Ölhunden – Öltips och ölrecensioner

Ölhunden är en sida som recenserar öl på ett enkelt och kortfattat sätt samt sammanställer andra ölrecensenters betyg för att få fram ett medelbetyg.

single.php

Blogg

Bryggeri Nyckelbydal – Lillgamla öl som går mot strömmen

1954 hamnade den lilla ön Helgön i Mälaren på världskartan då utgrävningar blottlade en handels- och verkstadsplats som dateras från 200 e.Kr. Platsen var en framgångsrik knytpunkt för handel av lyxprodukter som guldsmide, bronsgjuterier, sidentyger, glas och kryddor fram till 600-talet då handeln avtar. 150 senare är Birka den dominerande handelsplatsen i Mälardalen.

Vad har då detta med öl att göra kan man undra? Jo nämligen på det sätt att två kilometer österut, på Ekerö, ligger ett gammalt 1800-talshus som fram till 1955 agerade som handelsbod men idag istället huserar ett litet nystartat bryggeri vid namn Bryggeri Nyckelbydal. Runtomkring huset finns gravfält från vikingatiden och närheten till alla dessa fornlämningar och historiska platser har fått stå som inspiration till ölens namn och design.

Det är dock inte den fornnordiska klangen på bryggeriets öl som gör Nyckelbydal speciellt utan det är den medvetna begränsningen. Bryggeriet brygger öl i belgisk stil och vill hålla sig borta från humletrenden och försöka hålla sitt sortiment mer stilrent nischat.
“-Vi har inte ens provat en bråkdel av all öl från små mikrobryggerier, men av vad vi förstått så är den belgiska inspirationen inte helt vanligt. Det vanligaste verkar vara IPA, lager etc. Vi tar olika inspirationskällor, men försöker att göra efter vår egen smak och att inte titta för mycket på alla andra eller utbudet för stunden. Vi är nöjda om vi tycker att det är gott och om någon annan också tycker detta, så är det ju kanon!” säger Maria Johansson, den ena halvan av bryggeriet som består av henne och hennes man Göran.

Och gott det är det! Bryggeriet håller en imponerande hög kvalité (recensioner kommer inom kort) för att vara så ungt och de tre ölen jag får prova på premiärdagen vid det lilla bistrot Farfar Per vid Norr Mälarstrand är vackra att titta på samt rena och snygga i smaken.
-Vi använder de vanliga specialmalterna som man har till belgisk öl samt pilsnermalt, vetemalt m.fl. vanliga  som grund.
Ibland har vi oväntade kombinationer – vi går efter metoden smaka på malten, humlen etc. och känna efter vad som passar till den speciella smakbilden som vi är ute efter för stunden.

Bryggeriet, som består av ett litet “hopplockat” bryggverk, har bara varit igång sedan Juni i år men man har jobbat med att ta fram recept under ca. två års tid och Göran och Maria kommer direkt från en hembryggarbakgrund som kom till via ett starkt ölintresse som i Görans fall går ända bak till slutet av 80-talet.
“-Vi har diskuterat, provat (med varierande resultat), läst och rest för att lära så mycket som möjlig. Att starta ett bryggeri var ingenting vi initialt drömde om, utan detta var enbart en hobbyverksamhet för oss. Vi har heller aldrig varit intresserade av att detaga i tävlingar eller liknande. Det är de senast åren då vi tycker oss lyckats göra drickbart öl och då det började bli riktigt roligt som vi började fundera på att göra detta på mer än hobbybasis.

Men det är inga gigantiska volymer vi pratar om här. Som det ser ut idag så brygger Nyckelbydal runt 110 liter öl om dagen men Göran och Maria tror att dom ska kunna hålla 500 liter i veckan när “utrustningens barnsjukdomar och bryggeriflödet är optimerat”. För att försvåra för eventuella infektioner har dom valt att bygga in bryggverket i “ett rum i rummet” och vet mycket väl vikten av renlighet när man brygger öl.
Men den typen av noggrannhet för att försäkra kvalitén räcker uppenbarligen inte för Göran och Maria.
-Vi odlar också koriander själva, som vi har i vissa av recepten. Den köpta ger inte alls den smak som vi vill ha och vissa av recepten har vanligt socker i sig för att ta ner den ibland väl ‘tuggiga’ maltkroppen och försöka göra ett mer lättdrucket öl men vi gör oftast eget candisocker av olika sockertyper i olika färger. Jästen tvättar vi och i ett fall har vi faktiskt en helt egen specialjäst, som vi odlat upp från hem-muterad jäst, som blev så pass bra att vi nu använder den i första hand.

Hur ser då planerna för framtiden ut?
-Planerna för bryggeriet är att ‘likt en snigel krypa fram med en sträng av slem’…. Dvs vi tar ett steg i taget. Vi börjar med att sälja till restauranger/konferensanläggningar etc. Om vi känner att vi har kapacitet, och om de tar emot oss, så kommer vi kanske till systembolaget, men vi är inte riktigt där ännu. Vår målbild är att vår öl ska säljas till ställen som har bra mat! Vi tycker om konceptet öl och mat tillsammans och det var därför vi började med restaurang Farfar Pär, som vi tycker har mat som passar vår öl. Vi har inte arbetat med marknadsföring överhuvudtaget och om det fortsätter att rulla på som det faktiskt gör nu, så kommer vi inte heller att göra detta på ett tag. Vi koncentrerar oss på produkten i första hand, att ha kul i andra och sedan kommer resten som sällan hinner bli av i alla fall.” säger Maria skämtsamt.

Vad gäller urvalet så siktar dom på att ha fyra stycken öl i grundsortimentet och sedan brygga mer tillfälliga öl som ska kunna dyka upp på krogar här och där.
“-Samarbetet med farfar Pär blev väldigt lyckat, tycker vi. Han har ett personligt förhållande till sin mat som vi känner igen i vårt förhållande till vårt öl. Vi kommer att fortsätta att leverera till honom säsongen ut.

Fler krogsamarbeten verkar dock vara på gång och Maria berättar att dom just nu förhandlar med tre olika krogar.
-Men vi kommer att börja i liten skala för att se att vi kan hålla kvalitet och leverenser. Vi är ju faktiskt nya på detta med bryggeriverksamhet!

Blir osäkerheten för stor i någon fas är dock inte hjälpen allt för långt bort då Bengt MattssonSkebo Bruksbryggeri är en bra vän med mycket erfarenhet i bagaget när det kommer till praktiska frågor som kartongleverantörer, moms, skatt etc. och när det kommer till själva ölen har även belgofilen och Ratebeeradministratören Tomas Danko kommit med råd.
“-Vi är oerhört tacksamma för det stöd som vi främst fått från Bengt på Skebo Bruksbryggeri. Det var faktiskt Bengt som fick oss slutgiltigen till att repa mod och starta vårt bryggeri!

Bryggeri Nyckelbydal är definitivt ett bryggeri att leta upp och hålla ögonen på då den höga jämna kvalitén hos ölen och den positivt envisa stilmedvetenheten hos ägarna Göran och Maria lovar mycket gott inför framtiden.

Recensioner av bryggeriets tre första öl Treudd Saison RégulierTreudd Saison Insidieux och Lurudden Special Ale kommer inom kort.

2 Responses to “Bryggeri Nyckelbydal – Lillgamla öl som går mot strömmen”

  1. Visste inte att Skebo-Bengt var "inblandad", men det förstärker bara mina förhoppningar om att detta bryggeri går mot en ljus framtid. Just Skebo har ju lyckats "överleva", utvecklas och samtidigt ändå behålla sin småskalighet (på ett bra sätt alltså!).
    Jag har testat Treudd Saison Insidieux och Lurudden Special Ale, och gillar bägge - med lite bonuspoäg på Lurudden!

  2. [...] verkar vara höga, och det är kul att de vågar sticka ut med lite udda satsningar. De beskriver det så här: Vår syn på öl är att jämföra med synen på vin, dvs ska njutas i [...]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *