter ihop fint.

Smak: Söt, besk och rostad med sockrat kaffe, rågbröd, lakrits, melass, svett trä med sälta i avslutet. Även smaken känns följsam trots rätt intensiva smaker.

Mun: Stor oljig kropp med fyllig kolsyra.

Mycket lakrits, sötma och bränd sälta. Mitt intryck av det här ölet har gått har gått lite upp och ner för varje gång jag druckit det och det tenderar att ha för mycket bränt, örtigt och salt för mig. Därför blir jag förvånad över hur gott jag tycker det är nu. Ska bli spännande att se om intrycket består.

Mer info om Lervig Brewers Reserve Konrads Stout [smakprov]:

Ale

Nøgne Ø Sunturnbrew Bourbon Barrel

Varunummer: 11787, Flaska 250ml, 65kr, Alkoholhalt: 11%

Ölhundbetyg

4

Den vanliga Sunturnbrew från norska Nøgne Ø är ett lite udda barley wine som bryggs med 30% rökmalt och 20% rågmalt. Här har man tagit det ölet och lagt det på bourbonfat i ett år. Ölet är ofiltrerat och opastöriserat och beskan landar på 50 IBU.

Utseende: Rejält grumlig och mörkt rödbrun med ett kort mjukt beige skum som lämnar några få streck här och där.

Doft: Ekig doft med sura bär, mörk frukt, rök och underliggande toner av bitter choklad och lakritsrot. Var det någon som sa tanniner i samband med den här? Svår doft, men trots allt lite intressant på något sätt.

Smak: Sur och sträv med en ekig mörkt fruktig smak som påminner om rödvin med en lite mustig ton av jästa äpplen samt citronskal och vindruvskärnor med lite rök. Lite karamell i bakgrunden.

Mun: Medelstor till något lättare kropp med mjuk kolsyra och sträv textur.

Ett svårt öl. Eller rätt så äckligt, beroende på hur pass förlåtande och äventyrslysten du är. Återigen är det lite så att man undrar om det dragit på sig en infektion eller om det är fatlagringen som gått för långt? Jag skulle gissa att fatlagringen som sträckte ett helt år var på tok för lång och att ölet torkat ut för mycket och dragit på sig massa tannin från träet. Doften går jag med på då jag tycker den är rätt spännande, men det överförs inget vidare till smaken som mest blir sur och rörig med en relativt tunn munkänsla. Synd.

Bäst Före: 17/07/2017

Mer info om Nøgne Ø Sunturnbrew Bourbon Barrel:

Ale

Nøgne Ø #500 Imperial India Pale Ale

Varunummer: 11617, Flaska 500ml, 59.90kr, Alkoholhalt: 10%

Ölhundbetyg

8

För att fira sin femhundrade batch med öl så bestämde sig Nøgne Ø inte bara för att brygga ett Imperial India Pale Ale utan även att siffran 5 skulle vara utgångspunkten. Fem sorters malt (hemsidan nämner kornmalt, vetemalt, rågmalt och havremalt men vilken är den femte?), fem sorters humle (Chinook, Simcoe, Pacific Gem, Centennial och Nelson Sauvin), 10% ABV och 100 IBU. Mycket rejäl fruktig humle där, men bryggeriet säger också att den är maltig nog att gränsa mot ett Barley Wine.

Utseende: Disig och rödbrunt bärnstensfärgad med ett gropigt gulnat skum som lämnar kletigt spräckliga rester på glaset.

Doft: Stickig barrig humle med godisaktig tropisk frukt som grapefrukt, litchi, passionsfrukt och lite mango med en söt tung karamellton i botten tillsammans med lite lädersälta och pepprig alkoholhetta.

Smak: Söt med tjock klibbig karamell och massa söt mogen mango, grapefrukt, svartvinbärsblad och litchi. Hög barrig örtig beska som domnar av munnen en smula. Det finns även en läderaktig sälta som sätter sig på framdelen av tungan och sedan jobbar sig bakåt. I eftersmaken inbillar jag mig nästan att jag hittar lite choklad i sältan.

Mun: Stor kropp med oljig textur och små kittlande bubblor.

Ett praktexempel på modern aggressiv och svulstig imperial india pale ale, om det bara inte var för den lite udda sältan. Stora klibbiga och smått  kvalmiga smaker med en hög beska som gör masochisten glad. Alkoholen finns där uppenbarligen och hettar en del i munnen men är förhållandevis gömd. Däremot så stör sältan mer och mer mot slutet som studsar frenetiskt mot den relativt höga karamellsötman. Betyget står och vacklar mot en sjua. Prisvärt är det ju i alla fall. Det här ölet behöver en ost brevid sig känner jag. Gruyere, någon?

Mer info om Nøgne Ø #500 Imperial India Pale Ale:

Porter/stout

Ægir Lynchburg Natt

Varunummer: 11685, Flaska 500ml, 149kr, Alkoholhalt: 10%

Ölhundbetyg

8

Norska Ægir Bryggeri hamnade nyligen på fjärde plats i den norska ölföreningen NORØLs omröstning om “2011 Års Bästa Norska Bryggeri” och deras Jack Daniels-fatlagrade Imperial Porter Lynchburg Natt vann titeln “2011 Års Bästa Nya Öl”.

Utseende: Mörkt brun/svart med lite röda toner och ett ljusbrunt tjockt skum som har svårigheter med att fastna på glaset.

Doft: Rostad med en söt kvalmig fatkaraktär med sälta och dill som får mig att tänka på dillchips. Även trä, läder, choklad, bourbon och lite övermogen frukt. I skuggan av den kvalmigt köttiga fatkaraktären med dill blir dock allt det andra något subtilt.

Smak: Söt och mjukt rostad med en stor dos choklad, vanilj, karamell, läder, ek och gnuttan whisky. Alkoholen värmer behagligt. Rätt mjuk men rik smak.

Mun: Stor kropp med mjuk kolsyra med små kittlande bubblor. Tjock oljig vätska.

En stor, söt och komplex imperial porter med massa kvalmig fatkaraktär i doften. Jag blir ofta smulan avtänd av öl med så här stark fatkaraktär till en början, och tonerna av dillchips kör verkligen över doften mer än en smula och smaken är möjligtvis en smula för söt. Dock inte i närheten av BrewDogs muskelstouts. Ändå sitter jag där i slutändan och är rätt nöjd med ölet som är riktigt behagligt att sitta och sippa på. Jag tror dock att lite lagring inte skulle skada här, och då tror jag dillen kommer ebba ut och fattonerna kanske bli något mjukare.

Mer info om Ægir Lynchburg Natt:

Porter/stout

Mikkeller Black Tie 2009

Varunummer: -, Flaska 500ml, 99x12kr, Alkoholhalt: 11.5%

Ölhundbetyg

8

Imperial stout bryggd hos Nøgne Ø i Norge. Enligt Mikkeller “ett riktigt manligt öl” med en hel del rostad och rökt malt samt en skvätt honung som sedan har lagrats i skotska whiskytunnor av ek. Min flaska var 2,5 år gammal.

Utseende: Kolsvart oljig vätska med ett tjockt brunt skum som lämnar mycket rester.

Doft: Massa rostad malt med köttiga toner av soja, trä, whisky, lite rök, kakaopulver och söt karamell och melass.

Smak: Söt med massa hårt rostad malt, karamell, massa mörk bitter choklad, espresso, trä och lakrits. Kraftigt torrt kakaobeskt avslut. Alkoholen sticker lite på tungan.

Mun: Större kropp med små bubblor som sticker lite lätt på tungan. Oljig vätska.

En riktigt kraftig imperial stout med mycket svärta, lagom sötma och torra kakao och kaffetoner samt lite spritbränna med aningens whiskykaraktär. Sötman kommer fram mer ju mer ölet tempereras men pareras fint av den torra kakaobeskan. Ett riktigt svart och intensivt öl.

Ölet går att privatimportera via Brill & Co (Art.nr. 1177601) med ett kollikrav på 12 flaskor.

Mer info om Mikkeller Black Tie 2009:

Ale

Nøgne Ø Underlig Jul

Varunummer: 11326, Flaska 500ml, 45.90kr, Alkoholhalt: 6.5%

Ölhundbetyg

5

Förra året hade Nøgne Ø sin american strong ale God Jul med i julölssläppet som jag tyckte var bra. I år blir det en annan variant vid namn Konstig Jul som ska vara inspirerad av glögg och är kryddad med kanel, ingefära, kardemumma, koriander och nejlika. Bryggd med Maris Otter-, Münchner-, Karamell- och Chokladmalt samt Columbus och Cascadehumle.

Utseende: Mörkt brunröd och lätt disig av jästfällning. Skummet är två fingrar stort och ljusbrunt och håller i sig rätt bra.

Doft: Återigen en galet julkryddig öl! Massa ingefära, kryddnejlika, kardemumma, koriander, lavendel krossar allt i sin väg och det enda jag hittar bakom kryddimman är en lite parfymig ton av bränd plast och pepparkaksdeg.

Smak: Först söt och fruktig med plommon, russin, apelsinskal, karamell, lite choklad och julkryddor. Sedan hällde jag i bottensats och allt och skutan tippade totalt över med parfymigt och örtigt beska julkryddor. Det känns som jag sitter och suger på en sån där doftpåse med lavendel och annat som mamma hade i badrummet när jag var liten.

Mun: Medium till större kropp med lätt mjuk kolsyra.

Det här är nästan i det grövsta draget för mig som redan innan har svårt med för mycket kryddor i öl. Det blir så kryddigt och parfymigt örtigt att jag blir helt förvirrad och inte vet vad jag ska tycka och jag varnar starkt för att få med för mycket av bottensatsen. Det här är ett riktigt kryddmonster för hardcorefantasten och kanske något man hatar eller älskar. Inte för mig. God Jul kom tillbaka!

Mer info om Nøgne Ø Underlig Jul:

Porter/stout

Mikkeller Beer Geek Brunch Weasel

Varunummer: -, Flaska 500ml, -kr, Alkoholhalt: 10.9%

Ölhundbetyg

9

Mikkel “Mikkeller” Borg Bjergsø måste vara en av de flitigaste ölbryggarna i världen då han spottar ur sig experimentell och mastig men kvalitativ öl som på löpande band. Hans Beer Geek-serie finns i flera upplagor och fatvarianter och är i grunden en imperial stout bryggd med havre. Här har den även fått Kopi Luwak/Cà Phê Chòn/Civet Coffee från Vietnam tillsatt, ett av världens dyraste kaffesorter som tas fram genom att indiska palmmårdar äter de bästa kaffefrukterna för att sedan bajsa ut kaffebönorna som rengörs och rostas. Ölet är bryggt hos Nøgne Ø i Norge.

Ogenomträngligt svart som natten med ett två fingrar högt kompakt brunt skum som sakta pyser ihop till ett kortare lock utan att lämna några direkta rester, men jag misstänker att det kan ha berott lite på min upphällning samt att jag inte sköljde glaset.

Doft: Massa kaffeböna i doften med hårdrostad malt som ger ifrån sig köttiga och träiga sojatoner samt lite tjärpastill och mörk bitter choklad.

Smak: Söt och tjock med massa rostad malt och mörkt intensivt kaffe, mörk choklad, köttig sojasälta och tjärpastill. Det blir dock aldrig för köttigt och tungt då det även ligger en lätt citrusbeska med en aning bär mitt i allt det svarta. Eftersmaken är lång med massa kaffe och choklad och en träig beska. Alkoholen är väl gömd och värmer endast en smula.

Mun: Väldigt fyllig och lite klibbigt tjock med mjuk låg kolsyra.

En riktigt tjock, fyllig och intensiv stout med både sötma och bränd beska. Precis som jag vill ha den. Kaffedoften är i början helt fantastisk. Gillar du mörka, hårdrostade stouts med sötma är det här godis på flaska. Det är rikt, mustigt, elegant och gott utan att för den skull vara överdrivet komplext. En lätt varning för bottensatsen dock som är lite som klumpig gelé och inte alls speciellt rolig att få i munnen. Min flaska var från december 2009.

Man kan privatimportera ölet från Brill & Co HÄR.

Mer info om Mikkeller Beer Geek Brunch Weasel:

Page 1 of 212»