Ölhunden – Öltips och ölrecensioner

Ölhunden är en sida som recenserar öl på ett enkelt och kortfattat sätt samt sammanställer andra ölrecensenters betyg för att få fram ett medelbetyg.

single.php

Blogg

Ölglas – Spiegelau Barrel Aged

Spiegelaus craft beer-serie fortsätter, och den här gången har bryggerierna Great DivideGreen FlashUinta och Cigar City samarbetat med glasproducenten för att framställa ett glas som ska framhäva fatlagrade öl i första hand.

I sedvanlig ordning har jag fått ett glas att recensera av de goda människorna på Sejdelshoppen.se.

Vad innebär då fatlagrade öl? Begreppet kan tyckas lite godtyckligt då man faktiskt kan fatlagra öl av väldigt spridd art. Jag väljer att tolka det som att det syftas på större eller mer komplexa öl så som imperial stouts, barley wines men också möjligtvis saisons och suröl av mer avancerad karaktär. För vad ger fatlagring till ett öl om inte komplexitet? Och komplexitet kan du ju finna i all sorts öl oavsett fatlagring. Det är kanske mer en fråga om utförande och råvaror egentligen.

Så vi bortser från glasets titel en stund och ser på det för vad det är, och det första som slår en är hur “normalt” glaset är jämfört med dess företrädare IPA-, Stout- och American Wheat-glaset. Här snackar vi ett fullt vanligt “tulpanformat” glas och det är svårt att inte dra paralleller till tulpanglaset i deras Beer Connoisseur-serie som jag lovprisat ett antal gånger tidigare. Glasen är faktiskt oerhört lika. Den mest märkbara skillnaden är att Barrel Aged-glaset är lite mer utdraget/högre (19 cm) och avsmalnat, har ett längre ben och en större fot. Volymmässigt sätt tar det gamla tulpanglaset 44 cl. och Barrel Aged-glaset 57 cl. som mest. Foten kändes till en början näst intill klumpig, tills jag insåg hur smidigt det var att greppa med tumme och pekfinger, vilket är praktiskt om man lite pretentiöst vill kunna syna och “snurra ölet” utan att nödvändigtvis hålla i själva kupan. Och det är klart man vill! En cowboy ska ju inte bara kunna skjuta pistol och tugga tobak. Man måste ju göra det snyggt också. Så värms ju ölet upp av onödig kroppskontakt med, men alla får göra som dom vill…

(Klicka på bilderna för förstoring)

spiegelau_ba_4spiegelau_ba_2spiegelau_ba_8spiegelau_ba_9spiegelau_ba_3Classic_Beer_Tulip-glasets_fot

Skillnaderna mellan glasen stannar dock inte där. Tittar man noga på glasens ben/fötter så ser man att det gamla tulpanglaset (bild nummer 6) har ett pressat ben som sedan lötts ihop med kupan och foten, medan Barrel Aged-glaset (bild nummer 5) ser ut att vara blåst i ett enda stycke. Jag gissar ändå att man fäst foten på något sätt, men då är det riktigt snyggt gjort!
Kvalitétsmässigt så känns det som Spiegelaus övriga glas. Tunt och tåligt kristallglas som påstås klara minst 1500 vändor i en diskmaskin utan problem. Hur det står till med den faktan vet jag inte riktigt vad gäller mitt gamla tulpanglas, men jag kan säga att efter rikligt användande sedan mitten av 2012 så har glaset fått en del repor och börjat bli “flammigt”. Så vill man åtminstone slippa gråtoner/flammor i glaset råder jag att handdiska glaset istället för att maskindiska allt för ofta. Är man intresserad av mer info om Spiegelaus glasproduktion kan man läsa om det på deras hemsida.

Att dricka öl med då? Går det? Ja visst! Helt fräckt struntade jag som sagt i det där med Barrel Aged och bestämde mig istället för att provköra glaset med Brasserie Duponts lite udda Triomfbier Vooruit som bryggts med en viss del skotsk rökmalt. Referensglas fick bli en mindre tumbler.

Det smått disiga och orangeaktigt bärnstensfärgade ölet framhävs snyggt i glaset, vilket var att förvänta. Doftmässigt sett så ger Barrel Aged-glaset med sin avsmalnade öppning ett pepprigt och syrligt intryck med citroner, apelsiner och bokna äpplen med fenoliska drag av kryddnejlika, ingefära och brettanomyces samt den så karakräristiska tonen av peat från malten. Tumblern ger ett mycket plattare och mjukare intryck med sötare drag av marmelad och inte alls lika mycket peat.
Smakmässigt är det ju alltid en fröjd att dricka ur ett tunt kristallglas som Spiegelaus glas, och jämfört med tumblern känns smak och munkänsla ur Barrel Aged-glaset mer livlig och nyanserad medan tumblern återigen känns sötare och lite mer “flat”. Detta kan givetvis bero på mängd öl till viss del. Jag fyllde aldrig på tumblern en andra gång.

Utseende: Snygg och klassisk design med eleganta linjer och proportioner. Det enda som störde var först den stora foten, men efter att ögat vant sig känns det inte som ett problem. Ett snyggt och stiligt glas, även om jag personligen föredrar lite kortare tulpanglas rent estetiskt.

Känsla: Tunt, lätt (172 g.) och med rena snygga linjer. Maxvolymen är 57 cl. vilket känns lagom. Glaset är skönt att hålla i och dricka ur och den stadiga foten fungerar bra att greppa om för att syna ölet mot ljuset eller “snurra” ölet för att frigöra arom. Den avsmalnade öppningen leder doften mycket bra.

Kvalitet: Mycket hög. Tunt elegant kristallglas som tål både maskindisk och stötar bra på grund av hög kvalité på “råvarorna” samt en platinumprocess i tillverkningen. Jag råder dock att skippa maskindiskning för att undvika “flammor” i framtiden.

Prisvärdhet: 89:-/st, 319:- för ett 4-pack och 899:- för ett 12-pack på Sejdelshoppen.se sätter samma styckpris som de andra i serien men en hundring dyrare för ett 12-pack. Det är dock ett högkvalitétsglas till ett bra pris om man jämför med andra fabrikstillverkade glas.

Helhet: Ett mycket bra glas som känns mycket mer användarvänligt och klassiskt jämfört med de andra glasen i serien. Känns som en ren utveckling av deras gamla tulpanglas från Beer Conneisseur-serien som jag håller som mitt absoluta favoritglas, och då min gamla trotjänare börjat bli till åren gissar jag att det här kommer användas flitigt framöver. Att det funkar speciellt bra för just fatlagrade öl känns lite fel att påstå, men att det kommer funka bra till komplexa öl i allmänhet tvivlar jag inte på. Eller vilket öl som helst för den delen. Det blir i slutändan ett mycket gott betyg för Spiegelaus Barrel Aged-glas.

SLUTBETYG: 9/10

spiegelau_ba_6

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *