Ölhunden – Öltips och ölrecensioner

Ölhunden är en sida som recenserar öl på ett enkelt och kortfattat sätt samt sammanställer andra ölrecensenters betyg för att få fram ett medelbetyg.

archive.php

Ale

Dieu du Ciel Corne du Diable India Pale Ale

Varunummer: 11042, Flaska 341ml, 39.90kr, Alkoholhalt: 6.5%

Ölhundbetyg

7

SMAKPROV

Utseende: Lätt disig bärnstensbrun med ett lätt gulnat medelstort skum. Snygg etikett som vanligt med Dieu du Ciel.

Doft: Väldigt brödig doft med kryddor och sötma, rågbröd, sirap, apelsinskal och torkad aprikos. Rågbulle med marmelad.

Smak: Söt och lite tjock smak med bröd, torkad frukt och sirap. Skarp kådig beska som hänger sig fast. En lite tyngre och grövre smakprofil av IPA än den annars rätt tropiska och friska som man får några mil söderut från Kanada.

Mun: Medelstor till större med mjuk kolsyra och något oljig textur. Känns lite tung.

En maltigare och rätt så grov IPA både i malten och beskan. Känns som den behöver en mustig och lite klibbig kötträtt som ackompanjemang. Udda och väl värd att prova då den faller lite mellan två stolar, men kan göra en besviken om man letar efter något i renare amerikansk västkustanda.

Mer info om Dieu du Ciel Corne du Diable India Pale Ale:

Ale

Dieu du Ciel Solstice d’hiver

Varunummer: 11054, Flaska 341ml, 42kr, Alkoholhalt: 10.2%

Ölhundbetyg

5

SMAKPROV

Kanadensiska Dieu du Ciel är ett trevligt bryggeri som de vänliga människorna hos Wicked Wine har haft den goda smaken att erbjuda krogar i några år nu. Efterfrågan på bryggeriets öl blev dock så stor ett tag att dom blev tvungna att begränsa exporten en smula (Om jag inte fått det om bakfoten). Därför är det kul att det kommer hela tre öl till systembolaget nu den 1a februari. Detta barley wine ser jag fram emot då det var en favorit när det släpptes som julöl för en två-tre år sedan.

Utseende: Disig brunröd med kort gulnat skum. Det är något mystiskt över det här ölets utseende som jag verkligen gillar.

Doft: Det är något mystiskt över doften också och det i form av nagellack. Mycket nagellack. Och så liiite marsipangris och coctailbär med apelsinskal i likör. Känns inte helt rätt och inte alls som jag minns den.

Smak: Söt och skarpt spritig med karamell apelsin, mint och salmiak. Även smaken är mycket spetsigare och hårdare än jag minns den. Den öppnar upp en smula efter en stunds luftning dock.

Mun: Stor med mjuk kolsyra och oljig textur. “Mintkall” munkänsla.

Men oj så spritig och mintig den var. Känns som en halstablett. Så här minns jag den inte alls. Det kan vara så att flaskan var en smula för färsk och mitt smakprov en aning för kallt och att allt ska vara som vanligt när ölet landar på Systembolaget för jag vill ge det en andra chans. men kvarstår karaktären kan det kanske bli bättre med lite lagring.

Mer info om Dieu du Ciel Solstice d’hiver:

Ale

Dieu du Ciel Corne du Diable

Varunummer: -, Fat 400ml, 98kr, Alkoholhalt: 6.5%

Ölhundbetyg

6

Klar brunröd/rödaktig mörk bärnsten med ett kort gropigt smutsvitt skum som lämnar en tät skumvägg i glaset.

Det doftar massa karamell, lite smörkola och lätt bränd knäck. Rätt söt maltig doft som ger ett mer engelskt intryck. Snart dyker dock grapefrukt, litchi och mango upp med barriga humletoner.

Smaken är knäckigt maltig med en sträv kådig och örtig beska och aningens grapefrukt. Karamell och örter i eftersmaken. God men något onyanserad.

Medium kropp med små något skummande bubblor.

Det var gott! Men inte så gott som jag hoppats på och doften överglänste smaken en smula. När jag luktade på den tänkte jag faktiskt lite på Hantverksbryggeriets Bödeln och smaken med sin örtiga sträva beska fick mig att tänka på Mikkellers senaste kaffe-IPA.

Jag drack ölet på Bishops Arms på Folkungagatan och jag betalade 98:- för 40cl.

 

Mer info om Dieu du Ciel Corne du Diable:

Ale

Brasserie Dieu du Ciel Solstice D’hiver

Varunummer: 11394, Flaska 341ml, 34.50kr, Alkoholhalt: 10.2%

Ölhundbetyg

8

Klibbigt sött Kanadensiskt barley wine med humliga toner, närvarande alkohol, torkad frukt och brända mandlar. Får mig att tänka på Gotländska brända mandel-rutor. Detta gör mig självklart nostalgisk och jag tror det här ölet kan funka väl efter julbordet tillsammans med en god stark ost. Tycker man alkoholnärvaron är för påträngande kan man testa att lagra ölet till nästa eller nästnästa jul. Då har förhoppningsvis alkoholen tonats ner en smula.

Mer info om Brasserie Dieu du Ciel Solstice D’hiver: