Ölhunden – Öltips och ölrecensioner

Ölhunden är en sida som recenserar öl på ett enkelt och kortfattat sätt samt sammanställer andra ölrecensenters betyg för att få fram ett medelbetyg.

single.php

Blogg

BrewDog Abstrakt 1-8

När Bishops Arms Folkungagatan annonserade ut att dom skulle hålla en provning med alla de hittills släppta ölen i deras exklusiva och experimentella konceptserie Abstrakt så tog det bara runt en kvart innan biljetterna var slut. Så när jag fick förfrågan om jag ville vara med på ett hörn så var svaret givet.

Skotska BrewDog har kämpat hårt för att profilera sig som ett ungdomligt nytänkande och aggressivt avantgardebryggeri som vill utmana både konsumenten och den mer traditionella brittiska ölkulturen. Och lyckats får man väl ändå säga att dom gjort då dom både lyckats ändra på lagen, starta krig mot real ale-förespråkarna CAMRA samt bryggt ett 55% starkt öl som paketerats i döda gnagare för att bara nämna några saker. Vad man än tycker om BrewDog och deras öl så är en sak klar och det är att dom lämnar sällan någon oberörd.

Speciellt vi svenskar har tagit bryggeriet till vårt hjärta då vi var bland de första att importera BrewDogs öl och även toppar deras försäljning utomlands. Kan det också vara vår dragning till det lite estetiska och svårmodiga som gör att vi rusar till en provning med åtta experimentella öl som alla ligger över tio procent i alkoholstyrka och tappats på flaskor som för tankarna till futuristiskt vin med sin plastkork, bygel och minimala etikett? Och delägaren James Watts paroll “Beer is Art” kommer verkligen till sin rätt i Abstraktserien som är tänkt att tänja gränserna så mycket som möjligt för vad ett öl kan vara och hur det kan bryggas.

Runt 25 personer hade samlats på Bishops Arms övervåning och värdarna var Gustav som pratade och höll låda medan Johan stod i baren och servade. För att inte plantera alltför mycket förutfattade meningar samt uppmana till diskussion så hade ölen ställts upp i oordning så att man fick gissa sig fram tills Gustav avslöjade vilket öl man drack.

BrewDog Abstrakt 1-8

BrewDog Abstrakt 1-8

 

VANILLA BEAN INFUSED BELGIAN QUAD
10.2%
SLÄPPTES: APRIL 2010
3200 Flaskor

Det första ölet i serien är en belgisk quadrupel som bryggts med jäst som framtagits ur en Wesvleteren 12-flaska och lagrats med vaniljbönor. En detalj skiljer det här ölet från de andra i serien, nämligen att det bryggts hos De Proefbrouwerij i Belgien. BrewDog själva föreslog en lagringstid på 12-24 månader.

Utseende: Grumligt rödbrun med flagor på glasets botten.

Doft: Först lite instängd avtrubbad maltig doft med alkohol och aningens söt malt och jäst. Doften blir så småningom lite mer tydlig med torkad frukt och bär i alkohol, skumbanan och trä.

Smak: Söt med karamell, jäst och söta bär till en början för att sedan få en stark ton av mustade äpplen. Efter en stunds snurrande i glaset har kolsyran till slut nästan försvunnit vilket gör att det mest känns som någon sorts äppeldricka med alkohol. Inte helt fel, men lite enformigt och smaken blir märkligt kort.

Mun: Något större munkänsla med en lite oljig textur som blir lite platt och vattnig plötsligt.

Totalt: Lite småkul att fått prova då det här var en av de i serien jag inte druckit förut. Tyvärr känns den idag inte så värst spännande i det långa loppet. Märkligt med äppelsmaken.

TRIPLE DRY HOPPED IMPERIAL RED ALE
18%
SLÄPPTES: JUNI 2010

3200 Flaskor

Som sagt, en imperial red ale på mäktiga 18% som torrhumlats hela tre gånger och sedan lagrats på ekfat (om jag minns rätt). Ratebeer kallar den dock för ett barley wine medan BeerAdvocate säger american strong ale. Ja starkt är det hur som helst.

Utseende: Mörkt rödbrun/mahognyfärgad och klar.

Doft: Bränt socker, trä, alkohol, lite torkad frukt, tobak och alkohol. Alkoholen ger en lite pepparmintig vasshet i näsan. Det känns även lite oljigt spritigt.

Smak: Alkohol, sötma av karamell och spritade bär, läder/tobak, lite bränd men även bitter karaktär. Intensiv och rätt spännande. Hade gärna prövat den här färsk då torrhumlingen definitivt hade haft en annan karaktär.

Mun: Stor, oljig och spritigt hettande.

Totalt: En kraftig och intensiv sak, men helt klart hyfsat balanserad och drickbar trots de 18% och de intensiva smakerna. Men som sagt, jag hade gärna prövat den färsk då den också var en av de jag missat vid lanseringen.

IMPERIAL ALE AGED OVER 2 YEARS IN WHISKY CASKS WITH RASPBERRIES AND STRAWBERRIES
10.5%
SLÄPPTES: SEPTEMBER 2010
3192 Flaskor

Nu börjar experimenterandet ta fart i Abstraktserien. AB:03 är baserad på ett starkt ale BrewDog bryggde 2007 (första varianten av Hardcore IPA, enligt Schnille & Schmak) som man sedan lagrat på Invergordonwhiskyfat med mer än 25 kilo hallon och jordgubbar. Jag tror man la till hallonen senare i lagringen (eller om det var tvärt om).

Utseende: Vackert skimrande bärnstensröd. Riktigt snygg lockande färg.

Doft: Hallon! Men även jordgubbar samt alkohol, fat och lite terpentin.

Smak: Först kommer jordgubbar som snabbt går över till sträva hallon med en hård lite kemisk alkohol med trä, whiskyfat och bitter kärnbeska.

Mun: Vad jag skrev; “Spritig, sträv, kall, hård, väldigt bitter”.

Totalt: Ett vackert och spännande öl, men väldigt kärvt och svårdrucket. Jag vill minnas det här ölet som bättre när det var ungt och tycker lagringen gjort det oerhört svårdrucket. En person tyckte dock att det här var det bästa ölet och vissa tyckte lagring gjort det lite bättre så smaken är väl olika. Väldigt speciellt och inte en favorit.

IMPERIAL STOUT BREWED WITH COFFEE, LOADS OF CACAO AND CHILLI
15%
SLÄPPTES: OKTOBER 2010
3200 Flaskor

En imperial stout på imponerande 15% som bryggts med brazilianskt kaffe, kakao samt Nagachili, världens starkaste chili. Ratebeer påstår även att champagnejäst använts men inget nämns om det på BrewDogs sida. James säger även på en video med Schnille & Schmak att dom inte använt mycket humle alls för att göra ölet mjukt och låta chilin få ge karaktär i avslutet istället. Samtidigt säger dom på sin blogg att dom packat den full med Fuggles.

Utseende: Grumlig och mörkt brun/svart med en tunn brun ring av skum längst ut.

Doft: Maltig och söt med melass, starkt bittert kaffe, lite bränd, trä, alkohol och kakao. Här finns det härlig stoutsvärta och inget sticker ut på något märkligt experimentellt sätt.

Smak: Hög sötma med melass, intensiva kaffe och kakaotoner, lite syrligt, bränt socker och lakrits på slutet.

Mun: Stor kropp, len, låg kolsyra, alkoholen värmer lite.

Totalt: En rätt söt imperial men helt klart en av de bästa i serien. Chilin har dalat säger många (det här var det sista av ölen jag inte prövat innan) och jag har ärligt talat t.o.m. svårt att hitta den nu. Den är lite åt det för söta hållet men det är riktigt härliga “svarta smaker”.

BELGIAN IMPERIAL STOUT AGED ON TOASTED COCONUT AND CACAO
12.5%
SLÄPPTES: FEBRUARI 2011
3600 Flaskor

Även 05an var en imperial stout, men den här gången är den bryggd med belgisk jäst samt att man innan fermenteringen har lagrat ölet med kakao och rostade kokosnötbitar i fyra månader.


Utseende: Tjock grumligt mörkbrun/svart med en moccabrun skumring längs med glaset.

Doft: Rostad och stickigt söt med sirap, melass, choklad, hårdsötat kaffe och lite pepparmintig alkohol.

Smak: Mjukt rostad och oerhört söt med fina toner av choklad, kaffe och något nötigt som kan vara kokosen.

Mun: Större kropp och rejält klibbig tjock vätska med väldigt låg kolsyra.

Totalt: Det är gott men det är oerhört sött och sötman överskuggar tyvärr smakerna för mig och jag kan inte låta bli att tänka att jag dricker kaffekask med en deciliter socker i. Kokosnöten är mer diffus och bidrar möjligtvis med en lite rostad nötighet. En del har uttryckt missnöje över att kokosen inte märkts av tillräckligt i ölet, men jag tror att det är för att dom helt enkelt inte använt sig av själva kokosköttet utan av skalet i sig. Fast det är bara en gissning.

TRIPLE DRY HOPPED IMPERIAL BLACK IPA
11.2%
SLÄPPTES: MAJ 2011
5500 Flaskor

Den sjätte flaskan i serien är ett imperial black india pale ale som torrhumlats hela tre gånger. Vad för sorts humle som gått i vet jag inte, men Maris Ottermalt ligger i basen plus mörk- och specialmalt samt “dehusked” mörkmalt som ger en mjukare maltsmak. När jag drack det här ölet färskt tyckte jag det var fantastiskt. Packat med fräsch humlejuice och snygga söta maltsmaker. Men så är det det där med torrhumling. Det blir flyktiga smaker och aromer. Hur är ölet idag, 7-8 månader senare?

Utseende: Klar och mörkbrun/svart med lite beige skum längs glaset.

Doft: Lite kådigt oljig med barr och smält plast. Gustav tycker den luktar väldigt gräsig och många håller med. Jag känner av det men jag kan inte sluta att tänka på när jag eldade upp en leksak som barn. Inte den direkt brinnande plasten utan när den börjar smälta bara.

Smak: “Strävare bränt gräsig, barrig, oljig” är mina anteckningar. Ölet lämnar mig uppenbarligen ointresserad. Lite billigt lakritsgodis dök även upp om jag inte minns fel.

Mun: Större kropp, oljig munkänsla.

Totalt: Jag är oerhört förvånad över hur något som berörde mig så positivt i maj-juni förra året nu nästan ger mig avsmak. Mycket tråkigt.

WHISKY CASK AGED IMPERIAL SCOTCH ALE
12.5%
SLÄPPTES: SEPTEMBER 2011
4200 Flaskor

AB:07 är ett imperial scotch ale som lagrats på whiskyfat.
.
.
Utseende
: Klar och mörkt rödbrun/svart med en ljusbrun ring längs glaset.

Doft: Söt, bränd karamell, sirap, örter, barr, whisky.

Smak: Söt, bränd karamell, knäck, lite whisky, läder, tobak, trä, lite torkad frukt.

Mun: Stor kropp, oljig, lite alkoholhetta.

Totalt: En av de mest balanserade ölen i serien som från starten är riktigt god. Stor och rejäl, javisst, men inte alls samma galna experimenthärva som vissa av de andra i serien. En sak man ska tänka på när man prövar öl så här är ju att ölet ofta får stå framme ett tag och luftas och tempereras innan man ens fått en chans att lukta eller smaka på ölet och man går miste om vissa flyktiga dofter och smaker. Så när jag fick smaka ölet nyupphällt och lätt kylt några dagar senare hade det en helt annan fräschör. Helt klart ett av de bästa i serien.

DECONSTRUCTED BLONDE IMPERIAL STOUT
11.8%
SLÄPPTES: DECEMBER 2011
6500 Flaskor

Kanske ett av de mest spännande experimenten BrewDog gjort. Här har dom försökt att göra ett, förhållandevist, blont öl fast med karaktäristiken av en imperial stout. Då det är den stora mängden av mörk malt som gör en stout så har man försökt att tillsätta smakerna på annat sätt som t.ex. genom att tillsätta kaffe, lakrits, kakao som är vanliga inslag i stilen, men även havre för en mjuk munkänsla samt hårt rostade ekchips och rökmalt.

[OBS! Jag kör en fuling här och kopierar in min recension som jag gjorde precis efter att den släpptes]

Utseende: Klar gyllene bärnstensfärgad med ett hyfsat stort och något poröst gulnat skum som inte lämnar så mycket rester.

Doft: Tung kryddig söt doft med alkohol. Karamell, sirap, lite choklad, en svag hint av kaffe, jäst, läder, lite kokt rotfrukt i buljong och en hel del kryddighet som drar åt indisk mat samt svettig ost. Bissart.

Smak: Söt och kvalmig med tunga toner av övermogen frukt som honungsmelon, mango och banan, sirap, jäst, bröd, läder, buljong och mögelost. Letar man runt lite mer hittar man möjligtvis lite toner av choklad och svagt kaffe, men annars tycker jag stoutkaraktären lyser med sin frånvaro.

Mun: Stor kropp med medelstora mjuka bubblor, oljig textur.

Totalt: I min recension gav jag ölet 6 av 10 där ett av poängen gavs för den roliga idén i sig. Så positiv var jag inte i tisdags och skenet av AB:07 så framstår 08an som ett enormt svårdrucket och kvalmigt öl. Jag tycker inte det känns som en stout och det tyckte inte många av de andra på provningen heller verkade det som. Ett rätt spretigt jobbigt öl just nu som jag hoppas kommer bli bättre med lite tid i flaskan.

RESUMÉ…

Riktigt roligt att få chansen att prova alla ölen på det här sättet. Nu är det ju som det är med experiment och ibland är det verkligen roligare än bra och en del av ölen behöver fortfarande lite tid på sig. När vi körde en liten omröstning så var det dock klart att 4, 5, 6 och 7 var de som tilltalade  folk mest. Personligen tycker jag att när sexans humle har dalat så står förstaplatsen mellan 4 och 7. Om man nu har några av dessa flaskor ståendes hemma då? Bör man spara eller dricka? Den frågan tycker jag ofta är svår att svara på men när det gäller 8an tycker jag definitivt att den ska ligga ett tag. Femman med sin sötma kan nog också ligga ett tag till.
Oavsett om man gillar dessa öl eller inte så tycker jag det är ett riktigt roligt koncept, och fyra riktigt bra öl av åtta är ju inte fy skam. Jag ser fram emot de kommande ölen i serien.
Ett stort tack till Bishops Arms Folkungagatan och framförallt Gustav och Johan för en fantastisk kväll!

Gustav & Johan

Gustav & Johan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *