Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /var/www/html/olhunden.se/wp-includes/pomo/plural-forms.php on line 210

Ölhunden – Öltips och ölrecensioner

Ölhunden är en sida som recenserar öl på ett enkelt och kortfattat sätt samt sammanställer andra ölrecensenters betyg för att få fram ett medelbetyg.

archive.php

Ale

Thomas Hardy’s Ale 2015

Varunummer: 11430, Flaska 330ml, 69.90kr, Alkoholhalt: 11.7%

Ölhundbetyg

8

Ett av de mest klassiska lagringsölen gör come back efter sju års frånvaro. Thomas Hardy’s Ale är ett brittiskt Barley Wine, eller Old Ale (lite beroende på vem du frågar) som bryggdes första gången så tidigt som 1968. Ölet har sedan dess haft en lite brokig historia med vissa år det varit ur produktion och även bytt producent. Idag är det dock italienska importören Interbrau som köpt rättigheterna till ölet, och fastän Interbrau försökt hålla produktionsplatsen hemlig så verkar det som att det med största sannolikhet är brittiska Meantime Brewing som nu står för bryggningen. Vilket känns troligt då den svenska importören är Wicked Wine AB som även säljer Meantimes öl.

Utseende: Klar skimrande vätska med en snygg orangeaktig bärnstensfärg. 1-2 fingrar smutsvitt/gulnat skum som lägger sig som en ring på ytan utan att lämna spår på glaset. I botten på flaskan ser det ut att vara kvar lite grums, men inga större kvantiteter.

Doft: Stor söt brödig doft med torkad frukt och alkohol. Rågbröd, lönnsirap, torkade fikon, dadlar och aprikoser, läder och starkt lim/alkohol.

Smak: Hög sötma med massa brödig malt och sirap/farin, rågbröd, apelsin, dadlar och fikon, läder och peppriga kryddor i avslutet med hettande alkohol. Lite hett och ungdomligt, men hyfsat balanserat redan.

Mun: Stor kropp, mjuk kolsyra, oljig/klibbig vätska.

Det här är vad man kan kalla en maltbomb. Intensiv brödig och söt maltighet, mycket alkohol och nästan ingen påtaglig aromhumle för tankarna till öl som Schloss Eggenberg Samichlaus Classic och De Molens Bommen & Granaten. Det första jag tänker på när jag luktar på ölet är faktiskt just österrikiska dubbelbocken Samichlaus Classic. Fast om man nu ska jämföra dessa tre öl så känns Thomas Hardy’s Ale som ett mycket mer balanserat och drickbart öl vid så här ung ålder. Och jag som inte druckit lagrade flaskor av Thomas Hardy’s förut kan bara fantisera om hur bra den kommer bli om 5-10 år. Jag hoppas verkligen att produktionen inte kommer bli avbruten igen och att vi kan förvänta oss att återse ölet på Systembolaget årligen. Och gärna i lite större kvantitet.

Mer info om Thomas Hardy’s Ale 2015:

Ale

Fuller’s Vintage Ale 2013 [smakprov]

Varunummer: 11424, Flaska 500ml, 59kr, Alkoholhalt: 8.5%

Ölhundbetyg

7

Klassiskt brittiskt strong ale som återkommer varje år i begränsad upplaga med numrerade flaskor och medföljande elegant presentkartong. Populärt lagringsobjekt.

Utseende: Klar bärnstensfärgad öl med ett kort gulnat skum.

Doft: Söta toner av torkad frukt och karamell får stöd av robustare toner av kryddigt bröd och lite alkohol i doften.

Smak: Smaken är söt med karamell, torkad aprikos och apelsin men avslutar med kryddiga toner av bröd, anis och lite trä samt värmande alkohol.

Mun: Alkoholvärmande medelstor till större kropp med lite oljig textur och lättsam kolsyra.

Stort och robust öl med klara kvalitéer, men också en hel del “heta” och spretiga toner. Lär helt klart vinna på några års lagring. Jag vill minnas att den haft en lite mer aggressiv kolsyra när jag provat andra årgångar och det kan ju vara så att provflaskan stått ett tag.

Mer info om Fuller’s Vintage Ale 2013 [smakprov]:

Porter/stout

Thornbridge/Mountain Goat Thorny Goat

Varunummer: 11086, Flaska 500ml, 49.50kr, Alkoholhalt: 6%

Ölhundbetyg

6

Australiensiska Mountain Goat samarbetar med Brittiska Thornbridge och brygger en porter med kakaobönor, vanilj och kaffebönor.

Utseende: Svart med lite mörkbrunt i kanterna. Lite jästfällning på botten. Stort puffigt ljusbrunt skum som lämnar spräckliga rester. Charmigt.

Doft: Rätt så hård och intensiv doft med starkt kaffe/kaffepulver, jord, piptobak och röda bär typ tranbär. En bit ner i glaset kommer en lite tung ton av spritpenna fram. Spännande, men lite för tung doft för mig.

Smak: Även smaken är till en början rätt bränd och bitter med starkt kaffe, barr, tobak och röda sträva bär. Ölet mjuknar dock efter en stunds luftning och blir mer följsamt med en lättsam syltig sötma. Mogna skarpa toner av kaffe, tobak och brända barr möter lätt sötad tranbärssylt med mörk choklad. Vaniljen nådde mig vare sig i doft eller smak speciellt mycket.

Mun: Medelstor kropp med mjukt frasande kolsyra. Något len och lätt textur.

Det här känns som en mjuk “syltig” brittisk porter som fått en rejäl vitamininjektion. Den snälla lilla “real ale portern” Jekyll på 3.8% ligger därinne och skakar någonstans, men Mr. Hyde Porter har tagit över och ställer till en scen genom att spilla kaffe över efterrätten och fimpa på bordsduken. Den påminner mig lite om Thornbridges rökporter Beadeca’s Well (fast utan rök). Men även den, som den här, kan jag inte låta bli att tycka är en smula för bränt bitter och skarp för min smak. Undrar om den skulle funka till en cigarr?
I skrivande stund finns det ca 200st kvar i Systembolagets websaldo samt ett fåtal i några butiker här och där.

Bäst Före: 22 Nov 2013

Mer info om Thornbridge/Mountain Goat Thorny Goat:

Ale

Thornbridge Jaipur

Varunummer: 1626, Flaska 500ml, 27.90kr, Alkoholhalt: 5.9%

Ölhundbetyg

7

Jaipur är ett prisbelönat India Pale Ale som bryggts ända sedan Thornbridge startade upp 2005. Bryggd med Maris Otter- och wienermalt och humle från Nya Världen i form av Warrior, Chinook, Centennial och Ahtanum.

Utseende: Klar och gyllene med påtagligt mycket porlande bubblor i glaset. Skummet är smutsvitt och rätt poröst och lämnar inte så mycket rester. Som någon sa så ser den faktiskt nästan ut som en lager.

Doft: Mycket grapefrukt/blodapelsin till en början som sedan även får besök av sötare frukter som mango och litchi  med halm och rostbröd i botten med lite jäst. Någonting i fruktigheten känns nästan lite övermoget och ger en tyngd till doften, nästan som frukt som börjat jäsa. Fruktigt men även lite kryddigt.

Smak: Apelsin, mango, aprikos och litchi lägger sig på en lite brödig/halmig botten med örtigt gräsiga övertoner och en medelstor barrig beska. Det påminner lite om en rostmacka med marmelad på som någon klämt lite granbarrsolja över.

Mun: Medelstor kropp med mjuka bubblor och en något oljig textur.

En bra brittisk IPA med en touch av den nya världen. Det är fruktigt med lite tropiska drag men den har också den något mer grovhuggna framtoningen och det där lite örtigt gräsiga som på något vis känns så brittisk. Accentuerat citrusfruktig utan att för den sakens skull vara ohyggligt besk. Ett trevligt sessionöl som reser sig över de mer mediokra versionerna av stilen.

Bäst Före: 18-01-14

Mer info om Thornbridge Jaipur:

Ale

Fuller’s Chiswick Bitter

Varunummer: Dagligvaruhandeln, Flaska 500ml, -kr, Alkoholhalt: 3.5%

Ölhundbetyg

6

De senaste årens växande öltrend fortsätter sakta men säkert smitta av sig på livsmedelsaffärernas folkölshyllor. Man kan ju tycka att brittisk ale borde vara perfekta kandidater då de ofta har en lättsammare alkoholstyrka redan från början. Och en sådan var precis vad jag sprang på på Coop. En bitter från Fuller’s, humlad med Northdown och Challenger och slutligen torrhumlad med Goldings.

Utseende: Klar ljust bärnsten med ett smutsvitt bubbligt skum som lämnar tunna spräckliga rester.

Doft: Något söt doft med toffee, persika, blommig vanilj lite apelsin samt hö och sötsyrliga röda äpplen. Trevlig doft.

Smak: Lite smörigt knäckig malt med drag av kola och rostbröd och lite aprikos men dock rätt torr med en lite fränt syrlig citrussmak. Citronskal och te i avslutet. Lite järn i eftersmaken.

Mun: Tunnare kropp med rätt tydliga men skapligt mjuka bubblor. Vattnig textur.

Ett dugligt “folköl” av brittisk art som jag tyvärr tycker spretar ut lite för mycket i humlingen med skarp citrus och bittert te. Malten lyckas inte riktigt bära upp det. Och metalltonen i eftersmaken stör en aning också. Annars är det ett dugligt folkölsalternativ.

Bäst före: 1 juli 2013

Mer info om Fuller’s Chiswick Bitter:

Ale

Shepherd Neame Christmas Ale

Varunummer: 11357, Flaska 500ml, 28.90kr, Alkoholhalt: 7%

Ölhundbetyg

7

Ett återkommande ansikte i julölssläppet är detta lite starkare ale från klassiska Shepherd Neame som många nog känner till.

Utseende: Klar och ljusbrun/bärnstensfärgad med ett kort lite gulbeige gropigt skum som lämnar rätt trevliga spräckliga rester.

Doft: Lite sötsyrlig doft av aprikosmarmelad, apelsin och typ rönnbär samt fudge och smörkola med lite läderaktigt kryddiga toner. Lite krispig doft med en sötstickig fruktighet som överskuggar malten en smula.

Smak: Maltsöt med ljusa toner av kola och knäck samt aprikos och apelsin, men det är en balanserad sötma som torkas ut mycket trevligt av torra toner av röda bär, läder/sötare piptobak och lite mjukt mustiga kryddor. Det ligger en lite brödigt syrlig jästton i smaken.

Mun: Medelstor med mjukt kittlande kolsyra och len textur.

Väldigt typiskt brittisk, väldigt Shepherd Neame, men också riktigt bra. Den är inte så murrig som man skulle kunna tro utan den känns rätt lättdrucken och krispig med en snygg avvägning mellan maltsötma, aprikosfruktig humle och läderaktig sälta. Svårt att gissa att den är på hela 7%. Välgjort och väldigt drickbart. Ett rätt så lättsamt men balanserat smakrikt brittiskt bruksöl för julbordet.

Mer info om Shepherd Neame Christmas Ale:

Ale

Fuller’s London Summer Ale

Varunummer: 11657, Flaska 500ml, 22.30kr, Alkoholhalt: 5%

Ölhundbetyg

5

I den senaste “sommarölslanseringen” kunde man hitta den här “lilla” britten från klassiskt engelska Fuller’s. Bryggd med Pale ale- och Cara Goldmalt, samt humlesorten Sovereign.

Utseende: Klar och gyllene ljus bärnsten med ett smutsvitt ojämt skum som fastnar längs med kanten på ett spräckligt vis. Det ser rätt alldagligt ut.

Doft: Söt och lite kryddig med sirapsbröd och lite karamell, marmeladig apelsin, aningens aprikos, ingefära och starkt svart te.

Smak: Apelsinmarmelad, knäckebröd, sirapslimpa, örter, starkt svart te och lite aprikos. Rätt sträv och torr.

Mun: Medelstor kropp med lite småsträv kolsyra och aningens oljig textur.

Ett väldigt strävt öl med en beska samt smak som påminner om att dricka te som glömts kvar med tepåsen i. En rätt trist historia från annars rätt stabila Fuller’s. Duger i krig men jag köper den inte igen tror jag.

Mer info om Fuller’s London Summer Ale:

Ale Porter/stout

Thornbridge Bracia

Varunummer: 11690, Flaska 500ml, 99.90kr, Alkoholhalt: 10%

Ölhundbetyg

8

Bryggdes första gången 2009 i begränsad upplaga, men då den snabbt började vinna priser bestämdes det att den skulle bli ett mer stående inslag och bryggs nu fyra gånger om året. Förutom italiensk kastanjehonung har ölet bryggts med Maris otter-, brown-, munich-, dark crystal-, black– och chocolatemalt samt humle av sorterna target, hallertau, pioneer och sorachi ace.

Utseende: Grumligt mörkbrun/svart med ett snyggt kompakt brunt skum som växer till sig på ett imponerande sätt och lämnar en fin spräcklig krans efter sig. Snyggt!

Doft: Oj! Vad har vi här!? Lite vag rostad doft med en lätt ton av aska med lite känningar av kaffe och mörk bitter choklad bakom samt något bränt socker, men det som är absolut mest framstående är en väldigt udda ton av Hubba Bubba/Jenka och salmiak. Synd att de rostade dofterna var så tillbakadragna för tuggummidoften är riktigt rolig, men den blir lite…ensam.

Smak: Söt och intensivt rostad/bränd med mörk choklad, espresso, salmiak, melass/bränt socker, lönnsirap, lite rök och tobak. Bränd örtig beska i avslutet med en söt och bränt rostad eftersmak av nötter, kaffe, bitter choklad och sirap. Alkoholen värmer behagligt.

Mun: Stor fyllig kropp med mjuk len kolsyra och tjock klibbig textur.

Både Ratebeer och Beeradvocate kallar detta för saker som “Traditional Ale” och “English Strong Ale”. Lite missvisande tycker jag då det helt klart rör sig om något som mer känns som en lite udda söt Imperial Stout. Den har den brända melassötman som påminner om vissa av BrewDogs muskelstouts utan att vara fullt så sötsliskig. Komplext och intensivt. Mycket trevligt dessertöl med intensivt rostade toner och sötma. Står precis på tröskeln till en 9a. Väl värd att jaga tag på om man kan!

Mer info om Thornbridge Bracia:

Ale

Thornbridge Raven Black IPA

Varunummer: 11688, Flaska 500ml, 49.50kr, Alkoholhalt: 6.6%

Ölhundbetyg

8

Brittiska Thornbridge bryggde sitt första öl 2005 men har redan hunnit håva in 200 medaljer i diverse tävlingar och expanderat med ett andra bryggeri. Det är dock första gången vi ser dom på Systembolagets hyllor.

Utseende: Till synes svart, men hållet mot ljuset skimrar det klart och rubinrött. Skummet är smutsbeige och stort och svampigt och lämnar en tjock bubblig krans på glasets insida.

Doft: En söt och nästan lite gräddigt tjock maltbas med lite sött mörkt bröd toppas av beska örter och barr med lite tropisk frukt och lite brända toner. Längre ner i glaset känner jag även en tydlig ton av våt sten.

Smak: Sött med karamell och frukter som grapefrukt, litchi, persika och möjligtvis ananas får snabbt besök av lite brända träiga toner med beska örter. Beskan i avslutet är rätt hög men väl balanserad mot sötman och allt mynnar ut i en rätt mjuk fin eftersmak med brödig karamell samt vaga känningar av choklad och kaffe.

Mun: Medium kropp med en lite skummande kolsyra med bubblor som sprakar en smula på tungan och skapar en lite metallisk känsla. Mjuk oljig vätska.

Välbalanserat, snyggt och riktigt lättdrucket. En svart IPA med klar amerikansk karaktär som ändå lyckas behålla något brittiskt i sitt drag och aldrig bli för aggressiv. Fint flöde från början till slut. Det enda som stör mig lite är den lite brusiga kolsyran som ger en lite metallisk känsla, men jag kan inte riktigt bestämma mig för om jag tycker illa om den eller att den ger karaktär.

Mer info om Thornbridge Raven Black IPA:

Ale

Fuller’s Golden Pride

Varunummer: 1555, Flaska 330ml, 17.90kr, Alkoholhalt: 8.5%

Ölhundbetyg

8

Fuller’s är ett av Englands mest välkända och största hantverksbryggeri, men även väldigt kvalitativt. Deras Golden Pride är ett English Strong Ale bryggt med Pale Alemalt, Karamellmalt, Färgmalt samt humlesorterna Northdown, Challenger och Target.

Utseende: Klart skimrande mörk bärnsten-/kopparfärg med ett medelstort tjockt gulnat skum som inte lämnar så mycket rester.

Doft: Söt och maltig med toner av sirapslimpa, torkad aprikos och pomerans samt en lite läderaktig sälta med en något kryddig karaktär. Allt toppas av ett stänk småvisset blommig humle.

Smak: Rejält söt med sirap, torkad aprikos och apelsinmarmelad, läder, kryddor, sirapslimpa, karamell och en mjuk träig beska.

Mun: Större kropp med låg mjuk kolsyra och en oljig textur.

Sötma, frukt, läder. Ett komplext och stort öl som drar tankarna åt ett brittiskt barley wine. En lite bortglömd pärla på systembolagets hyllor som funkar fint när man vill ha något sött och robust att sitta och sippa på. Nästan lite väl sött till en början, men när temperaturen stiger blir ölet mer elegant. Prisvärt!

Mer info om Fuller’s Golden Pride:

Page 1 of 3123»