Ölhunden – Öltips och ölrecensioner

Ölhunden är en sida som recenserar öl på ett enkelt och kortfattat sätt samt sammanställer andra ölrecensenters betyg för att få fram ett medelbetyg.

single.php

Blogg

Bloggstafett – Att upptäcka ölet på nytt

Fred Madison: I like to remember things my own way.
Ed: What do you mean by that?
Fred Madison: How I remembered them. Not necessarily the way they happened.”

Som en del av en ölbloggstafett som jag tackade ja till att delta i har jag fått i uppgift av Stefan Björnsbacka som driver bloggen Ölsvammel att skriva om hur jag “upptäckte öl”.

Jag kommer ursprungligen ur en bakgrund som musiker och har spelat många olika instrument i en massa olika band sedan unga tonåren. Samlat skivor, skrivit listor, sprungit på festivaler och i skivaffärer. Därför gör jag ofta liknelser med mitt gamla musikintresse och mitt ölintresse då det växt fram med samma intensiva och uppslukande fascination. Ofta behöver ju inte ölet vara så oerhört speciellt för att lämna spår, utan det är en kombination av situation och plats som gör det. Därför kommer alltid Guinness   guinnesspå Irland i slutet av 90-talet eller ljummen Flensburger i turnébussen i Tyskland vara starka minnen. Men lite som Nirvanas skiva Nevermind förändrade mig helt som person i början av 90-talet så var det en 75a St Feuillien Blonde som 2009 fick mig att få upp ögonen för att öl kunde vara något mer än det jag slentrianmässigt hade druckit som berusningsdryck innan. Bara att få en stor flaska med kork och grimma kändes oerhört exotiskt.

Citatet i början kommer från David Lynch fantastiska film Lost Highway, och känns speciellt passande, för lika starkt och skimrande som minnet är av ölet då jag drack det så är tidsaspekten och omständigheterna runt omkring desto luddigare. Det är även för mig svårt att säga i vilflensburgerken utsträckning jag drack av Systembolagets utbud av ale vid den här tiden, men skit i det, ungefär så här gick det till. Jag hade fått den uppseendeväckande flaskan av en god vän i födelsedagspresent i maj. Senare under sommaren skulle jag av diffus anledning åka till Tyskland och fick för mig att dricka en tidig “reseöl” medan jag packade väskan. Som sagt så var hela bestyret med att öppna en så stor flaska öl med både kork och grimma något som för mig var något helt nytt, och jag minns hur barnsligt spännande det var att få pilla bort grimman och poppa korken och få se hur det rök lite ur flaskhalsen innan jag hällde upp det disiga och ljust gyllene orangea ölet i det, för puritaner helt opassande, höga och raka ölglaset utan fot från IKEA ölglas_ikeasom jag på den tiden nyttjade till det mesta. Med sin framtydande belgiska jästighet, fruktiga estrar, kryddighet, humlekick samt höga alkohol så var smaken en smärre chock för sinnea och jag var så fascinerad av det här märkliga ölet att jag helt kom av mig med packningen och bara pausade och njöt av sommarvärmen från det öppna fönstret i min superlilla etta i Telefonplan. Tills jag plötsligt inser att jag faktiskt har ett plan att passa och hastigt får göra mig färdig och dricka upp resten av flaskan.
Alla som tidigt på dagen har “hastigt druckit upp” 75cl 7,5% öl vet hur det kan gå och den sköna stunden byttes snabbt mot en svettig, stressig och något berusad rush mot Centralstationen och var väl framme vid flyget mer eller mindre bakfull. Slutet gott, allting gott.

Efter det rullade det på med ett nyfiket inköp av så många olika öl man bara kunde hitta och här sitter man nu med en trött gammal ölblogg, 1000-tals ölbilder i datorn, lagrade öl i källaren med tillhörande excelldokument, Ratebeer- och Untappd-konton, bryggeri-T-shirts, onödigt många sorters ölglas och en ofantligt fånig beslutsångest så fort jag går in på en bar. Snobbig, nördig och överdriven.

Men fan vad kul det är.

6 Responses to “Bloggstafett – Att upptäcka ölet på nytt”

 1. MickeW

  härlig anekdot !!

 2. […] Att upptäcka ölet på nytt – Fredrik Broberg på Ölhunden.se […]

 3. Dotte

  Du skriver ju hur bra som helst! Väldigt igenkännande.
  Har alltid gillat dina recensioner!
  Keep up the good work, även om det blir glest mellan gångerna. Du har en publik.

 4. Fredrik Broberg

  Tack Dotte!
  Nej det går trögt nu. Men en dag när man minst anar det så lossnar det! ;-)

 5. Jonas

  Tar tydligen lång tid att återupptäcka ölet på nytt.

 6. Fredrik Broberg

  Nej nej, det gick jättesnabbt. En mikrosekund ungefär.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *