Ölhunden – Öltips och ölrecensioner

Ölhunden är en sida som recenserar öl på ett enkelt och kortfattat sätt samt sammanställer andra ölrecensenters betyg för att få fram ett medelbetyg.

single.php

Blogg

Recension av Spiegelaus American Wheat Ale/Witbierglas

Spiegelau fortsätter utöka sin ölglasserie för specifika stilar. 2012 kom jag i kontakt med deras Beer Connoisseur-serie som   innehåller ett weissbierglas, en pilsnerflöjt, ett “tulpanglas” och ett pintglas och blev imponerad av den höga kvalitén och hur stor skillnad glaset kunde göra på drycken. Tulpanglaset har sedan dess blivit mitt standardglas som jag dricker det mesta ur här hemma. Klassiska glas med hyfsat klassisk design i högkvalitativt tunt men tåligt kristallglas.

Men i början av 2013 fortsatte ölglasserien via ett samarbete med Dogfish Head och Sierra Nevada då det något udda utformade “IPA-glaset” släpptes. Glaset blev en mindre succé, och succéer måste ju alltid få uppföljare så förra året kom det ett stoutglas (läs min recension av det här) och nu kom även nyligen detta glas som då skall lämpa sig extra bra för just Witbier eller den lite mer diffusa kategorin “American Wheat Ale”. Bryggeriet man valt att samarbeta med den här gången är Bells Brewing Co. (Kalamazoo, Michigan).

Vad har då veteöl för karaktäristik som är intressant att lyfta fram? Ja det är ju lite svårt att säga då det finns en hel del veteölsstilar som alla skiljer sig åt, och utöver just vetemalt så kan jäst och humle ha väldigt betydande roller för hur ölet doftar och smakar. Witbier, som är en belgisk variant av veteöl, kryddas även med korianderfrön och pomerans, och om jag ska våga mig på att gissa vad man kan förvänta sig av ett “american wheat beer” så är det en modernare och kraftigare humleprofil och beska än de mer välkända europeiska stilarna. Om man även jämför det här glaset (ganska kort och brett) med det mer klassiska Weissbierglaset (högt och något smalt) så är skillnaderna även där väldigt påtagliga.
Men då glaset fått titeln “American Wheat Beer / Witbier” så håller vi oss till det just nu och provölet får bli världens förmodligen mest välkända witbier; Hoegaarden. Och själva glaset kommer från Sejdelshoppen.se.

imageimageimage

Den stora kupan fångar onekligen upp ölets speciella arom av citrus, lemon curd och lite degiga och kexiga vetemaltsbas. Inte det mest komplexa ölet man kan hitta från början kanske och även om man skulle kunna säga att det finns en viss örtighet i aromen så har jag svårt att urskilja koriandern som antingen har tonats ner av ålder eller helt enkelt bara integrerats i den citrusövertydliga doften. Systembolagets doftprofil nämner jasminris, vilket inte är helt fel i beskrivningen heller.

Smakmässigt sett är det inte heller någon vidare långvarig eller händelserik resa, vilket man kanske inte heller förväntar sig från ett öl som Hoegaarden. Lite sötsyrlig och småkryddig citronsaft med vetetoner och lite banan i eftersmaken. Uppfriskande kolsyra och lätt kropp. Ett hyfsat enkelt öl bryggt i stor skala, men trots det ett mycket bra och törstsläckande öl som passar perfekt en varm sommardag.

Gör då glaset ölet en tjänst? Nja, det vet jag inte om jag tycker. För det första så är glaset så stort så att när man tippat i hela flaskans innehåll så ser det lite…futtigt ut. Det gamla talesättet “är glaset halvtomt eller halvfullt” dyker upp inombords och jag tänker genast att jag skulle haft en större flaska. Detta är dock en tvetydig reaktion då det extra utrymmet och den något avsmalnade öppningen koncentrerar aromen. Men glaset är stort. Om jag tyckte att Stoutglaset kändes lite klumpigt med sina 60cl så går det här loss på hela 75cl i maxvolym (IPA-glaset tar 54cl)! Med en bredd på 9,5cm och en höjd på 17cm så känns det alltså, precis som stoutglaset, ganska så mulligt. Däremot så känns det en smula mer elegant i linjerna och med en kortare fot än stoutglaset (som ärligt talat mest såg ut som en mix mellan en lustig svamp och en stenåldershammare). Men då det fula stoutglaset trots allt var ganska behagligt att hålla i så känns det här lite mer som att greppa en melon.

Kvalitén är annars hög, precis som de andra i serien, med tunt elegant kristallglas som tål både maskindisk och stötar bra.
Doftmässigt finns det inget att klaga på direkt. Det stora utrymmet som det eftersträvas att man lämnar ofyllt skapar bra möjligheter att fånga upp aromen. Om den sedan framhäver just vete eller citrustoner speciellt är svårt att säga.
Smakmässigt sett fungerar det också ganska bra, förutom på en punkt som stör mig. Den ihåliga “foten” som alla de här tre ölglasen har, tenderar att “slå ur” kolsyran ur ölet lite för snabbt. Och för just ett sånt här öl som ska vara uppfriskande, lätt och med en krispig munkänsla så känns det lite fel.

Jag prövade glaset mot Spiegelaus tulpanformade kupa från Beer Connoisseur-serien och kände att just den anledningen att det höll kolsyran bättre framhöll det glaset som ett bättre alternativ. I alla fall rent personligt.

Utseende: Mulligt men rätt så snyggt. Känns som en mix mellan ett rymligt ölglas och ett stort vinglas. Men är man på dåligt humör kan man även tycka att det ser ut som en skål.

Känsla: Tunt, lätt (185 g.) och med rena snygga linjer. Dock lite klumpigt att hålla i.

Kvalitet: Mycket hög. Tunt elegant kristallglas som tål både maskindisk och stötar bra på grund av hög kvalité på “råvarorna” samt en platinumprocess i tillverkningen.

Prisvärdhet: 109:-/st, 399:- för ett 4-pack och 739:- för ett 8-pack på Sejdelshoppen.se och glaset toppar sina föregångare i pris med en tia. Det är hög kvalitét för pengarna dock och det enda som står i vägen för att kalla det prisvärt är väl vad man tycker om designen och kanske den lilla detaljen med foten.

Helhet: Ja, ännu en dag och ännu ett glas. Jag är tveksam till att jag kommer plocka fram det här glaset så väldigt ofta. Kanske att det kan göra sig bättre till just stout, vilket i ärlighetens namn är en stil jag dricker oftare än witbier. Det ser bättre ut än Stoutglaset i alla fall och visst känns det bra att ha samlingen komplett. Men utöver samlarna så vet jag inte om glaset kommer få samma spridning som IPA-glaset. Hög kvalitét och lite rolig design gör det dock köpvärt, med de största minustecknen vid greppvänlighet och foten som slår ur kolsyran en smula. Godkänt.

SLUTBETYG: 6/10

spiegelau_witbier_1

2 Responses to “Recension av Spiegelaus American Wheat Ale/Witbierglas”

  1. Tack för att du testat hunden, så behöver inte jag göra det alls. Köper nog hellre andra glas för de pengarna.

  2. Fredrik Broberg

    Så lite så, Martin. Nej, om det är roligt att samla glas så kan det ju va kul att köpa de här glasen just för att kvalitén är så hög. Men än så länge tycker jag att det bästa inköpet är beer connoiseur-setet som känns mer bruksvänligt och flexibelt. Riktigt bra.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *